Hlavní obsah

Atraktivní prohlídky na pražském letišti vás zavedou na ranvej i do hangárů

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozorovat vzlet letadla přímo z plochy a slyšet zblízka dunění jeho motorů nemá běžný návštěvník letiště šanci zažít. Letiště Praha ale nabízí v rámci svých exkurzí možnost vidět místa, kam se běžný cestující nedostane.

Článek

Netradiční pohled stojí za to. Přestože většina lidí směřuje v létě na pražské ruzyňské letiště hlavně kvůli cestě na dovolenou, někteří ho jedou vysloveně prozkoumat. Strach z toho, že si zapomněli cestovní pas, mít nemusí. Zájem o prohlídky je obrovský. Hlavně o ty večerní. Mají totiž zvláštní atmosféru.

„Někteří lidé sem chodí i několikrát. Některé zájemce musíme dokonce někdy odmítat,“ řekla koordinátorka letištních exkurzí Vlasta Pallová. Na srpen proto letiště připravilo hned tři takové exkurze. Zájemce za ně zaplatí 150 korun, dětská vstupenka vyjde na 70 Kč. Podle slov Pallové jsou večerní prohlídky oblíbené především kvůli své atmosféře.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Lidé si při exkurzi mohou prohlédnout i vozy speciálně upravené pro hašení požárů na letištích.

„Rozsvěcejí se světla drah a letadel a to je moc pěkný pohled,“ vysvětlila Pallová. A jak se Právo přesvědčilo, nejsou to jen plané řeči.

Prohlídky začínají v šest hodin večer. Během dvouhodinové exkurze se návštěvníci například podívají do požární stanice, na hangáry nebo přímo na plochu letiště. To vše za doprovodu a komentáře zkušeného průvodce.

„Vnuk má prázdniny, tak jsem ho chtěl někam vzít. Tohle mi přišlo zajímavé, i to, že je to večer. Rádi bychom se koukli do letadla, těšíme se i na hasičskou techniku,“ svěřil se Právu Zdeněk Kubišta, jeden z dvaačtyřiceti účastníků exkurze.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Turbovrtulový letoun ATR42 společnosti ČSA na ploše letiště v Praze Ruzyni

Nahlédnout do útrob letadla a pilotní kabiny měla zájem rovněž rodina Novákových z Prahy. „Nikdy jsme ještě neletěli, takže jsme se chtěli připravit na to, co nás případně čeká,“ uvedla Eva Nováková, která do Ruzyně dorazila s manželem a dvěma syny.

Možnost podívat se dovnitř letadla ale během prohlídky nebyla. „Stroje patří jednotlivým leteckým společnostem, takže my do nich nemůžeme. Ale třeba když bouchla ta islandská sopka, tak nám ČSA půjčilo letadlo a na prohlídku přijelo asi šest autobusů plných lidí,“ upřesnil průvodce Václav Bláha. Ten během dne zvládne i tři prohlídky. Ty kromě odborných informací prokládá historkami z letištního života.

Opice na přistávací dráze

„Jednou na Silvestra jsme v práci slavili. Druhý den jsem koukal, že po ploše běhá opice a další zvířata. Tak jsem si v duchu řekl, že jsem to asi večer přehnal. Nakonec se ale ukázalo, že z jednoho nákladního letadla utekla právě převážená zvířata,“ popsal jeden ze zážitků Bláha.

Ačkoliv exkurze nedává šanci podívat se do kokpitu, nabízí možnost sledovat vzlet boeingu jen z pár desítek metrů při soumraku. A to je úplně jiný pohled než přes okno letištní haly.

Reklama

Související články

Temelín šlape na paty jihočeským památkám

Temelínská jaderná elektrárna se v současnosti zařadila mezi klasické turisté cíle na jihu Čech. V návštěvnosti přitom šlape na paty mnoha tradičním jihočeským...

Výběr článků

Načítám