Hlavní obsah

K balvanu Ďáblova prdel zavede turisty naučná stezka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní slunečné počasí stále vyzývá k pěším i cyklistickým výletům. Jedním z oblíbených cílů je také přírodní kuriozita s názvem Ďáblova prdel v přírodním parku Česká Kanada na Jindřichohradecku.

Foto: Klára Polášková

Skalní útvar Ďáblova prdel se nachází v přírodním parku Česká Kanada na Jindřichohradecku.

Článek

Ďáblova prdel je zřejmě nejbizarnější žulový skalní útvar v České republice. Svůj charakteristický vzhled získal díky zvětrání. Nachází se v přírodním parku Česká Kanada mezi obcemi Terezín, Nový Svět a Valtínov. Vede k němu naučná stezka s 11 zastaveními. Návštěvníci na trase uvidí také skalní útvar přezdívaný Kamenný stůl nebo Ďáblův chléb.

Kousek od skalních útvarů najdou turisté také rozhlednu U Jakuba na Havlově hoře v nadmořské výšce 680 metrů. Svým ojedinělým tvarem připomíná tužku a s výškou stožáru 40,7 metru je nejvyšší vyhlídkovou stavbou z dřevěných lepených profilů. V podzimních měsících je ale otevřena pouze o víkendech.

„Rozhledna skýtá úžasný výhled na přírodní park, obec Valtínov, Dačice i Český Rudolec se zámkem Malá Hluboká. Na horizontu je dobře vidět vrchol Javořice s mohutným vysílačem a spatřit je možné také rozhledny na Oslednici, Křemešníku a Mařence. Při ideálních podmínkách je dobře vidět i rakouský Schneeberg,“ zve k výletu Kateřina Brůžková z turistické oblasti Česká Kanada.

Zámek Šíleně smutné princezny nemá o romantická zákoutí nouzi

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám