Hlavní obsah

Nová cyklostezka na Benešovsku je přizpůsobena i vozíčkářům

Na trase Trhový Štěpánov - Rehabilitační ústav Kladruby - Tehov na Benešovsku vznikla cyklostezka určená i pro vozíčkáře. Je na ní speciální povrch, který je vhodný pro pohyb vozíčků. Nachází se poblíž kladrubského rehabilitačního ústavu. Stavba cesty stála Středočeský kraj přes 15 miliónů korun. Část nákladů pokryla evropská dotace. Informovala o tom mluvčí středočeského kraje Nicole Mertinová.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nová cyklostezka je dlouhá přes čtyři kilometry a navazuje na cyklotrasu Trhový Štěpánov - Malovanka a na naučnou stezku v okolí Rehabilitačního ústavu Kladruby. „Jsem přesvědčen, že do regionu přibude více turistů, které přiláká nejen krása a památky Posázaví, ale také možnost sportovního vyžití i pro hendikepované," uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Na trase cyklostezky bylo umístěno několik laviček a informačních tabulí speciálně uzpůsobených tak, aby informace byly snadno viditelné pro turisty na invalidních vozících a kolech pro hendikepované. „Speciální asfaltový povrch cyklostezky však jistě ocení i senioři a rodiny s dětmi," dodal hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Karel Horčička.

Ve středních Čechách mají cyklisté nyní k dispozici přes 300 kilometrů cyklostezek, ročně jich přibývá několik desítek kilometrů. Cyklostezky pro vozíčkáře jsou například také u Brna, v Chlumu u Třeboně, Plzni, hendikepovaní také vyjíždějí na cyklostezku podél Labe například v Ústeckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám