Hlavní obsah

Krkonoše zahajují lyžařskou sezónu

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku v pátek startuje letošní lyžařská sezóna, stejně jako vloni, na vrcholu Černé hory v Janských Lázních. Vlekaři ze SkiResortu Černá hora-Pec tradičně připravili na víkendovou lyžovačku sjezdovku Anděl na černohorském úbočí. Leží na ní 20 až 30 centimetrů umělého sněhu. V sobotu chce zahájit sezónu také krkonošský areál Mladé Buky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

První loňští lyžaři na Černé hoře

Článek

„Jsme rádi, že se nám podařilo připravit první sjezdovku v podobném termínu jako loni, kdy jsme lyžařskou sezónu na Černé hoře otevírali 30. listopadu. Počasí nám tentokrát přálo. Od soboty byly noční teploty pod bodem mrazu a zasněžovat se dalo ve vyšších polohách i během dne,“ popsal honbu za lyžařským prvenstvím ředitel krkonošského SkiResortu Petr Hynek.

Dopravu lyžařů na vrchol Černé hory zajistí o cenově zvýhodněném víkendu kabinová lanovka Černohorský expres. „Lyžovat se samozřejmě bude také po víkendu. Cílem je otevřít pro lyžaře všech 41 kilometrů sjezdovek co nejdříve. Než se jejich počet rozšíří, bude ve SkiResortu platit speciální jízdné 350 korun za celodenní skipas pro dospělou osobu a 150 pro dítě,“ doplnila mluvčí areálu Zina Plchová. Provoz je tam od 08:30 do 16:00.

Počasí bude velet

V sobotu plánují zahájení lyžařské sezóny také v areálu Mladé Buky na Trutnovsku, kde má být v provozu lyžařský vlek Buky I. Dospělý za celodenní lyžování zaplatí 270 korun, o víkendu bude připraveno také večerní lyžování, dospělé bude stát 200 korun.

V Malé Úpě by v případě příznivého počasí chtěli sezónu zahájit 5. prosince. Špindlerův Mlýn oznámil oficiální zahájení zimní sezóny na sobotu 12. prosince. Sněhová děla byla v minulých dnech v provozu například i v Deštném v Orlických horách. „První zasněžování je za námi a Turistické sjezdovce už moc nechybí. Čekáme na další ochlazení. Dle aktuální předpovědi počasí nepředpokládáme spuštění areálu dříve jak 11. prosince," uvedli vlekaři na svém webu.

Technický sníh vyráběli vlekaři rovněž v Říčkách v Orlických horách. „Máme z velké části nastříkanou červenou sjezdovku, ale do provozu tento víkend nejdeme. Chceme využít mrazivých dní k výrobě technického sněhu, protože na příští týden jsou hlášená velká tepla. Zahájení sezóny neumím odhadnout, bude záležet na počasí," řekl vedoucí střediska Petr Kánský.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba 10 centimetrů sněhu a teplota se v pátek ráno na Luční boudě pohybovala kolem minus šesti stupňů Celsia. Podle meteorologů by v horských oblastech v Královéhradeckém kraji mohlo znovu začít sněžit v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám