Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte karneval, poznejte zázraky vědy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O druhém únorovém víkendu můžete s dětmi oslavit masopust. Pokud však maškarnímu nechcete jen přihlížet, ale aktivně se ho zúčastnit, můžete vyrazit na karneval. V několika science centrech se také koná zábavný program, během kterého se blíže seznámíte se zázraky vědy a přírody. Dozvíte se například o programování robotů nebo zvířecích rekordmanech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Malostranský masopust

Únor je obdobím masopustu. Oslavte ho v historických kulisách Malé Strany a Hradčan. Průvod masek vyjde z Loretánského náměstí a zamíří až na Kampu, kde vyvrcholí. Dospělí se mohou těšit také na zabijačkové speciality, slivovici či svařák, připraveno bude ale množství dalších dobrot, které potěší i malé návštěvníky akce. Další informace najdete zde.

Dětské odpoledne

V prostorách muzea Slavie proběhne výstava karikaturisty a kreslíře Milana Kounovského. Na sobotu je při té příležitosti přichystán program pro všechny děti, který nabídne plno her, soutěží, ale také výtvarné dílničky. Nebude chybět ani oblíbené malování na obličej nebo zábavný kvíz. Podrobnosti najdete zde.

Putování se sobem

Seznamte se společně s dětmi s drsnou i krásnou krajinou Laponska. Vyrazte do Kulturního domu Kyje, kde proběhne promítání filmu o sobíkovi Ailo, se kterým prožijete dobrodružství na dalekém severu. Setkáte se s dalšími zvířaty, třeba vlkem, rosomákem nebo sovami, ale především se seznámíte se životem ve Skandinávii. Více zde.

Tipy na víkend: Vyrazte na masopustní hody nebo cestovatelský festival

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Zámkem s královnou

Vydejte se o víkendu na prohlídku zámku v Mníšku pod Brdy. Společnost vám při nich bude dělat královna Elsa z disneyovky Ledové království. Pomozte jí v komnatách najít jejího kamaráda sněhuláka Olafa a prozkoumejte při hledání kouzelné sklepení, ale i další prostory zámku. Více se dozvíte zde.

Bydlení pro panenky

Už jen do neděle se koná ve Středočeském muzeu v Roztokách výstava, na které se můžete pokochat bydlením pro panenky. Expozice představuje výběr nesmrtelných hraček, uvidíte domečky, ale i samotné interiéry, jako jsou pokoje, kuchyňky a další. Výstava mapuje období od konce 19. století až do 80. let minulého století. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Dětský karneval

Navlečte si masky a převleky a vyrazte s dětmi na Hopsíkův karneval, který se v neděli koná ve Velešíně. Čeká vás show plná zábavy, her, soutěží a dalších aktivit. Jistě nebude chybět tancování nebo soutěž o nejkrásnější masku. Více zde.

Plzeňský kraj

Čokoládový festival

Běžte si s dětmi zamlsat. Do Plzně o víkendu dorazí putovní Čokoládový festival, který nabídne zejména množství čokolády k ochutnání. Kromě degustací se můžete těšit také na výstavu o historii této hříšné pochutiny, stánkový prodej, degustace nebo ukázky vaření s čokoládou. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Dětské maškarní

Jít se pobavit na karneval můžete s dětmi také v Sokolově, kde se akce koná v sobotu. Ať už půjdete za piráta, klauna, čarodějnici nebo třeba kočku, můžete se zapojit do soutěže o nejkrásnější masku. Připraveny jsou také taneční hry a další soutěže. Vstup v maskách není povinný, ale kdo v ní přijde, bude mít zvýhodněný vstup. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Jarní prázdniny v zoo

Navštivte během jarních prázdnin ústeckou zoo. Do neděle se v areálu koná kampaň nazvaná biodiverzita, během níž se dozvíte, jak důležitá je rozmanitost druhů v přírodě. Připravena jsou soutěžní stanoviště, kde budou děti plnit různé úkoly, za které je čeká malá odměna. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Vědecké prázdniny

Liberecká iQlandia chystá na jarní prázdniny bohatý program. Trvat bude až do poloviny března, aby se ho mohli zúčastnit i návštěvníci zdaleka. Připravena je například soutěžní hra Lovci rekordů, kde se seznámíte s různými rekordmany zvířecí říše, dále science show, jež se koná denně hned třikrát. Pro malé i větší děti je připraveno tvoření nazvané Stínohrátky. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Lidový masopust

Oslavte v Hradci Králové tradiční lidový masopust. Nebude chybět průvod maškar, ale také množství aktivit pro děti. Společně si budete moci vyzkoušet také řeznické řemeslo, pečení koblížků, chybět nebudou ani výtvarné dílničky nebo vystoupení flašinetáře. Milovníci zabijačkových dobrot se mohou těšit na jitrnice, jelita a další pochutiny. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Masopustní veselí

Oslavit masopust můžete v sobotu také v obci Hamry u Hlinska, kde se zvyk dodnes drží. Nahlédnete pod pokličku tradicím, chybět nebude průvod masek, mezi kterými budou třeba kobyla, kominíci a další. Připraveny jsou i další zábavné aktivity, které se k tomuto lidovému obyčeji, zapsanému na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, vážou. Více informací zde.

Vysočina

Včelí svět

Poznejte svět z perspektivy včely. Navštivte výstavu, která se koná na zámku ve Žďáru nad Sázavou a během které pochopíte, jak funguje celé včelí společenství. V interaktivní expozici se dozvíte o struktuře úlu, práci včel, čeká vás dobrodružství, spousta zábavy, ale také nových informací o tomto důležitém a inteligentním hmyzu. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Den s roboty

Vypravte se do brněnského science centra Vida!, kde bude celá sobota věnovaná robotům. Dozvíte se, jak fungují, jak se ovládají a programují. S jedním ze zdejších zástupců si můžete i popovídat. Připraveny jsou i další aktivity, včetně workshopů nebo třeba trenažeru formule. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Rodinný festival

Od pátku do neděle se v Olomouci koná festival Kuk, který cílí na nejmenší děti a jejich rodiče. Společně budete moci zhlédnout různá divadelní představení, na programu je ale také řada pohybových workshopů a aktivit. Obří herna nabídne třeba bludiště, haptický koberec, prolézačky nebo skrýše. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Chytrá zábava

Celý únor se ve Zlíně koná Festival IQ Play, kde jsou k vidění, a hlavně vyzkoušení různé hračky vzdělávacího charakteru. Ať už jsou to deskovky, hlavolamy nebo logické hry, všechny si kladou za cíl rozvíjet osobnost dítěte. Na akci ale najdete i různé stálice, jako je ježek v kleci, Rubikova kostka a podobně. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Do světa techniky

O druhém únorovém víkendu proběhne znovuotevření Malého světa techniky v Ostravě. A otevření to bude velkolepé, tentokrát ve stylu Hvězdných válek. Návštěvníci se budou moci setkat s ikonickými postavami, jako jsou mistr Yoda, Luke Skywalker nebo úhlavní záporák Darth Vader. Projdete si také výcvikem rytířů Jedi, a pokud ho úspěšně absolvujete, čeká na vás odměna. Více informací zde.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám