Hlavní obsah

Nádraží Černý Kříž milují turisté i černé kočky

Právo, Lucie Kándlová

Osm let zelo prázdnotou vlakové nádraží v Černém Kříži na Šumavě. Na cestující tu čekala jen oprýskaná lavička na zanedbaném peróně. Letos v květnu se ale nádraží dočkalo proměny. A to tak výrazné, že bylo nominováno na nejkrásnější nádraží v České republice. Zasadil se o to spolek s názvem Na návštěvě.

Foto: Radmila Jandová

Zapomenuté šumavské nádraží je ve finále soutěže krásy ve své kategorii.

Článek

Perón ozdobily květiny a keře, turisté mají k dispozici lavičky i stoly. Z bývalé čekárny je muzeum i s občerstvením.

„Na nádraží díky těmto změnám znovu začal pulzovat život a výrazné proměny si všimli i turisté, kteří ho do soutěže nominovali. Zapomenuté šumavské nádraží už je ve finále, kde se rozhoduje mezi deseti uchazeči. Sice se nemůžeme pochlubit úplně novou fasádou ani nemáme supermoderní vybavení, ale snažili jsme se do zapadlého nádraží vrátit obyčejný život,“ uvedla Radmila Jandová, předsedkyně Spolku Na návštěvě.

„Nádraží v Černém Kříži je originální především tím, že se tu zabydlely pouze černé kočky a staly se místními legendami. I na ně spolek myslel a osamělým zvířatům zakoupil zateplenou boudu i krmivo,“ dodala Jandová.

V muzeu, které vzniklo v bývalé čekárně, si cestující mohou prohlédnout staré pohlednice či knihy i si zahrát různé společenské hry.

Reklama

Výběr článků

Načítám