Hlavní obsah

Salon vín ve sklepení zámku ve Valticích

Právo, Lucie Jandová

Zámek Valtice se pro návštěvníky otevřel od dubna, ale Salon vín v jeho sklepení je přístupný celoročně s výjimkou ledna. Můžete se tu seznámit se stovkou nejlepších tuzemských vín a také je ochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Valtice

Článek

Nejstarší sklepení valtického zámku, který je ojedinělý svými četnými přestavbami a změnami prostorových dispozic, skrývá cenné poklady. Vystavět jej nechali Lichtenštejnové, kteří získali Valtice ve 14. století.

Foto: Vít Mádr (archiv Salónu vín)

Sklepení je otevřeno celoročně s výjimkou ledna.

Nedaleko původního středověkého hradu vystavěli renesanční zámek s rozsáhlým komplexem sklepních chodeb. Teplota v nich nikdy nepřesáhne 10 stupňů Celsia, je tudíž ideální pro uskladnění ušlechtilých vín.

Letos zvítězil červený merlot

Sklepní expozice Salonu vín návštěvníkům zámku Valtice nabízí ta nejlepší vína vyrobená z hroznů vypěstovaných v České republice. S degustační skleničkou a zápisníkem může návštěvník vybírat, jaké chutě mu dělají dobře. Vína, která zde najde, podléhají velmi přísnému, několikakolovému hodnocení podle mezinárodních standardů. V komisích soutěže každý rok zasedají naši nejlepší degustátoři, kteří jsou propojeni moderním počítačovým systémem.

„Kvalita vín v letošní kolekci je výborná. Jsem velmi rád, že letos získalo titul šampióna červené víno, což potvrzuje velký potenciál našich červených vín,“ podotýká Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které soutěž každoročně pořádá.

Foto: Vít Mádr (archiv Salónu vín)

Vinařští šampióni

Na Moravě jsou totiž již dlouho v oblibě vína bílá, a tak letošní cena Šampióna vín pro Merlot 2012, výběr z hroznů z vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice byla tak trochu překvapením.

Vanilka, ovoce, káva

„Vítězný merlot vyniká nádhernou, tmavě granátovou barvou a díky ležení na barrique sudech jsou v něm také cítit tóny vanilky, tmavého ovoce, dřeva a lehce i kávy. V chuti je víno harmonické, plné, s výraznou tříslovinou,“ charakterizuje vítězné víno hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Šampióna mezi víny doplňuje dalších 31 červených vín, 66 bílých, jedno růžové a dvě šumivá. Nejstarší víno v letošním Salonu vín je z roku 2005.

Vítězná vína je možné po celý rok ochutnávat individuálně nebo s profesionálním sommelierem při řízených degustacích. Každé víno má svůj prezentační box, ve kterém jsou láhve uskladněny. Na boxu je možné si přečíst kompletní popis vína, včetně analytických údajů, chuťové charakteristiky a údajů o mohutnosti, struktuře a aromatickém profilu vína.

Součástí valtického Salonu vín je také naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna vinařské literatury, degustátorských skleniček či sommelierských potřeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám