Hlavní obsah

Moravský kras láká na přírodu i jeskyně

Novinky, Jan Trojan

Do krásné přírody Moravského krasu severně od Brna se můžete vydat na příjemný pěší i cyklistický výlet. A vypravit se můžete i do tamního podzemí. Taky je tam pohádkově.

Foto: Miroslav Homola , Právo

V Punkevních jeskyních se občas pořádají koncerty, je tam výborná akustika.

Článek

Vlak vás přiveze od Brna i z české strany. Pohodlnější je auto, ale plánujete-li „pouze“ nejnavštěvovanější Punkevní jeskyně a propast Macochu, můžete zhruba tři kilometry od nádraží ČD v Blansku ke Skalnímu mlýnu autobusem.

Odtud již poslední dva kilometry k Punkevním jeskyním auta nesmějí, jezdí se jen vláčkem na automobilových kolech, případně pěšky po asfaltu. Do přilehlých žlebů – Pustého a Suchého – také jen po svých. Pro výjimečné přírodní hodnoty byl téměř celý Moravský kras zařazen do sítě evropsky významných lokalit Natura 2000.

Plavba Punkvou je zážitek

Ve Skalním mlýnu si vyzvednete vstupenky do jeskyní, které je lepší předem objednat – lze na konkrétní den a hodinu. Nedaleko vchodu do Punkevních jeskyní láká pohodlná lanovka, která vás vyveze až k vrcholu propasti Macocha. Zdatnější chodí nahoru pěšky.

V Moravském krasu na území zhruba sto kilometrů čtverečních se na 60 procentech plochy rozkládá les, v podzemí je přes tisíc jeskyní. Za vstup do pěti z nich zaplatíte, kolem některých vedou turistické cesty, o ostatních vědí spíše jen speleologové. Lézt do děr na vlastní pěst a bez zkušeností je nebezpečné.

V Punkevních jeskyních procházíte více než kilometr mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou až na dno Macochy. Je hluboká 138,7 metru, nejhlubší propast ve střední Evropě. Přitahuje také sebevrahy, skočilo jich tam údajně již přes 50. K nemalé radosti pracovníků jeskyní, kteří musí ostatky odvézt na lodičkách.

Normálně bývá na lodičkách veselo, každý lodivod má na 450metrové trase připraveny „hrůzostrašné“ průpovídky o zaručeném potopení loďky, o podzemním bludišti, utržení hlavy o skálu a podobně. Plavba podzemní Punkvou je skutečně zážitek.

Jeskyně

Jeskyni Balcarku najdete jižně od Ostrova u Macochy, v jádru skalnatého meandru Suchého žlebu. Prohlídkovou trasu tvoří později propojené jeskyně nabízející pestrou krápníkovou výzdobu na poměrně malé ploše. V okolí vás potěší teplomilné rostliny a malebná krajina.

Nedaleko Skalního mlýna se vchází do podzemí Kateřinské jeskyně. Jsou to dva vzájemně spojené mohutné dómy s přilehlými chodbami. Sídlil tam člověk starší doby kamenné a před ním ve čtvrtohorách jeskynní medvěd. Hlavní dóm o rozměrech 95x44x20 metrů je největší zpřístupněnou podzemní prostorou v Moravském krasu. Má vynikající akustiku, občas se tam pořádají koncerty.

Sloupsko-šošůvské jeskyně vznikly ve dvou patrech, vytvářejí komplex dómů, chodeb a obrovských podzemních propastí. Nagelova je se svojí hloubkou 80 metrů nejhlubší podzemní propastí v Česku.

Ve Výpustku byla dříve továrna

Jeskyně Výpustek byla zpřístupněna až v roce 2007. Za první republiky tam těžili fosfáty, krátce před 2. světovou válkou vybudovala čs. armáda v podzemí muniční sklad a uprostřed války tam Němci zřídili podzemní továrnu na letecké motory.

K dovršení všeho zlého v 60. letech proměnili jeskynní systém Výpustku v armádní velitelské stanoviště v protiatomovém krytu. Až do konce roku 2001 bylo vše přísně utajováno.

V údolí mezi Adamovem a Křtinami leží jeskyně Býčí skála, je součástí rozsáhlého podzemního systému. Otevřena bývá jen příležitostně, má však pěkné okolí.

Asi půl kilometru odtud po modré značce projdete jeskyní Kostelík. Na druhou stranu po proudu potoka narazíte na další otevřenou větší jeskyni Jáchymka.

Více podrobností o Moravském krasu a další informace pro turisty najdete na adresách www.moravskykras. net, www.cavemk.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Holešov se probouzí k životu

Zámek Holešov na Kroměřížsku byl pro návštěvníky léta zavřený, nyní se ale opět probouzí k životu. Přijďte si prohlédnout jeho renovované sály, projet se na...

Výběr článků

Načítám