Hlavní obsah

Lom Seč v Moravském krasu bude přírodní památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pískovcový lom Seč v Moravském krasu, který je velkým turistickým lákadlem, protože doslova hraje desítkami barev, se stane příští úterý novou přírodní památkou. Leží u Rudice na Blanensku. Těžba v lomu byla ukončena již před lety. Je častým místem výletů. Bude i nadále zpřístupněn výletníkům, ale ti v něm musejí počítat s jistými omezeními.

Foto: CHKO Moravský kras

Lom Seč v Moravském krasu je novou přírodní památkou.

Článek

„Žádné rozdělávání ohňů a bivakování. Rovněž nepovolíme vjezd do lomu autům ani cyklistům. Vstup do lomu je na vlastní nebezpečí,“ řekl Právu Antonín Tůma ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Zdůraznil, že oblast bude kontrolovat stráž přírody.

Spíše než rozdávání pokut dává přednost domluvě s turisty. Ti by podle něj neměli vstupovat na okraje písčitých svahů a kopat do nich, protože je to nebezpečné. Snahou ochranářů bude vytvořit v lomu hlavní trasu, kterou by měli turisté využívat, aby se svahy nesesouvaly.

Nejhezčí rozhledny v ČR nabízí dechberoucí výhledy. Z některých dohlédnete až na Alpy

Tipy na výlety

O netradiční zbarvení písku v lomu se postaral kaolin. Společností Setra byl kdysi využíván k těžbě sklářských a slévárenských písků. Lidé ze širokého okolí si do něj jezdili pro jemný písek na výrobu omítek. Seč připomíná svým zbarvením Duhové hory na jihu Islandu.

Oficiální atrakce

Lom se rozkládá na 18 tisících metrech čtverečních. Je sice v majetku lesního podniku brněnské Mendelovy univerzity, ale od prohlášení přírodní památkou jej převezme do péče nedaleká obec Rudice, v níž je základna Speleologické záchranné služby. Po plánovaných úpravách by se lokalita mohla stát jednou z oficiálních atrakcí Moravského krasu.

Rudice se může pochlubit mnoha přírodně zajímavými místy, k nimž patří například oblast Rudického propadání. Jedovnický potok zde mizí pod zem. V této lokalitě se natáčelo již tolik příběhů pro nejmenší, že se o Rudici hovoří jako o nejpohádkovější obci Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám