Hlavní obsah

K pramenům v Karlových Varech se vrací podavačky pohárků

Právo, Rudolf Voleman

V Karlových Varech se pokoušejí obnovit staletou tradici. Lázeňští hosté mohou díky tomu po desítkách let odmlky v Tržní kolonádě u pramene Karla IV. potkat podavačky lázeňských pohárků. Krásné dívky v dobových kostýmech tady totiž na lázeňské hosty čekají, aby se místo nich ohnuly k vyvěrajícímu prameni a naplnily jim lázeňský pohárek.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Novodobá podavačka lázeňských pohárků Terezka Kožíšková v dobovém kostýmu při práci u pramene Karla IV. v Tržní kolonádě v Karlových Varech.

Článek

Zatímco zahraniční hosté jsou zatím spíše z nabízené služby překvapeni, obeznámení pamětníci z řad tuzemských návštěvníků jsou nadšení a o službu mají velký zájem.

„Zkoušíme, jestli bude o obnovení této tradice zájem,“ uvedl ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milan Trnka. „Chceme lázeňským hostům nabídnout takové ohlédnutí do minulosti, kdy podavačky pohárků byly běžnou realitou u všech karlovarských pramenů,“ podotkl. „Už máme první odezvu. Někteří starší návštěvníci Karlových Varů si totiž ještě pamatují na zdravotní sestry, které pohárky před lety podávaly,“ dodal Trnka.

Prameny původně vyvěraly pod úrovní terénu

Od podávání naplněných lázeňských pohárků se upustilo podle Trnky postupně. „Původně totiž prameny vyvěraly pod úrovní okolního terénu, takže se k nim muselo sestupovat několik schodů dolů. Každý rád tehdy té služby využil. Jak se ale vývěry vytahovaly stavebně na úroveň kolonád, tak se od podávání pohárků upouštělo,“ vysvětloval ředitel správy. „Ve své době byly podavačkami lázeňských pohárků dcery nejzámožnějších občanů Karlových Varů. Byla to pro ně totiž čest,“ konstatoval Trnka.

Novodobé podavačky mají na sobě podobné bílé zástěry, jako ty v minulosti. „Ustrojení podavaček je vyhotovené podle dobových fotografií,“ vysvětlil Trnka, podle kterého podavačky pro správu pramenů plní další funkci. „Zapisují statistické údaje, z kterých by mělo vyplynout, jaký je o službu zájem. Zajímá nás například, které národnosti mají o službu zájem, zda spíše starší nebo mladší generace a podobně,“ pokračoval Trnka.

Díky Goethemu začaly podávat i mladé dívky

Na základě výzkumu se rozhodne, zda budou podavačky pohárků k dispozici lázeňským hostům i u ostatních karlovarských pramenů. „Například u Vřídla měly dívky v minulosti dlouhé naběračky, kterými pro lázeňské hosty zachytávaly padající vodu z tryskajícího Vřídla. Takto zchlazená termální voda má trochu jiné vlastnosti, než ta vytékající z přímo vyvedeného pramene,“ vysvětlil Trnka.

Podle starších dobových rytin podávaly původně termální vodu v Karlových Varech spíše starší ženy. „Postěžoval si na to při jedné ze svých návštěv Karlových Varů německý romantický básník Johann Wolfgang Goethe. Z jeho iniciativy začaly pak prameny podávat mladé krásné dívky,“ uzavřel Trnka.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Špindlerova Mlýna se vrací smetánka

Špindlerův Mlýn měl v minulosti pověst mondénního střediska pro společenskou smetánku. Dnes splňuje všechny standardy nejnáročnějších turistů loni otevřený...

Výběr článků

Načítám