Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Po stopách kocoura Mikeše a na film do kinematovlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se poslední letní víkend, a tak hurá za sportem a do přírody, dokud těmto aktivitám počasí ještě alespoň trochu přeje. Děti jistě nebudete muset dlouho přemlouvat k výletu kopírujícímu kroky kocoura Mikeše ani k cestě pohádkovým lesem či indiánským světem.

Foto: Profimedia.cz

Turistický pochod připomínající postavu kocoura Mikeše zaujme o víkendu nejednoho malého výletníka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Noční běh Prahou

V sobotu bude metropole hostit běžecký závod GP Batteries Night Run 2014. Čtvrtá zastávka seriálu proběhne na Letné a v Letenských sadech. Tratě na pět a 10 kilometrů i dětské závody na tratích od 400 metrů do dvou kilometrů budou připraveny od 17:45. Hlavní závod startuje v 19:30. Více se dozvíte zde.

Sportovní den v Horních Počernicích

Sportovní a zábavný den pro děti a dospělé proběhne v tenisovém areálu TJ Sokol Horní Počernice v neděli. Užijete si tenis se sportovními osobnostmi, uvidíte Davisovův pohár, exhibiční turnaj a zkusíte tenisovou zručnost. Až děti unaví sport, pobaví je Pavel Kožíšek s Divadlem kouzel. Více hledejte zde.

Interaktivní výstava Viktorka

Galerie umění pro děti zve na výstavu Viktorka a vesmírná dobrodružství. Vezme vás do kosmické lodi Lítavice a ve výstavních prostorách na náměstí Franze Kafky prozkoumáte vesmír pomocí her. Navíc zde soboty a neděle od 14:00 do 16:00 patří tvůrčím dílnám. Tento víkend se po předchozí rezervaci můžete zúčastnit dílen Knížka na knoflíček či Podzimní výtvarné hrátky. Více se dočtete zde.

Středočeský kraj

Po stopách kocoura Mikeše

Turistický pochod v Ladově kraji se půjde v sobotu v Mnichovicích. Začne mezi 8:00 a 11:00 v místním infocentru. Na výběr je trasa Mikešova, Bobešova, Pašíkova a Hastrmanova v různých délkách. Navštívíte třeba Ondřejovskou hvězdárnu nebo památník Josefa Lady. Pro děti bude připravený i další program. Více zde.

Večerníčkovský pohádkový les

Čermákovy sady v Rakovníku ožijí v sobotu pohádkami. Od 13:00 do 18:00 budou na děti čekat pohádkové postavy z Krkonoš, Maková panenka, bratři nešikové v roláku, skřítkové z pařezové chaloupky, spolužáci z 3.B a další postavičky. Děti budou plnit úkoly. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Oskorušobraní v Tvarožné Lhotě

Sklizeň plodů vzácného stromu proběhne o víkendu na Slovácku. V přírodním areálu na Salaši Travičná si užijte přehlídku odrůd oskoruší. Po oba dny mezi desátou ranní a večerní ochutnáte pokrmy a nápoje z tohoto plodu. Prohlédnete si areál se sochami a panely, proces výroby z oskoruší, děti zabaví netradiční soutěže a hry v přírodě, řemeslné dílny, jarmark, vyjížďky na koních i country hudba. Více čtěte zde.

Hrnčířský jarmark v Kunštátě

Nepřeberné množství hrnčířského zboží nabídne o víkendu 22. ročník slavného jarmarku na Blanensku. Náměstí Krále Jiřího zaplní stánky s keramickým zbožím doplněné vystoupením umělců. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Den s Lesy ČR

V sobotu bude u Schwarzenberského kanálu připraveno slavnostní zakončení 17. novodobé plavební sezóny na Schwarzenberském kanále na Českokrumlovsku. Akce se koná v lesnickém revíru Lesů ČR Svatý Tomáš na česko-rakouském hraničním přechodu Ježová/Inglbach. Od 12:00 do 16:30 uvidíte folklórní vystoupení, lidovou muziku, ukázky plavení dříví, tržiště a řemesla. Více se o akci dozvíte zde.

Den železnice v Jindřichově Hradci

Jindřichohradecké místní dráhy otevřou v sobotu běžně nepřístupná depa a drážní objekty. Od 9:00 do 17:00 uvidíte výstavy železničních vozidel, ukázky techniky hasičů a projedete se nostalgickými vlaky. Děti se svezou na drezínách, užijí si hry a v kinematovlaku zhlédnou české pohádky. Vše si o akci přečtete zde.

Královéhradecký kraj

Valdštejnské slavnosti na Starých Hradech

Tradiční podzimní slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny se uskuteční v sobotu na hradě a zámku Staré Hrady na Jičínsku. Od 10:00 do 18:00 si na nádvoří užijete ochutnávku vín, dobová řemesla, vinný jarmark, souboje mušketýrů, dětem udělá radost pohádkové vinobraní. Více naleznete zde.

Výstava vláčků a modelové železnice

Modelářské centrum v klubovně u zahrádkářů v České Skalici pořádá výstavu, na které bude k vidění model železniční stanice Česká Skalice v měřítku 1:120 v délce 6,4 metru. Povozíte se na zahradní železnici o rozchodu 30 centimetrů. Pro nejmenší návštěvníky bude otevřen dětský koutek a v sobotu a v neděli dílničky. Více zde.

Pardubický kraj

Zámecké dožínky ve městě perníku

Tradice a řemesla poznáte v neděli na zámku v Pardubicích. Děti se mohou od 13:00 těšit na soutěže, které prověří jejich zručnost. Na nádvoří budou zvířata z chovů, výstava historických zemědělských strojů a nářadí, výroba upomínkových předmětů, vystoupení folklórních souborů, dožínkové pokrmy a nápoje. Více hledejte zde.

Slavnosti lovu na Svojanově

Netradiční slavnost v loveckém duchu připomene o víkendu zábavu bývalých majitelů hradu. Šerm, trubači, sokolníci, lovčí se psy a pytláci budou nachystáni od 9:00 do 17:00 na Svitavsku. V sobotu bude navíc připraveno od 20:00 ohnivé večerní vystoupení. V hradní restauraci ochutnáte speciality myslivecké kuchyně.

Karlovarský kraj

Mapování hub

Houbařská exkurze zaměřená na mapování hub proběhne v sobotu na Mariánskolázeňsku. Sraz je v 9:30 před Správou CHKO Slavkovský les v Mariánských Lázních. Půjde se 12 kilometrů lesem do Lázní Kynžvart. Nezapomeňte na vhodnou obuv, oblečení, košík na houby a svačinu. Více se dočtete zde.

Liberecký kraj

Oslavy Ještědu

Vysílač a horský hotel Ještěd slaví v sobotu 41. výročí. Zahájení proběhne v 10:00 na hoře Ještěd. Do 18:00 se užijete vynášení sudů piva, veterány, divadelní, žonglérská, loutková a hudební představení, prohlídky vysílače a výtvarné workshopy. V Liberci se těšte na den otevřených dveří vozovny dopravního podniku a jízdy historickou tramvají či autobusem. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Olomoucký kraj

Večerní prohlídky zámku Jánský Vrch

Jánský Vrch zve v sobotu na večerní prohlídky s názvem Zámek plný strašidel. První prohlídka začne v 17:20, další budou následovat vždy po 20 minutách. Poslední zájemci vyjdou ve 21:00. Potkáte zde různá zámecká a hradní strašidla, například bílou paní, meluzínu nebo čaroděje. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Sportovní festival pro děti

Díky Sporťáčkovi si děti v sobotu v Ostravě na jednom místě vyzkoušejí různé sporty. Na Městském stadionu budou také fyzioterapeuti, sportovní lékaři a psychologové. Od 10:00 do 18:00 proběhnou exhibiční vystoupení, rozhovory se známými sportovci i autogramiáda. Kompletní program akce naleznete zde.

Netradiční prohlídky hradu Sovinec

Prohlídky hradních zákoutí na téma Šermířské příběhy a pohádky, jak je neznáte, prožijete o víkendu na Bruntálsku. Užijete si ukázky soubojů s různými zbraněmi, přehlídku historických šatů a středověkých tanců. Akce začne po deváté hodině ranní a potrvá zhruba do 18:00. Do programu nahlédněte zde.

Plzeňský kraj

Radoušovy hry na Radyni

Pověsti a historii hradu Radyně poznáte v sobotu přímo od pána hradu Radouše. Ve Starém Plzenci bude připraven program s dobovými kostýmy a hudbou, šermíři a dobrodružné soutěžní klání. Bavit se budete od 13:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Indiánské léto ve West Parku

Akce American Indian Summer vypukne v sobotu v živém muzeu amerického západu v Plzni. Program představí život, kulturu a zvyky indiánů. Od 12:00 se těšte na tance, písně, humorné scénky a soutěže. Děti potěší koně a poník. Zlatým hřebem bude rituál mexických indiánů Létající ptačí lidé. Den zakončí country bál. Více zde.

Ústecký kraj

Historickým vláčkem z Ústí do Zubrnic

Parním vlakem se svezete o víkendu mezi Ústím nad Labem – Střekovem a Zubrnicemi. Vlak pojede oběma směry třikrát za den. Z Jaroměře zavítá lokomotiva, která kdysi kralovala našim lokálkám. V sobotu bude také slavnostně otevřena zastávka Leština, která prošla opravou. Veškeré informace se dozvíte zde.

Katastrofy lidského těla v Lounech

Putovní výstava voskových figurín bude k vidění v prostorách hotelu Union do neděle. Ohromí vás 25 figurín napodobujících skutečné lidi s rozmanitými vadami. Do expozice zavítejte od 10:00 do 18:00. Více čtěte zde.

Vysočina

Pohádková sešlost v Kamenici nad Lipou

V Pohádkové říši Fábula bude v sobotu veselo. Sejdou se tam nejrůznější pohádkové bytosti. Potkáte je od 10:00 do 17:00 nejen na cestě Tajemným sklepením nebo Ztraceným světem, ale narazíte na ně v celém areálu. Více zde.

Zlínský kraj

Extreme nordic walking maraton

Sobotní událost v Bystřici pod Hostýnem nabízí program pro závodníky i návštěvníky. Své síly můžete změřit v závodu na krátké a dlouhé trati, případně v rodinném okruhu. První závod startuje v 8:00 z areálu hotelu Sola Gratia v lázních. Pro veřejnost bude do večera připraven bohatý doprovodný program. Více čtěte zde.

K štěstí klíček je střevíček

Výstava v Baťově institutu ve Zlíně představuje aktivity firmy Baťa. Uvidíte prodejnu s regály na obuv a atraktivní výlohou i ševcovskou dílnu z konce 19. století. Prohlédnete si katalogy, plakáty, novinovou reklamu a návrhy. Poznáte blíže osobnost zakladatele Tomáše Bati. Výstava se koná u příležitosti 120. výročí založení společnosti, otevřena je od 10:00 do 18:00. Více naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám