Hlavní obsah

Kamenné labyrinty skalních měst Česka

Mohutné pískovcové věže, tajemná schodiště, žebříky a stezky klikatící se mohutnými skalními bloky - i tak vypadá jedna tvář Česka. Je rozmanitá, takže baví milovníky obyčejných procházek přírodou stejně jako zdatné horolezce, romantické duše či rodiny s dětmi. Inspiraci tu nacházejí dokonce i filmaři a umělci. Ostatně právě ve filmových pohádkách skalní města často hrají důležitou roli.

Foto: Archiv Thinkstock

Adršpašské skalní město

Článek
Adršpašské skalní město

V pohádkách Třetí princ, Z pekla štěstí nebo Peklo s princeznou si zahrálo právě skalní město v Adršpachu. Výletníci jej objevili už dávno předtím a turistické trasy proto vedou rozličnými částmi. Společně se vstupenkou získají turisté i podrobný popis 3,5 kilometru dlouhého prohlídkového okruhu. V orientaci navíc pomáhají také tabulky s názvy jednotlivých skalních útvarů a přehledně značené stezky.

Co konkrétně by vám v Adršpachu nemělo uniknout? K nejznámějším útvarům patří Homole cukru, Milenci nebo Starosta a Starostová. Další přírodní atrakcí je 16 metrů vysoký vodopád a soutěska zvaná Myší díra. Kdo se do ní nevejde, bude muset podle legendy skalním městem bloudit až do konce světa.

Teplické skalní město

Velké a Malé chrámové náměstí, Krakonošovo párátko, Řeznickou sekyru nebo Psohlavce i se psem můžete spatřit při procházce skalním městem poblíž Teplice nad Metují. Od Adršpašských skal je odděluje sedm kilometrů dlouhá Vlčí rokle, jíž prochází žlutá turistická značka. Oba skalní labyrinty lze stihnout navštívit v jediném dni.

Foto: Kudyznudy.cz

Skalní město u Teplic

Hlavní okruh Teplickým městem měří šest kilometrů a vede cestovatele kolem 70 metrů vysokých Chrámových a Martinských stěn, stejně jako kolem úzkých soutěsek zvaných Sibiř. Tam obvykle leží sníh až do začátku léta. A co víc, kdo se nebojí námahy a vyšplhá až k zřícenině skalního hradu Střmen, toho čeká nádherný výhled do okolí.

Prachovské skály

Podobně jako prohlídka skalního hradu Trosky patří k nejčastějším výletům do Českého ráje návštěva Prachovských skal, jednoho z nejfrekventovanějších skalních měst v Česku. Značené cesty vedou jak bludištěm soutěsek a chodbiček mezi 40 metrů vysokými skalními věžemi, tak i po vršcích hřebenů kolem četných vyhlídek.

Foto: Kudyznudy.cz

Prachovské skály budí respekt.

Doba, kterou v Prachovských skalách výletníci stráví, záleží pouze na nich samotných. Malý okruh se dá zvládnout přibližně za hodinu, kompletní prohlídka, která turisty zavede i do vzdálenějších koutů skalního města, zabere celý den.

Příhrazské skály a Drábské světničky

Příhrazské skály nabízející spoustu pitoreskních detailů. Značené turistické trasy se kroutí kolem vrcholku Mužský (výška 463 metrů) a vedou až ke zříceninám středověkých hrádků Klamorna, Hynšta nebo Drábské světničky. Původně jich tu bývalo šest, ale kromě impozantního skalního hradu Valečova z nich většinou zbyly jen malé komnatky vytesané v pískovci a nezřetelná schodiště.

Foto: Kudyznudy.cz

Příhrazské skály a Drábské světničky nabízejí také krásné výhledy.

Vedle stezek, táhnoucích se po okraji skalního masivu s fantastickým výhledem do okolí patří k nejzajímavějším místům Příhrazských skal Studený průchod, přibližně 100 metrů dlouhá úzká skalní soutěska. Po jejím dně se mezi 15 metrů vysokými stěnami vine značená stezka.

Tiské stěny

Také České Švýcarsko má zajímavé skalní útvary, ať už je řeč o Pravčické bráně, řetězu skalních vyhlídek na Jetřichovických skalách, kaňonu Labe nebo o Tiských stěnách. Turisté se tady nesmějí nechat oklamat 70 metrů vysokou hradbou stěn, která se před nimi zvedne při pohledu od obce Tisá.

Foto: Archiv CzechTourism

Tiské stěny v Českém Švýcarsku

Skalní město s labyrintem skalních věží, úzkých soutěsek a roklí totiž leží až za touto hradbou. Zatímco po vrcholku kamenné hradby provede cestovatele červená značka, skalním městem s jeho divokými uličkami a náměstíčky se proplétá naučná stezka. Pokud se někdo chtěl podívat dál a hlouběji do skal, bude potřebovat dobrou mapu, protože cesty tady nejsou tak hustě značené jako v jiných oblastech.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám