Hlavní obsah

Nová mapa zajímavých míst Liberce a Jablonce je zaměřená na rodiny

Tipy na zajímavá místa pro rodiny s dětmi obsahuje nová společná mapa Liberce a Jablonce nad Nisou. Na jejím vzniku se podílelo téměř 400 obyvatel obou měst. Vhodná místa nejen doporučili, ale doplnili také komentářem, sdělil v pátek mluvčí liberecké radnice Jan Král.

Foto: repo direction.tul.cz

Mapa Direction zavede výletníky na zajímavá místa v Liberci a Jablonci.

Článek

„Tím se liší od běžných turistických plánů a map," uvedl mluvčí. Turisté podle něj získali unikátní mapu s vyznačením dětských hřišť, sportovišť, turistických cílů nebo restaurací se službami pro rodiny s dětmi.

Lidé nejčastěji doporučovali k návštěvě jabloneckou přehradu, libereckou zoo a dinopark. Takzvaná mapa Direction, což lze přeložit jako směr nebo návod, je k dostání zdarma v infocentrech v Liberci a Jablonci.

Na jejím vzniku se podílela infocentra obou měst ve spolupráci s libereckou Technickou univerzitou. „Vytvořili jsme speciální dotazník a požádali jsme jablonecké a liberecké rodiče, aby jej vyplnili a vybrali místa, kam by se v našem souměstí měli turisté s dětmi vydat," uvedl kartograf a proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Jiří Šmída.

Tipy od výletníků

Průzkum se uskutečnil loni a zapojilo se do něj zhruba 400 lidí. Nejstaršímu bylo 75 let, nejmladšímu osm. Jejich průměrný věk byl 31 let.

Jako vhodný tip na výlet s dětmi navrhli přes 120 míst v Liberci, Jablonci a okolí. Například lokalitu Srnčí důl v Jablonci. „Místo vhodné k procházkám rodin s dětmi i pejsky. V krásné přírodě, na dráze se naši kluci rádi projedou na kole i koloběžce. Potůček, který areálem protéká, poskytuje možnost k hrátkám, stavění přehrad. Ohniště k volnému použití. Několik hřišť, kde se dá zakopat s míčem. Chodíme sem opravdu rádi," napsala 42letá Petra.

Mapa Direction už jednu verzi společnou pro obě města má. Slouží jako návod pro studenty, kam se mohou v Liberci a Jablonci vydat. Má tištěnou i elektronickou podobu. Online verzi si můžete prohlédnout zde.

„Už nyní připravujeme další tematicky zaměřené tituly, nově myslíme na aktivní seniory,“ řekl vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu libereckého magistrátu David Pastva.

Reklama

Výběr článků

Načítám