Hlavní obsah

Děčínská expozice ukáže, jak naši předkové měřili čas

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od tohoto víkendu budou mít návštěvníci zámku Děčín příležitost vidět jedinečné hodinové stroje ze sbírek soukromých sběratelů. Některé exponáty jsou navíc plně funkční.

Foto: archiv zámku Děčín

Hodinové stroje a mechanismy si prohlédnete zblízka.

Článek

Členové Českého spolku horologického připravili ve spolupráci s děčínským zámkem výstavu věnující se měření času v minulosti. Návštěvníci si prohlédnou věžní hodinové stroje, od gotiky až po 19. století, a také nejrůznější části hodinových mechanismů — rozvodovky, závaží, ručkové převody...

Foto: archiv zámku Děčín

Nová expozice děčínského zámku ukáže hodinové skvosty.

Speciální komentovaná prohlídka se sběrateli, z jejichž sbírek exponáty pocházejí, proběhne v sobotu od 14:00. Od neděle se pak zájemci budou moci do expozice vypravit denně mezi 9:00 a 17:00 po předchozím objednání.

Foto: archiv zámku Děčín

Nejprve expozicí provedou zájemce majitelé strojů.

Příští týden v pátek se zámek na chvíli promění v hvězdárnu. V podvečer odtamtud budou návštěvníci sledovat nebeské objekty skrze skutečné hvězdářské dalekohledy. Co všechno bude k vidění? Tak třeba skvrny na Slunci i prstence kolem Saturnu či měsíční krátery.

Reklama

Výběr článků

Načítám