Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte advent ve skanzenu či na zámku

Novinky, mšv

O druhém adventním víkendu se můžete na nadcházející svátky naladit na řadě míst. Vyrazit můžete do skanzenů nebo třeba na zámky, kde se konají řemeslné trhy, které doprovodí i tvořivé dílny. V nich si budete moci vyrobit ozdoby, dekorace nebo různé dárečky. Minout byste neměli ani průvod krampusů nebo projížďku parním vláčkem.

Foto: Profimedia.cz

Ozdobte si s dětmi perníčky na vánočních trzích. Ilustrační foto

Článek
Praha

Jak se slaví chanuka

Zajímá vás, co místo Vánoc slaví třeba židé? Pak se vypravte v neděli do Klausové synagogy na Starém městě. Dozvíte se tam o zvycích, které se s tímto svátkem pojí, ale také proč má chanukový svícen osm ramen a proč se jí koblížky a bramboráky. Malí návštěvníci si budou také moci zahrát hru zvanou drejdl a naučí se také písničku. Více informací naleznete zde.

Průvod čertů

Mikuláš s anděly a čerty sice chodí pátého prosince, ale v sobotu budete mít příležitost prohlédnout si jen samotné čerty. Respektive krampusy, děsivá a rohatá alpská strašidla. Průvod ale není určen strašpytlům, masky jsou velmi propracované, součástí jsou i různé ohňové efekty. Těšit se můžete také na hudební produkci. Podrobnosti najdete zde.

Vánoční bazar

Vypravte se v sobotu do Muzea hlavního města Prahy, kde se uskuteční tradiční vánoční bazar. Návštěvníci budou mít v tento den vstup do budovy zdarma, na místě naleznete stánky s nejrůznějším svátečním zbožím, na děti pak čekají výtvarné dílničky, divadélko, ale i koncerty. Chybět nebude ani voňavé vánoční občerstvení. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Čertovské jízdy

Přijeďte se o víkendu povozit na Kolínské řepařské drážce. Několikrát denně bude vypraven vlak tažený parní lokomotivou s vytápěnými vagony. Mezi pasažéry nebude chybět ani Mikuláš se svojí andělskou a čertovskou družinou, která si pro děti chystá nadílku. Dále se můžete těšit na prodej řepánků, suvenýrů nebo i svařeného vína. Více informací zde.

Tvořivá dílna

Vyrobte si s dětmi vánoční přáníčka. V Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích se uskuteční tvořivá dílna, během které se bude vystřihovat, lepit a podobně. Při výrobě se inspirujete prostorovými knihami z aktuální výstavy muzea, na kterou se můžete rovněž vypravit. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Advent na zámku

Druhý adventní víkend můžete prožít na zámku v Jindřichově Hradci. Na nádvoří naleznete tržiště, kde pořídíte všemožné zboží, rukodělné výrobky, ale i občerstvení, včetně horkých nápojů. Děti se budou moci zabavit ve zvěřinci nebo při ukázkách sokolníků či lukostřelbě. Své umění dále předvedou řemeslníci a jejich práci si budete moci také sami vyzkoušet. Podrobnosti naleznete zde.

Plzeňský kraj

Adventní dílna

Pivovarské muzeum v Plzni láká v době adventu na tvořivé dílničky. Na jednu z nich se můžete vypravit v sobotu, kde si kromě nasávání vánoční atmosféry můžete vyrobit několik předmětů. Bude to třeba lucernička na betlémské světlo, sněhulák z papírové ruličky nebo motané svíčky z včelího vosku. Místo si raději rezervujte předem, protože kapacita je omezena. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy

Nefalšovanou zimní atmosféru prožijete v sobotu na Božím Daru. Sjedou se tam krušnohorští řemeslníci na tradičních Ježíškových vánočních trzích, kde si budete moci vybrat z celé řady originálních dárků pod stromeček. Pro malé návštěvníky jsou připraveny výtvarné dílničky a další doprovodný program. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Vánoce ve skanzenu

Během víkendu se můžete vypravit do skanzenu Zubrnice, kde se dozvíte, jak advent a Vánoce slavili naši předci žijící na vesnici. Připomenete si zvyky a tradice z přelomu 19. a 20. století, chalupu provoní čerstvě upečená vánočka z kachlových kamen. Chybět nebude ani tematické vánoční zboží od řemeslníků. Pro děti je připravena vánoční stezka nebo tvůrčí dílny. Více zde.

Liberecký kraj

Sváteční prohlídky

Hrad Grabštejn se k zimnímu spánku neukládá ani před Vánoci. V sobotu se na něm konají prohlídky s průvodci v kostýmech, během nichž si připomenete vánoční zvyky a obyčeje. Zavítáte tentokrát do časů posledních majitelů, kteří zde bydleli od počátku 18. století do roku 1945. Chybět nebude ani hudební program nebo stánky se svátečními dobrotami a cukrovím. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoce ve světě

Adventní prohlídky neminou ani zámek Karlova Koruna. V expozici se podíváte, jak se slaví Vánoce různě ve světě. Zavítáte třeba do Ruska, kde se potkáte s Dědou Mrázem, v Itálii vás zase přivítá dobrosrdečná čarodějnice Befana a v Americe Santa Klaus. Chybět ale nebude ani český Ježíšek. Pro děti jsou nachystány výtvarné dílničky, v nichž si vyrobí drobné dárky. Další informace zde.

Pardubický kraj

Jarmark ve skanzenu

Do minulosti se přenesete ve skanzenu Veselý Kopec, kde si při nedělní akci připomenete adventní a vánoční zvyky našich předků. Těšit se můžete na jarmark s lidovými výrobci, kde třeba pořídíte nějaké drobnosti pod stromeček. Nebude chybět také kulturní program pro všechny věkové generace. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Vánoční trh

Nasajte s dětmi vánoční atmosféru na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Památku provoní vůně svařeného vína, cukroví, ale i jehličí. Otevřou se také běžně nepřístupné prostory zámku. Po prohlídce se můžete těšit na koledy a další hudební vystoupení, s dětmi se můžete dále zúčastnit tvořivé dílny, v níž se budou vyrábět dřevění andílci. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pohádkový Špilberk

Brněnským Špilberkem se v sobotu rozezní koledy a zavoní vánoční dobroty. Uskuteční se tam jarmark s ukázkami řemesel, ale i tradičních lidových zvyků, které si budete moci s dětmi vyzkoušet. Ratolesti zabaví také různá vystoupení, včetně divadélka, ale také soutěže. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Dětský jarmark

Zejména dětem, ačkoli nejen jim, bude určen jarmark, který se v sobotu uskuteční na hradě Šternberk. Na ratolesti čekají tvořivé dílničky zaměřené na výrobu vánočních ozdob, dekorací, svícnů, svíček, zdobení perníčků nebo malování na sklo. Součástí budou rovněž vánoční prohlídky památky. Více zde.

Zlínský kraj

Vánoční dílničky

Adventního tvoření není nikdy dost. Originální ozdoby si budete moci v sobotu vyrobit v Souboru lidových staveb v Rymicích. V tamních chalupách nasajete tu pravou vánoční atmosféru, s dětmi si také vyzkoušíte zdobení perníčků nebo výrobu vánočních dekorací. Součástí bude také ukázka rukodělných prací a výrobků. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoce na zámku

Na pohádkové Vánoce se budete moci naladit během víkendové akce na zámku Hradec nad Moravicí. Prohlédnete si svátečně vyzdobené interiéry, stromky a dekorace v historickém aranžmá, ale také dobové dárky, hračky nebo betlémy. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám