Hlavní obsah

Prohlídková trasa zámku Zákupy se rozdělí na dva okruhy

Rozdělení prohlídkové trasy na Státním zámku Zákupy na dva okruhy je jednou z hlavních novinek, které tam pro letošní turistickou sezónu připravují. Podle kastelána se tak nestane hned v dubnu, ale až v průběhu sezóny. Přes zimu také na zámku připraví další nově zrestaurované a vybavené místnosti, mimo jiné hostinské apartmá z doby, kdy zákupský zámek patřil synovi Napoleona Bonaparte - Orlíkovi.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Zákupy

Článek

Zámek v Zákupech má dlouhou historii. Panské sídlo tu stálo už ve 14. století. V 16. století byl pak k jižní středověké budově přistavěn renesanční palác. Největšího stavebního rozmachu se areál dočkal ve druhé polovině 17. století.

Pod vedením italských stavitelů Giovanniho Domenika Orsiho a později Julia Broggia se změnil ve velkolepou venkovskou rezidenci. K zámku přibylo barokní předzámčí a monumentální hospodářský dvůr, který je ale dnes téměř ruinou. Zámek měl terasovou zahradu, závodiště pro koně, rybník, bažantnici i oboru. Zákupy dnes patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje.

V Česku je to ojedinělá ukázka císařské habsburské rezidence. Sídel, která v zemi tomuto panovnickému rodu patřila, je sice více, přístupných je jich ale minimum, případně, jako třeba Pražský hrad, prezentují spíše jiná období a Habsburky připomínají jen okrajově.

Zámecké komnaty v novém

Dnešní podoba zákupského zámku i jeho interiéry odkazují hlavně na druhou polovinu 19. století, kdy v nich pobýval poslední korunovaný český král Ferdinand I. Dobrotivý. Ten nechal interiéry předělat a vybavit v duchu tehdy módního druhého rokoka.

„Jedna trasa bude procházet císařským bytem, apartmánem císaře a císařovny a reprezentačními pokoji. Navíc tam bude zpřístupněno právě hostinské apartmá, kde se výklad bude věnovat staršímu období. Době, kdy Zákupy byly vévodstvím a patřily Orlíkovi, byť je nikdy nenavštívil," řekl kastelán Petr Weiss.

Druhý okruh má zatím pracovní název Návštěvy u Habsburků. „Jsou to vlastně bývalé hostinské pokoje, kde pokračuje i přes zimu obnova. Tam budeme prezentovat další příslušníky rodu, kteří sem do Zákup jezdili," vysvětlil kastelán.

Na zámku už se podle Weisse podařilo zrestaurovat další fresku od Josefa Navrátila, která byla velmi zničená. Právě Navrátil je autorem malířské výzdoby zámku, postaral se o přemalování zničených původně barokních stropů, navrhl vzory papírových tapet, dekorační látky, některé kusy nábytku či kachlová kamna.

„Restaurovány byly i původní tapety z poloviny 19. století ve dvou dalších místnostech. A teď se ještě přes zimu udělá rekonstrukce výmaleb v budoucím loveckém pokoji korunního prince Rudolfa, takže se návštěvníci mají na co těšit," dodal kastelán.

Reklama

Výběr článků

Načítám