Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do pohádkové kovárny nebo na zámek s baterkou

Novinky, Klára Fischleinová

Přestože se české hrady a zámky otevírají turistům už několik týdnů, také první květnový víkend bude pro některé tím, který zahájí novou sezónu. Královéhradecký kraj nabídne dobrodružnou akci plnou draků, Valašsko láká na historickou sbírku loutek.

Foto: Archiv Pohádkové kovárny

Pohádková kovárna pořádá v průběhu roku tematické akce. Ilustrační foto

Článek
Praha

Nové triky v Muzeu Karla Zemana

Muzejní expozice už tak plná filmových triků se aktuálně rozrostla o další kousky. Pražské Muzeum Karla Zemana nechá návštěvníky nově nahlédnout také do efektů použitých ve filmu Cesta do pravěku. Lákadlem může být například dinosaurus či pravěký slon. Vše o expozici najdete zde.

Májová zábava na pouti

Od pátku 3. května bude až do neděle 26. května otevřena májová pouť před pražským nákupním střediskem Eden. Děti se tu budou moci povozit na ponících, zaskákat si na trampolíně nebo se svézt na kolotoči. Dříve na tomto místě fungoval zábavní park, takže k podobným účelům má ideální dispozice. Do pátku 12. května tu navíc bude k vidění také výstava loutek.

Středočeský kraj

Filmové kostýmy

Noc na Karlštejně je klasikou české kinematografie. Kostýmy z muzikálu vytvořeného na motivy filmu jsou od středy k vidění v autentickém prostředí karlštejnského hradu. Výstava poslouží jako skvělý cíl rodinného výletu. Více o vstupném a čase návštěv čtěte zde.

Jihočeský kraj

Pohádková kovárna zahajuje provoz

Ve středu 1. května přivítá novou návštěvnickou sezónu Pohádková kovárna v Protivíně. O víkendu už sem tedy můžete zavítat spolu se svými ratolestmi a užít si víkend v poklidné přírodě. Otevřeno je vždy od 10:00 do 17:00. Více o kovárně a jejím programu naleznete zde.

Plzeňský kraj

Pivovarský běh

Na nádvoří plzeňského pivovaru se každý bude o víkendu moci zapojit do běžecké akce Run Tour. Ať se pustíte do pěti či desetikilometrové trasy, uděláte něco pro svoji fyzičku. Pokud jsou aktivní i vaši potomci, nechte je zaběhnout dětskou trasu o délce 500 metrů nebo jeden kilometr. Startovat se bude v 10:30 na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Karlovarský kraj

Barevné Faunovo odpoledne

Dvě spřátelené umělkyně, Marie Svobodová a Kristina Folprechtová, vytvořily zvláštní výstavu obrazů nazvanou Faunovo odpoledne, vystavovanou v Klášterním kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově. Autorky použily výrazné barvy a inspirovaly se mystickými motivy i vlastní fantazií. Kouzelný ráz expozice jistě zaujme i děti. Na obrazy se můžete přijít podívat kdykoliv kromě pondělí. Otevřeno je vždy v časech 9:30 až 12:30 a 13:00 až 18:00.

Ústecký kraj

Kočárkování v Žatci

Expozici Život náš začíná v kočárku od středy nabízí zámek v Žatci, konkrétně v přízemních prostorách jižního křídla. Vystavovanými předměty jsou samozřejmě kočárky. Ve všední dny a v sobotu sem můžete zavítat mezi 10:00 a 16:00. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Audience vévody Albrechta

Na zámku Frýdlant se návštěvníci tuto sobotu mohou výjimečně setkat s postavou Albrechta z Valdštejna. Prohlídky zámeckých prostor začnou v 9:00. Více o akci hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Draci i střelba z kuše

Snad každého malého dobrodruha zaujme sobotní program trutnovských Dračích slavností. Uvidí průvod draků, vyzkouší si střelbu z kuše, ve hře bude i poklad. Vše o jednotlivých bodech programu najdete zde.

Hrad Vízmburk zve na své otevření

Středověký trh, písně, které zpívali naši předkové, ukázky historického šermu a další atrakce čekají v sobotu odpoledne na návštěvníky oslav otevření sezóny na hradě Vízmburk. Možná objevíte i klíč k tajuplným příběhům z historie stavby.

Pardubický kraj

Trocha sportu, vzdělání i zábavy

Akce Tank power show, v přeloučském Army Parku, zabrouzdá v programu do vojenské historie, ale zároveň malé účastníky, samozřejmě hlavně chlapce, zaujme závody, přehlídkami vojenských strojů a další zábavou. Jednotlivé složky programu budou pro děti zážitkem i poučením. Akce potrvá od 10:00 do 17:00. Veškeré informace najdete zde.

Vysočina

Žirovnický zámek v obrazech

Více o historii a vývoji zámku Žirovnice se dozvědí návštěvníci zábavnou formou v pátek a v sobotu na zdejších speciálních večerních prohlídkách. Průvodci budou totiž žirovničtí ochotničtí herci převlečení v tematických kostýmech. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Jeden den v televizi

To, co znáte z televizních obrazovek, můžete v sobotu vidět trochu jinak a zblízka. Česká televize plánuje od 9:00 Den otevřených dveří. Brněnský program zahrne setkání s moderátory pořadů Dobré ráno a Události v regionech, návštěvu kostymérny i maskérnu a také zhlédnutí kostýmů a dekorací zdejšího televizního studia. Speciálně pro děti je připraveno setkání a autogramiáda herců z pohádky Šťastný smolař. Všechny informace hledejte zde.

Olomoucký kraj

Vlastní hřebík a pamětní placka

Neobvyklý nedělní program nabízí zámecký par Skalička, kde si návštěvníci pod vedením zkušených řemeslníků budou moci vyrobit vlastní hřebík. Ten pak ponese jméno svého autora, který na památku dostane placku s obrázkem hřebíku. Více informací čtěte zde.

Zlínský kraj

Na planetě loutek

Od začátku května do konce srpna si děti i jejich rodiče budou moci na zámku Lešná prohlédnout ukázky historických loutek, které svá divadelní představení mají už „odžitá“. Postavičky s někdy trochu děsivým vzezřením jsou ukázkou šikovnosti českých řezbářů. Další informace o výstavě naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Zámkem v noční tmě

V sobotu chystá zámek Bílovec slavnostní otevření. Od 14:00 zve návštěvníky do svého areálu. V průběhu dne čekají turisty výstavy, hudební i divadelní vystoupení, ve večerních hodinách pak zámek láká na tajemnou noční prohlídku. Více o programu čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám