Hlavní obsah

Pustevny otevírají stezku mezi korunami stromů, vyhlídkové věži dominuje prosklený skywalk

Právo, Aleš Fuksa

Sedmimetrový výběžek z vrcholové věže zakončený prosklenou podlahovou vyhlídkou zdobí novou věž stezky mezi korunami stromů, která během půldruhého roku vyrostla v areálu Pusteven v Beskydech. Provozovatelé doufají, že na novou vyhlídkovou stezku Valašku dostanou alespoň polovinu ze čtyř set tisíc turistů, kteří každoročně Pustevny navštíví.

Na Pustevnách otevřeli vyhlídkovou stezkuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Nová vyhlídková stezka na Pustevnách se nachází čtvrt kilometru od horní stanice lanovky směrem k hoře Tanečnica. Vrcholem stezky je 22 metrů vysoká věž se skleněnou vyhlídkou, která se nachází v nadmořské výšce 1099 metrů.

„Na věž samotnou vás dovede přibližně šest metrů dlouhý chodník vedoucí mezi stromy. Pozvolně stoupající chodník má několik zastavení, na kterých se dozvíte mnoho zajímavostí nejen o přírodě Beskyd, ale i blízkém okolí,“ přiblížil Zdeněk Kořistka, jednatel provozovatele stezky, společnosti Beskydská panoramata. „Dáváme lidem novou alternativu při jejich návštěvě Beskyd,“ dodal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vrcholem stezky je věž se skleněnou vyhlídkou ve výšce 1099 metrů.

Unikátem není ale jen skleněná vyhlídka neboli skywalk, ale i přibližně 150 metrů dlouhý „himálajský“ lanový chodník.

„Podobný není nikde jinde v republice. Lidé si tak mohou představit, jak se asi cítí při takových výstupech šerpové a horolezci v Himálaji. Tvoří jej ručně pletená síť a desky, které zůstaly po stavbě,“ sdělil Petr Káňa ze stejné společnosti.

Otevření se zpozdilo

Otevření stezky za přibližně padesát milionů korun provozovatelé původně plánovali na polovinu roku 2018. Otevírají ji tak s půlročním zpožděním. V současné době však stále probíhají dokončovací stavební práce.

„Průtahy byly dané tím, že jsme se snažili splnit všechny podmínky dané památkáři a CHKO. Měli jsme omezení v jarních pracích, kvůli hnízdění ptáků,“ vysvětlil Kořistka.

Stezku podle svých slov provozovatelé postavili bez dotací od obcí, krajů i Evropské unie. S realizací začali před pěti lety, a to přípravou a sháněním všech povolení. Hlavním investorem je biskupství ostravsko-opavské.

„Investovat do projektu jsme se rozhodli někdy před rokem. Jde o zajímavý projekt, který je na našich pozemcích. Doufám, že dostane lidi do přírody z nákupních center a děti od počítačů,“ konstatoval biskup Martin David.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na věž vede šest metrů dlouhý chodník.

Celková délka stezky ve stromech je 390 metrů, ve věži pak dalších 220 metrů. Výška stezky ve stromech dosahuje od čtyř do patnácti metrů, výška věže je 22 metrů. Podle stavebního povolení se jedná o dočasnou stavbu s trváním na dobu 20 let.

Provozovatelé kvůli stavbě stezky v CHKO pokáceli 27 stromů. „Podle lesáků to ale nebyla žádná škoda, byly většinou zlomené,“ dodal Kořistka, který tvrdí, že jde v Česku o jedinou stromovou stezku, která prochází smíšeným lesem. V současné době stezka zaměstnává osm lidí, v hlavní letní sezoně jich provozovatelé přijmou dalších deset.

Reklama

Výběr článků

Načítám