Hlavní obsah

Františkánský klášter v Chebu pustí turisty do nových zahrad i křížové chodby

Areál františkánského kláštera v Chebu by měl už v příštím roce ukázat návštěvníkům nové prostory. Město plánuje propojení dnes veřejně přístupné křížové chodby a klášterní zahrady, upravené před několika lety, a vytvořit tak novou návštěvnickou trasu, jak uvedl kastelán kláštera Tomáš Dostál.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Františkánský klášter s kostelem Zvěstování Panny Marie v Chebu

Článek

„Záměrem města je zpřístupnit klášterní zahradu přes areál kláštera. V rámci projektu se bude revitalizovat rajský dvůr, vnitřní zahrádka, kterou obepíná ambit, tak i zadní zahrada, již obyvatelé města většinou ani neznají. Vznikne tak turistický okruh, kdy budou moci návštěvníci projít od klášterní zahrady v Hradební ulici přes klášter a klášterní kostel až na Františkánské náměstí," uvedl Dostál.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Starobylé prostory františkánského kláštera s kostela v Chebu ještě potřebují řadu oprav.

Klášter koupilo město od církve před lety v neutěšeném stavu. V posledních letech dává do jeho oprav i několik miliónů korun ročně. Letos například za 1,3 miliónu korun město vybudovalo nové zázemí pro návštěvníky, toalety i kuchyňku, která bude sloužit při kulturních akcích. Kromě toho jsou zadní zahrada i rajský dvůr připraveny na rekonstrukce plánované v příštím roce.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Do kostela z poloviny 13. století i kláštera Cheb v posledních letech postupně investuje.

Podle Dostála to usnadní na jaře začátek prací, protože nebude nutné čekat na vyhloubení odvodnění, ale mohou rovnou začít stavební úpravy zdí i sadové úpravy obou prostranství.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Interié kostela

Františkánský klášter byl v Chebu založen před rokem 1247. Jeho původní podoba se ale nedochovala, protože klášter, stejně jako velká část města, podlehl v roce 1270 velkému požáru.

V klášteře se ale dochovaly zbytky sklepení románského domu, který stál na místě kláštera před jeho vznikem. I tento pohled do historie kláštera by mohl být v budoucnu zpřístupněn návštěvníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám