Hlavní obsah

Lesní stezku kolem hradu Buchlov zdobí sochy zvířat

Aktualizováno

Lesní stezku pod státním hradem Buchlov na Slovácku zdobí od úterý sochy zvěře v životní velikosti. Lidé uvidí zástupce zvířat typických pro pohoří Chřiby - daňka skvrnitého, muflona obecného, prasete divokého, jelena lesního, srnce obecného a lišky.

Foto: Archiv Branislav Petráš

Jako živá vypadají zvířata z dílny Branislava Petráše.

Článek

Autorem soch, vystavených podél stezky, je slovenský řezbář Branislav Petráš, který na sochách pracoval tři měsíce. Některé z nich váží dokonce až několik set kilogramů.

„Nejtěžší byla manipulace s těžkými kusy dřeva, třeba jelen má asi 500 kilogramů, a pak dotažení detailů, aby sochy byly co nejvěrnější,“ řekl osmatřicetiletý Petráš, který se řezbařině věnuje 13 let.

Foto: Archiv Branislav Petráš

Přestože působí věrohodně, tahle rodinka kanců, zdobící lesní stezku, nikomu neublíží.

Součástí projektu tak je i instalace informační tabule na stezku pod Buchlovem, kde jsou představeny Lesy Slovenské republiky. Naučná stezka Okolo Buchlova začíná i končí u parkoviště pod hradem. Je dlouhá tři kilometry a je na ní 11 cedulí s informacemi o ochraně přírody, dřevinách Chřibů a o místní historii.

Foto: Archiv Lesy ČR

Terén stezky kolem hradu Buchlov zvládají i děti.

Stezka nabízí nenáročnou pěší turistiku kolem hradu Buchlov a kaple svaté Barbory. „Chceme veřejnosti přiblížit práci lesníků a vytáhnout děti od počítačů do přírody i za poučením," uvedl ředitel Lesů ČR ve Zlínském kraji Martin Pavlíček.

Naučné stezky Lesy ČR už dříve vybudovaly například i v Lukově na Zlínsku a Bojkovicích na Slovácku. Podle slov Pavlíčka ve Zlínském kraji opravují stezku na hřebenové trase Radhošť - Pustevny na Vsetínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám