Hlavní obsah

Jihočeská stezka kolem Olšiny je novým turistickým tahákem

Právo, Pavel Orholz

Novou turistickou atrakcí je na jihu Čech Naučná stezka kolem rybníka Olšina v Horní Plané. V minulých dnech na ni vyrazily tisíce lidí a na místním parkovišti u nového infocentra byly stovky automobilů. Stezka Vojenských lesů a statků (VLS) vede mokřady i močály po dřevěných chodnících, její součástí je několik vyhlídek, dřevěný most i obří ptačí hnízdo. Byla otevřena v létě.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jedním z míst k zastavení na stezce kolem rybníka Olšina je most inspirovaný bobří hrází.

Článek

„Letošní návštěvnost opravdu předčila naše očekávání. Uvažujeme kvůli velkému zájmu, že rozšíříme i místní parkoviště,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

Dodal, že kvůli současným protikoronavirovým opatřením nemůže být otevřené nové infocentrum na začátku stezky. Lidé se nemohou občerstvit ani v místním rekreačním středisku, přesto si na stezku i na přelomu roku cestu našli.

„Přivezli jsme si vlastní kávu a musím říci, že na rozdíl od řady dalších výletů, které jsme absolvovali, je tohle naprosto pohodová procházka. Udělali jsme si fotky na mostě, v hnízdě i na vyhlídkách. Celou trasu jsme zvládli za hodinu a půl. Je pravda, že lidí sem teď jezdí opravdu hodně,“ vyprávěla Právu jedna z návštěvnic, Karolína Mašková z Českých Budějovic.

V zimě lépe schůdná

Stezka měří 7322 metrů a v zimě je lépe schůdná než v jiných měsících, protože půda je zmrzlá a návštěvníci se nikde neboří do bahna. Je na ní celá řada informačních prvků od infotabulí až po otisky stop zvířat v železných pražcích.

„K naučné stezce jsme přistoupili netradičně a hledali jsme nová řešení, která zapadnou do místní přírody a budou lákadlem pro návštěvníky. Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o vyhlídky, kterým jsme vdechli netradičnost. Na stezce natrefíme na plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která nás přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí,“ uvedl spoluautor projektu Vojtěch Rýzner ze studia Reaktor.

Projekt je výsledkem česko-rakouské spolupráce, která získala podporu evropského strukturálního fondu Interreg. Jeho realizace trvala necelý rok a vyžádala si náklady přes 24 milionů korun. Myšlenka na stavbu stezky se začala rozvíjet už v roce 2015, když bylo jasné, že se tato dříve vojenská lokalita Boletického újezdu otevře veřejnosti.

Brněnští dopraváci zvou na virtuální návštěvu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám