Hlavní obsah

Na zámku v Náměšti nad Oslavou postraší o víkendu Frankenstein

Netradiční večerní prohlídky čekají v sobotu návštěvníky zámku v Náměšti nad Oslavou. Obohatí je herci z Divadla historie v pohybu Exulis, kteří v zámeckých kulisách odehrají představení na motivy hororového románu Frankenstein. Do děje herci zapojí i publikum. Informoval o tom kastelán Marek Buš. Netradiční prohlídky jsou součástí letošních oslav 450. výročí od zahájení výstavby zámku.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Náměšti nad Oslavou

Článek

„Dvě podobné prohlídky jsme se stejným souborem uskutečnili i dříve. Setkaly se s velkým zájmem návštěvníků," uvedl Buš. Soubor podle něj pro představení volně adaptuje některé historické romány.

V náměšťském zámku už návštěvníci v minulosti mohli vidět příběh Tří mušketýrů nebo Muže se železnou maskou. V sobotu se uskuteční celkem pět prohlídek, první začne v 18:00.

Velkolepé oslavy

Netradiční prohlídky jsou součástí letošních oslav výročí 450 let od zahájení výstavby zámku v Náměšti nad Oslavou. Oslavy zahájil začátkem června Žerotínský víkend. Lidé viděli výstavu k historii zámku, vyslechli odborné přednášky a koncerty, otevřela se nová expozice Stolování na Náměšti.

Připomínka zahájení stavby zámku pokračovala setkáním výtvarníků a výstavami plastik v areálu zámku, festivalem Folkové prázdniny, mistrovským kurzem české operní a písňové tvorby Moravian Master Class a dalšími menšími akcemi.

Hudebním vrcholem letošního výročního roku bude 19. září Zámecký koncert s barokní operou Calisto Francesca Cavalliho. Závěrečnou tečkou bude na konci listopadu Zámecký adventní koncert se souborem Schola Gregoriana Pragensis.

Kam na procházku

Výlet na náměšťský zámek nenadchne zdaleka jen milovníky české historie. U zámku najdete anglický park i malou francouzskou zahradu se vzácnými dřevinami. Lze si odtamtud navíc jako na dlani prohlédnout město i jeho krajinu.

Návštěvní doba zámku Náměšt nad Oslavou

Během prázdnin je zámek otevřený denně kromě pondělí, a to od 9:00 do 18:00. V září se bude uzavírat o hodinu dříve.

Poslední prohlídka začíná vždy hodinu před koncem návštěvní doby.

V okolí Náměště se můžete vydat také na procházku do lesa nebo kolem četných rybníků, přičemž cestou narazíte na vícero skvostných památek, nejen na zámek. Projděte se třeba přes barokní most z 18. století ozdobený sochami světců a archandělů nebo si zvenčí prohlédněte empírovou hrobku rodu Haugwitzů z 19. století... Architektonické poklady nabízejí také blízké obce Jinošov či Kralice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám