Hlavní obsah

Kam vyrazit: Na novoroční výšlap, silvestrovské prohlídky nebo do zoo

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku je tu. Oslavit ho můžete zejména na pohybově laděných akcích, konají se různé silvestrovské závody či výšlapy - ty neminete ani na Nový rok. Nejen s dětmi můžete vyrazit na speciální prohlídky památek, ale také na komentovaná krmení zvířat v zoo.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na přelomu roku na běžecké závody nebo pochody. Ilustrační foto

Článek
Praha

Silvestrovské odpoledne

Nalaďte se na silvestrovské oslavy společně s dětmi. Na bobové dráze na Proseku je pro ně přichystáno zábavné odpoledne. Od 12 do 18 hodin se vaše děti svezou zcela zdarma, nebude ale chybět i další program, včetně opékání buřtů. Přichystáno je kromě toho i jiné silvestrovské občerstvení a nápoje. Další informace najdete zde.

Komentovaná procházka

Nechce se vám o víkendu sedět doma? Pak v neděli vyrazte na komentovanou prohlídku Malostranského hřbitova na Smíchově. Dozvíte se nejrůznější zajímavosti o původně morovém hřbitově, kterému během jeho existence hrozila i celková likvidace. Vstup na procházku je zcela zdarma a bez rezervací. Více informací najdete zde.

Silvestr na náměstí

Přijďte si zpříjemnit silvestrovské oslavy přímo do srdce hlavního města, na Staroměstské náměstí. Čeká vás bohatý hudební program, který bude v pondělí čítat především dýdžeje, uslyšíte také nejrůznější české i zahraniční hity. Na Nový rok vystoupí tuzemští i zahraniční operní sólisté, součástí bude také program pro děti s Večerníčkem a mnoho dalšího. Více zde.

Zvířecí setkání

Vyrazte na Nový rok do pražské zoo, kde budou prakticky po celý den probíhat setkání se zvířaty. Těšit se můžete například na krmení hrabáčů, tučňáků nebo velbloudů. Čeká vás také setkání s gorilami, slony nebo žirafami. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Silvestrovské jízdy

Přijeďte se na Silvestra projet po historické úzkorozchodné řepařské trati u Kolína. Vlak v poslední den roku vyrazí na trasu Kolín-Sendražice přes Výrovnu, Na Mlejnku a poté zpět. Návštěvníci budou mít zároveň možnost navštívit muzeum řepařské drážky. Více informací najdete zde.

Zpívání u jesliček

Neopustilo vás ještě vánoční veselí? Pak si na Nový rok přijďte na Svatou Horu v Příbrami zazpívat známé i neznámé koledy za doprovodu tamních nových varhan. Akce začíná ve 14:00 hodin, zpěvníky budou k dispozici na místě. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Výstup na rozhlednu

O Silvestru i na Nový rok se můžete vypravit na výstup k rozhledně Karla Klostermanna. Přijďte se vyvětrat a oslavit konec či začátek roku. Pro účastníky je přichystáno také občerstvení a posezení s lokálními muzikanty. Vyrazit k rozhledně můžete z jakékoli strany, třeba přímo z vesnice Javorník. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Prohlídky zámku

Zámek Zbiroh má otevřeno přes Vánoce až do Nového roku. Odpočiňte si od vánočního shonu a ponořte se do historie, prohlédněte si zámeckou expozici a barokní kapli. Otevřená zůstává i zámecká krčma, kam můžete po vyčerpávající prohlídce zaskočit na něco na zub. Více zde.

Novoroční pochod

Vyrazte na tradiční plzeňskou akci, kterou je Novoroční pochod z Bolevce do Bolevce. Přijďte se o prvním lednovém dni vyvětrat, start je na ranči Šídlovák u Šídlovského rybníku. Letošní trasy jsou, kromě standardní šestikilometrové kolem rybníků, orientovány na Třemošnou a Krkavec. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Novoroční běh

Pokud chcete začít nový rok skutečně aktivně, zapojte se do nenáročného závodu kolem obce Loket. Zúčastnit se mohou příznivci běhu nehledě na věk a zdatnost, záměrem je trochu se rozhýbat po vánočním obžerství a oslavách. Trasa závodu je dlouhá 2,6 kilometru, startuje se ve 14:00 hodin od radnice. Více zde.

Silvestrovské prohlídky

Nechcete se nechat semlít přípravami na Silvestra a chcete si raději odpočinout? Pak vyrazte na speciální prohlídky zámku Kynžvart. Památka bude v podvečerních hodinách mimořádně nasvětlena svíčkami, prohlídky v češtině proběhnou v 16:00 a 18:00 hodin, rezervace nejsou možné. Další informace zde.

Ústecký kraj

Novoroční výstup

Jak na Nový rok, tak po celý rok. A jestli chcete i první den roku 2019 prožít aktivně, vyrazte na pochod na Stropník. Setkání proběhne na zastávce Duchcov nemocnice, odtud následuje přesun. Na výběr je posléze ze dvou tras, jedné desetikilometrové a druhé dvanáctikilometrové. Každý účastník dostane po skončení razítko pochodu a pamětní list. Další informace najdete zde.

Do zoo zdarma

Přijďte s dětmi na Nový rok do děčínské zoo. Otevřeno bude od osmi hodin, dárkem pro všechny věrné návštěvníky bude vstup zcela zdarma. Expozice Rajské ostrovy bude ovšem uzavřena. Více zde.

Liberecký kraj

Silvestrovský běh

Zakončete rok 2018 aktivně. Vydejte se na silvestrovský běh Libercem, závodit se bude hned v několika kategoriích, zúčastnit se mohou i děti do 15 let, proběhnout se ale můžete i se svým čtyřnohým miláčkem. Trať závodu vede po lesních cestách v okolí Lidových sadů, trať pro starší účastníky je pětikilometrová, pro děti a mládež zhruba 2,5kilometrová. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Novoroční česnečka

Kdo letos připraví nejlepší česnečku v Harrachově? Přijďte to o prvním lednovém dni zjistit. O vítězi rozhodnou sami návštěvníci, kteří budou moci soutěžní vzorky ochutnat, zahřát se a zpříjemnit si první den nového roku. Anebo díky česnečce třeba i vystřízlivět po náročnějších silvestrovských oslavách. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Toulky s rytířem

Ještě než odbije půlnoc a přijde rok 2019, vyrazte na silvestrovské prohlídky Litomyšle. Průvodce vám bude dělat rytíř Toulovec, který vás pobaví, prozradí vám i nejrůznější zajímavosti o městě nebo osobnostech, které se s ním pojí. Ponořte se do legend, projděte se krvavou uličkou za svitu loučí a mnoho dalšího. Sraz je u morového sloupu. Více zde.

Vysočina

Silvestrovský výstup

O Silvestru se můžete vydat také na výstup na Javořici - na nejvyšší vrchol Vysočiny se můžete vypravit pěšky, na kole nebo i na běžkách. Místo startu si vyberte libovolně, vyrazit můžete z Telče, Mrákotína nebo Studené. Na vrcholu je připraveno malé občerstvení a také slavnostní přípitek. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Novoroční krmení

Brněnská zoo chystá na Nový rok pro návštěvníky komentovaná krmení oblíbených druhů zvířat. Navštívit budete moci tygry, lachtany, lamy, lemury nebo kosmany. Stravte začátek roku ve společnosti nejrůznějších zástupců zvířecí říše. Rozpis krmení naleznete zde.

Olomoucký kraj

Dětský Silvestr

Oslavte Silvestr se svými ratolestmi. Pradědovo muzeum v Bludově chystá na poslední den roku maškarní bál, masky si můžete vypůjčit v muzeu. Na místě bude i dětský kadeřník, chybět nebude oblíbené malování na obličej a přípitek s dětským šampaňským. Další informace najdete zde.

Divadlo pro děti

Vyrazte s dětmi v neděli na hrad Šternberk. V hodovním sále se odehrají dvě divadelní pohádky. Jak šlo vejce do světa a Jak kočička s pejskem dělali dort. Obě pohádky budou loutkové. Vstupné a další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Oslava mezi rybami

Oslavte Silvestr v předstihu. Navštivte v pátek areál Živá Voda u Velehradu, kde se setkáte s desítkami druhů sladkovodních ryb. Připraveno je tvoření pro děti, potápěčské vystoupení, losování o ceny nebo ukázky krmení praturů. Podrobnosti o akci najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Zabijačka v pivovaru

Nemáte ještě dost svátečního obžerství? Pak se vypravte v sobotu na staročeskou zabijačku v Beskydském pivovárku v Ostravici. Kromě toho, že ochutnáte všechny zabijačkové speciality, vám řezník také vysvětlí, jak se jednotlivé druhy vyrábějí. Zhlédnete výrobu jelit, jitrnic i tlačenky. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám