Hlavní obsah

Na hrad Lipnice se s ručně psanou biblí vrátil duch historie

Jedinečná příležitost dotknout se 600 let staré historie se naskýtá lidem, kteří v příštích dvou měsících navštíví hrad Lipnice ve stejnojmenném městečku nad Sázavou. Součástí prohlídky je totiž poutavá výstava, jejímž středobodem je originál Lipnické bible, rukopisný kodex, který tu byl v roce 1421 dopsán. Zapůjčilo ho washingtonské Muzeum bible.

Foto: Jana Pechová, Právo

Lipnická bible ve speciální vitríně. Dodržování podmínek přihlíží Gabriela Holthuisová. Do místnosti mj. nesmí denní světlo ani blesky fotoaparátů.

Článek

„Náš hrad v roce 1869 vyhořel a veškeré doklady jsou ztraceny. Lipnická bible najednou přináší střípek historie, který dokládá neuvěřitelně vysokou úroveň tehdejší civilizační elity. Když ji vidíme, jako bychom se mohli díky tomu té historie dotknout,“ uvedl kastelán hradu Marek Hanzlík.

Výstava přibližuje nejen „knihu knih“ jako takovou, ale zejména kulisy a atmosféru doby vzniku tohoto bezmála 900stránkového díla. Dopsáno bylo šest let po smrti Jana Husa, tedy v časech počátku reformačního procesu v českých zemích.

V telčském podzemí se usadili čerti a lákají děti

Tipy na výlety

Těžištěm pnutí přitom byl právě výklad bible, rozpor mezi ní a praxí tehdejší církve. Právě proto prý lze podle expertů tvrdit téměř s jistotou, že ačkoli se kodex s poznámkami odkazuje k Lipnici, a těch bylo víc, písař opis dokončil právě zde, za bezpečnými zdmi jednoho z největších hradů v Čechách, patřícího nejvyššímu purkrabímu v Českém království, v té době proreformačnímu Čeňkovi z Vartenberka.

Stopy vedly do Washingtonu

O existenci Lipnické bible se přitom na Lipnici dozvěděli relativně nedávno: v souvislosti s přípravou výstavy Stížný list (protest českých aristokratů proti procesu s Janem Husem) před šesti lety. Stopy nakonec vedly až do Muzea bible v americkém Washingtonu, které unikát získalo v roce 2012 od soukromého sběratele.

Bible mezi sběrateli putovala od 20. století.

Lipnická bible byla dopsána šest let po smrti Jana Husa.

„Bible mezi sběrateli putovala od začátku 20. století. Mezi jejím vznikem a novým osudem je tak půl tisíciletí neznámé historie,“ uvedla kurátorka Muzea bible Gabriela Holthuisová, která vzácný artefakt na Lipnici ze zámoří přivezla.

Vděk přitom patří, jak upozornil kastelán Hanzlík, Ladislavu Langpaulovi z Okrouhlice, který současného vlastníka bible nejen vystopoval, ale „s jistou dávkou drzosti“ se na něj obrátil se žádostí o zápůjčku. Většinu nákladů na transport a pojištění zaplatil podle kurátorky sponzor muzea, který si přál zůstat v anonymitě.

Součástí výstavy bude i prezentace odborné publikace Lipnická bible — štít víry v neklidných časech pozdního středověku kolektivu renomovaných autorů v čele s Lucií Doležalovou. Za vydáním knihy rovněž stojí okrouhlický spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého. Součástí nedělního zahájení akce bude i ekumenická bohoslužba na dvoře hradu, výstava potrvá do 29. srpna.

V Jeseníku nad Odrou vzkřísili slávu místního pramene

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám