Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Po Vltavě parníkem či za princeznou na zámek

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend bude mimo jiné ve znamení borůvek a horkovzdušných balónů. Noční zámecké a hradní prohlídky jsou i nadále v plném proudu stejně jako jarmarky a historické slavnosti. Každému se tedy nabízí program podle jeho gusta. Nezbývá než dětem naplánovat co nejpovedenější předposlední prázdninový víkend.

Foto: Archiv hradu Bouzov

Nad Bouzovem se o víkendu budou vznášet horkovzdušné balóny.

Článek
Praha

Borůvkové hody v Muzeu gastronomie

Přijďte v sobotu mezi 10:00 a 19:00 do Muzea gastronomie a ochutnejte lahodná jídla připravená výhradně z borůvek. Nechat si sbíhat sliny můžete na kynuté knedlíky se žahourem nebo koláčky s borůvkami a drobenkou. Více informací naleznete zde.

Parníkem po Vltavě

Jestli chcete pro své dětem v závěru prázdnin uspořádat nezapomenutelný výlet, popřemýšlejte o nedělní plavbě parníkem z Prahy do Mělníka. Nástup je na Rašínově nábřeží v 7:00, do Mělníka dorazíte okolo 13:00. Během celodenního výletu uvidíte přírodu v okolí Prahy z paluby, tedy jinak než při běžném pěším nebo cyklistickém výletě. Harmonogram výletu a další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Pigyáda v parku Mirakulum

V parku Mirakulum se o víkendu koná akce pro děti s názvem Pigyáda, aneb velká prázdninová párty prasátka Pigyho. Malé účastníky čekají kouzla Michala Kožíška, zatančí si zumbu s Hankou Kynychovou a zhlédnou divadelní představení s prasátkem Pigy. V sobotu akce začíná v pravé poledne, v neděli o hodinu dříve. Další informace čtěte zde.

Uzenobraní na Stránově

V sobotu se můžete vydat na zámek Stránov za ochutnávkou uzených lahůdek. Součástí programu, který začne v 11:00, bude také hudební vystoupení a jarmark. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Rytířská klání na zámku

O srdce dívek a paní se bude bojovat v sobotu na zámku v Rosicích už od 9:00. Součástí programu bude dobové tržiště a divadelní, taneční i žonglérská vystoupení. Ve 13:00 pak projde městem historický průvod, hlavní rytířské klání začne v 15:00. Program zakončí ohňové vystoupení ve 20:30. Celý program a další informace o akci najdete zde.

Jihočeský kraj

Dožínky ve mlýně

Na mlýně v Hoslovicích vás v sobotu od 10:00 do 17:00 čeká oslava sklizně. Uvidíte způsob zpracování obilí ve mlýně - jak se mlátilo cepem či na mlátičce. Při výrobě chleba nahlédnete pod ruce také pekaři. Více čtěte zde.

Bitva o Slamburk

Jestli si lámete hlavu s tím, že vám název Slamburk nic neříká, nezoufejte. Tento hrad totiž není hradem v pravém slova smyslu. Je postavený ze slámy nedaleko Borovan. V sobotu se tu koná tematická akce především pro rodiny s dětmi. Účastníky čeká dobývání slaměného hradu a den plný soutěží. Veškeré informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Zločin v Náchodě

O víkendu bude náchodský zámek plný zločinu. Ale nemusíte se bát, stane se tak v rámci akce Oživlé památky. Turisté tady zažijí dobové scénky při prohlídkách Piccolominské expozice a potkají šermíře na prvním nádvoří zámku. Začátek programu je po oba dny v 9:00. Více hledejte zde.

Kozí mejdan v Milkovicích

Na samotě Milkovice u Libáně právě probíhá kozí mejdan, který potrvá až do neděle. V rámci programu se můžete těšit na hudební vystoupení, autorská čtení, divadlo nebo promítání filmů. Pro děti je připraveno malování a hry. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Dětský den na Kuňce

Hravé a soutěžní rozloučení s prázdninami připravili organizátoři dětského dne na Kunětické hoře. Pestrý program začne v neděli v 9:30. Kromě loutkového divadla a pohádek, čeká vaše ratolesti také vystoupení šermířů či velká ponožková bitva. Více čtěte zde.

Skřítkování v Poličce

Sobotní festival pro rodiny s dětmi vás čeká v Městském muzeu a v Centru Bohuslava Martinů v Poličce od 9:00 do 18:00. Uvidíte žonglérskou show, zažijete výtvarné dílny, pohybové hry nebo putování muzeem se skřítky. Ve 21:00 pak začne promítání letního kina pro děti. Vše se dočtete zde.

Dětské divadélko v Žamberku

U kapličky pod Suticí můžete v sobotu v Žamberku navštívit několik divadelních představení zaměřených především na dětské diváky. Nudit ale jistě nebudou ani dospělí. Program poběží od oběda až do večera, tak se neváhejte zapojit. Bližší informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Valdštejnské slavnosti v Chebu

Páteční a sobotní slavnosti připomínají pobyt vévody Albrechta z Valdštejna a jeho vraždu v Chebu. Nenechte si ujít tento příběh v pátek ve 21:00, slavnostní pochodňový průvod městem v sobotu v 19:30 nebo historický jarmark, který bude probíhat po oba dny. Akci zakončí vlajková show v sobotu ve 20:00 a ohňostroj ve 21:30. Další informace najdete zde.

Slavnosti princezny Alvíny

Zřícenina hradu Andělská Hora přivítá v sobotu od 11:00 do 23:00 historický program spojený s oslavou udělení městských práv Andělské Hoře. Letos tomu bude již 525 let. Kromě historického průvodu, dobového jarmarku a ukázek řemesel či jízdy na koních, vás čeká koncert skupin Děda Mládek Illegal Band nebo ohňová show s ohňostrojem. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Skotské hry na Sychrově

Již tradiční skotskou slavnost připravili od pátku do soboty na hradě Sychrov. V letošním roce budou navíc součástí skotských her také slavnosti whisky. Páteční program začíná ve 20:00 v areálu před zámkem a nese podtitul „Skotské tance pro všechny“. Sobota bude věnována především hudebním vystoupením a tancům, program začíná už v 10:00. Více zde.

Borůvková parní sobota na zubačce

Na zvláštní kombinaci parních vlaků a borůvkových dobrot se můžete těšit v sobotu na zubačce na trase Tanvald - Kořenov. Borůvkové hody vás čekají v Kořenově a sveze vás tam parní lokomotiva „Kafemlejnek“. Pro děti je navíc v Kořenově připraven doprovodný program plný soutěží a her. První vlak z Tanvaldu odjíždí už v 10:24. Další časy naleznete zde.

Olomoucký kraj

Balóny nad Bouzovem

Nebe nad hradem Bouzov zpestří od pátku do neděle přelety horkovzdušných balónů. Budou startovat od parkoviště nebo Panských rybníků v pátek večer, v sobotu ráno a večer a v neděli ráno. Vše záleží na počasí. V sobotu bude hrad výjimečně otevřen déle pro návštěvníky se zájmem o večerní prohlídky. Více čtěte zde.

Za princeznou do Náměště na Hané

V sobotu od 17:00 do 22:00 se můžete na zámku Náměšť na Hané těšit na pohádky Princezna se zlatou hvězdou či Princezna ze mlejna. Půjde o reprízu úspěšných červnových prohlídek. Předchozí telefonická rezervace vstupenek je nutná. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Starodávný jarmark v Kopřivnici

V sobotu od 10:00 do 17:00 zaplní kopřivnický park E. Beneše pouťový jarmark ve středověkém stylu. V rámci doprovodného programu účastníky pobaví šermíři, kejklíři nebo tanečníci. Budou se tu také razit mince a děti dostanou příležitost zapojit se do napínavých soutěží. Více čtěte zde.

Frýdecké historické slavnosti

V Parku Pod Zámkem se o víkendu uskuteční tradiční historické slavnosti. V sobotu se můžete těšit na průvod rytířů s pochodněmi, večerní rytířský turnaj nebo ohňové kejkle. Neděle bude věnována dětem a doprovodnému programu, který bude plný soutěží a her. Více zde.

Plzeňský kraj

Za vodníky do Plzně

Vodnickou pohádku si děti užijí na zahradě Měšťanské besedy v Plzni v neděli od 14:30. Vstup na zahradu je možný pouze budovou Měšťanské besedy na adrese Kopeckého sady 13. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Císařský den v Kadani

Tradiční kadaňská historická akce připomíná událost v roce 1367, kdy město navštívil římský císař a český král Karel IV. Slavnost se koná v sobotu od 10:00 do 22:00, přičemž císař Karel IV. dorazí ve 14:00, ve 21:10 vás čeká ohňová show s ohňostrojem. Celý program si prohlédněte zde.

Vysočina

Balóny nad Telčí

Milovníky balónového létání jistě zaujme akce, která se koná od pátku až do neděle v Telči. Sjede se sem mnoho posádek horkovzdušných balónů a ozdobí nebe nad městem. V pátek a v sobotu odstartují balóny z náměstí, zámeckého parku a od Roštejnského rybníka. Páteční a sobotní ranní lety startují už v 7:00, večerní odstartují v 18:00. Vše o akci naleznete zde.

Slavnosti tří kápí v Třebíči

Historická lidová slavnost se odehraje od čtvrtka do neděle v Podzámecké nivě v Třebíči. Čeká vás dobové tržiště, vojenské ležení, dobová hudba a soutěže pro děti. V sobotu od 17:00 se můžete těšit na dobývání klášterního pahorku, ve 21:00 projde městem historický průvod a slavnost vyvrcholí ve 22:00 ohňostrojem. Kompletní program najdete zde.

Zlínský kraj

Dožínky v Kroměříži

Od pátku do soboty můžete navštívit tradiční oslavy dožínkových tradic na Velkém náměstí v Kroměříži. Oslavy úrody patřily vždy mezi významné události. Po oba dny bude na náměstí probíhat dožínkový jarmark. V sobotu čekají účastníci mezi 10:00 a 17:00 třeba slavnosti chleba. Více o programu zde.

Oslava sklizně ve skanzenu

V sobotu se bude ve Valašské dědině ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm oslavovat letošní sklizeň. Uvidíte dnes již zapomenutá řemesla spojená s hospodařením, třeba v 11:00 a 16:00 mlácení obilí cepy. Ochutnáte slavnostní koláče nebo prosnou kaši. Vše o akci čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám