Hlavní obsah

Největší kočár světa je k vidění v muzeu v Čechách pod Kosířem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není muzeum jako muzeum a naprosto unikátní Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem to jen potvrzuje. Expozici, jejímž duchovním otcem je restaurátor Václav Obr, tvoří ojedinělá sbírka pěti desítek historických kočárů, saní a luceren z let 1750–1920, svého druhu největší ve střední Evropě.

Foto: Dana Ehlová

Muzeum kočárů v Čechách po Kosířem bylo otevřeno 11. července 2009.

Článek

Každý kočár má svůj příběh, svého ducha. Stojí tu kočáry svatební i ty, které sloužily při pozemské cestě úplně poslední. Nechybí ovšem ani poštovní, selské, biskupské atd. Jeden vedle druhého je skvostem jako celek, obdiv však zaslouží i dokonalé a efektní detaily, umocňující výsledný dojem.

Foto: Dana Ehlová

Selská bryčka

Zažít prohlídku muzea ve společnosti charismatického Václava Obra je navíc zážitek sám o sobě. O vystavených skvostech toho ví tolik, že se tají dech, nadto má dar vtáhnout posluchače do děje tak, že se mu ani nechce odejít. Rázem se návštěvník ocitá v době před dvěma sty lety, kdy čas ubíhal mnohem pomaleji, ale kdy se díky umu našich předků rodily věci, nad nimiž se ještě dnes tají dech.

Foto: Dana Ehlová

Součástí expozice jsou i historické saně.

Mezi nejvzácnější exponáty zdejšího muzea patří zlatá karosa vyrobená ve Francii roku 1750 nebo arcibiskupský kočár, jenž účinkoval ve filmu o císařovně Sissi. To ovšem zdaleka není vše. Návštěvníci se mohou těšit na největší kočár všech dob, největší sbírku smutečních kočárů, kočáry zrestaurované i v původním stavu. Součástí prohlídky je také restaurátorská dílna.

Foto: Dana Ehlová

Kočár pro poslední pozemskou cestu

Dobu, kdy se v Čechách objevil první kočár prý nelze zjistit s určitostí, jisté ale je, že k rozšíření ve městech i na venkově došlo v 18. století, v 19. století pak u nás začala výroba, která se rychle šířila. Muzeum - a hlavně jeho exponáty - dokazují řemeslný um našich předků - původní řemesla (sedláři, koláři, řemenáři, uzlaři, kováři a další) se po roce 1850 spojila v tovární provozy s výrobou vozů pro dopravu osob. K nim se přidružovali truhláři, sedláři, zámečníci, kováři, lakýrníci, čalouníci nebo pozlačovači.

Boj o nejstarší rozhlednu v Jeseníkách

Cestování

Historické prameny uvádí, že v roce 1891 bylo na území Čech 12 továren, z toho 4 v samotné Praze. Roční produkce představovala 1600 kočárů a několik tisíc nákladních povozů.

Foto: Dana Ehlová

Pamětní deska Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem

Na letošní prázdniny je kromě „běžných“ prohlídek muzea kočárů v moravských Čechách pod Kosířem připraven celodenní program Poznávání starých gruntů, formanských cest a krajin v Olomouckém kraji v povozech tažených koňským spřežením, určený pro rodiny či skupiny.

Zkrátka zamířit do moravských Čech se opravdu vyplatí - bude to sázka na jistotu v podobě nevšedního zážitku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám