Hlavní obsah

České Švýcarsko je místo, kam stojí za to se vrátit

Právo, Aleš Pelikán

Nádherná krajina, úžasné skalní útvary, vyhlídky do kraje i atmosféra Českého Švýcarska zaujala při první návštěvě národního parku na severu Čech 33letou Markétu Navrátilovou z Brna. Ta se do oblasti dostala se zájezdem pedagogů pořádaným školským zařízením Lipka, kde pracuje jako lektorka.

Foto: Profimedia.cz

Zdejší krajina má svoje neopakovatelné kouzlo – skalní města, nádherné vyhlídky, zajímavou architekturu.

Článek

Navrátilová má k přírodě blízko, Lipka se totiž zabývá environmentálním (odpovědný přístup k životnímu prostředí) vzděláváním a výchovou dětí a dospělých v Jihomoravském kraji a pořádala zájezd pro pedagogy právě i do Českého Švýcarska.

Köglerova naučná stezka

Kromě úchvatného přírodního prostředí si Navrátilová pochvalovala i spolupráci se všemi zdejšími lidmi a organizacemi. „Spolupráce s místními organizacemi – Správou národního parku, Klubem českých turistů i obecně prospěšnou společností České Švýcarsko, kteří pro nás organizovali exkurze a večerní přednášky, byla prostě výborná,“ uvedla s tím, že jediným menším problémem bylo nocování.

„Pro takhle velkou skupinu bylo trochu složitější sehnat ubytování s určitým standardem a přitom za rozumnou cenu. Většina nabídek místních penziónů je s menší kapacitou.“

Foto: Archiv M. Navrátilové, Právo

Markéta Navrátilová má k přírodě blízko.

Pro rodiny s dětmi je podle Navrátilové v Českém Švýcarsku určitě zážitkem návštěva informačního centra v Krásné Lípě s interaktivní expozicí, kde si děti mohou zahrát na archeology, prohlédnout si mlýn zevnitř či zhlédnout film o geologické historii.

„Unikátní je určitě venkovní Köglerova naučná stezka a geologická mapa Šluknovska v Zahradách – plastická mapa zdejšího kraje, věrná kopie okolní krajiny ve zmenšeném měřítku 1:760.“

Povodňová zkáza

Mnoho turistů v létě v oblasti národního parku vidělo zničená místa po povodních. „Na vlastní oči jsme měli možnost vidět, co dokáže vodní živel,“ uvedla Navrátilová. Po povodních se nakrátko České Švýcarsko vylidnilo, po apelu místních organizací a podnikatelů se situace zlepšila a turisté se přestali bát, že budou bráni jako povodňoví výletníci.

Pohádkový kraj

Při návštěvě Jetřichovic a okolí si celý zájezd nenechal ujít návštěvu Dolského mlýna, který je známý z různých filmových pohádek, které se zde natáčely.

„Tady mě zaujalo, že scény z mlýna z pohádky Pyšná princezna se ve skutečnosti natáčely v Barrandovských ateliérech a zde se natočil jen asi pětivteřinový záběr, kvůli kterému se ale musel zbourat hostinec, který vedle mlýna stával, protože prý filmařům vadil v záběru,“ řekla Navrátilová. Tu zaujala i typická architektura takzvaných podstávkových domů.

Navrátilová se chce určitě do Českého Švýcarska vrátit. „Zdejší krajina má svoje neopakovatelné kouzlo. Třídenní exkurze byla pouze malou ochutnávkou z toho, co zdejší park nabízí, na bližší poznání by bylo potřeba více času. Rozhodně je to místo, kam bych se chtěla znovu podívat a na delší dobu,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejmodernější zbraně se tvrz Bouda nedočkala

Návštěvníky procházející vlhkými podzemními chodbami tvrze Bouda znenadání překvapí rozměrná prostora, do níž shora proniká denní světlo. Mohutný betonový...

Výběr článků

Načítám