Hlavní obsah

České hrady a zámky si letos prohlédl rekordní počet návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost hradů, zámků a dalších památek ve správě státu letos překonala rekordní počet pět miliónů lidí. Informovala o tom Jana Tichá, mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), který přibližně stovku památkových objektů spravuje. Počet návštěvníků je nejvyšší nejméně od roku 2009, od kdy NPÚ pracuje se současným systémem evidence.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Český Krumlov je jedním z nejmalebnějších měst České republiky.

Článek

K letošnímu 30. listopadu evidují kasteláni a správci objektů 4 994 944 návštěvníků. „V tuto chvíli je pětimiliónová hranice jistě překročena, protože údaje jsou z konce listopadu a lidé na památky, které jsou otevřené, stále chodí. Přesné součty za celý rok budou k dispozici kolem 10. ledna," doplnila mluvčí.

Loni na státní památky dorazilo 4,8 miliónu návštěvníků, což bylo tehdy také rekordní číslo a lidí bylo o 575 000 víc než v roce 2013. Letos rekordní počet návštěvníků NPÚ hlásil už na konci září, kdy evidoval 4,6 miliónu lidí.

V prvenství se střídají

Rostoucí návštěvnost NPÚ připisuje doprovodným programům, které lidi na hrady a zámky lákají za oživením, atmosférou a uměním, nejen za klasickými prohlídkami. I ty však jsou stále oblíbené a počet návštěvníků na nich neklesá.

Více turistů přineslo letos do rozpočtu NPÚ 30 miliónů korun navíc. Opraví se za ně fasády zámku Mnichovo Hradiště, kostel svatého Víta v Zahrádce nebo papírové tapety na Sychrově.

Zatímco ještě v říjnu držela letošní prvenství, co do počtu zájemců, Lednice, ke konci listopadu ji předhonil hrad a zámek Český Krumlov (395 416). Oba objekty se ale dlouhodobě v prvenství střídají.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Lednický zámek a jeho krásné zahrady.

Třetím nejnavštěvovanějším objektem je už obvykle státní zámek Hluboká a do první pětice se vejdou ještě hrad Karlštejn a komplex zámku a zahrad v Kroměříži. Karlštejn má ale z důvodu možného ohrožení klimatických podmínek v interiérech návštěvnost regulovanou.

Foto: Eva Martínková, Právo

Hrad Karlštejn

Přestože hlavní turistická sezóna na památkách skončila, 13 jich bude mít otevřeno po celou zimu. Patří k nim zámky Lednice, Hluboká, Sychrov, Hradec nad Moravicí a Mníšek pod Brdy nebo hrady Karlštejn, Rožmberk, Nové Hrady, Valeč a Křivoklát. Další hrady, zámky a skanzeny připravují adventní, vánoční a novoroční akce nebo otevřou na objednání. Program je v kalendáři kulturních akcí zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám