Hlavní obsah

Křeslo pro čarodějnice i maska pro klevetnice. Hrad Loket ukazuje nové exponáty

Možná Loket aktuálně není ve vašich výletních cílech, protože už jste jeho expozici někdy navštívili. Hrad ale pro turisty nachystal řadu novinek. Tak například nedávno zpřístupnil opravené prostory severního paláce. Prostory v křídle u rotundy, kde kdysi měli Šlikové obytné místnosti, si veřejnost prohlédla poprvé. Dále hrad letos rozšířil expozici útrpného práva, otevřel vyhlídku na jižní baště a pokračuje ve stěhování a popisování svých sbírek.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Loket

Článek

Do rekonstrukce rotundy hrad investoval 4,5 miliónu korun. „Jsou to stavebně zajímavé prostory, které od svého otevření zhruba před týdnem už přilákaly spoustu návštěvníků. Zatím tam ještě nejsou umístěny žádné sbírky, průhledem ale mohou návštěvníci například nahlédnout do ještě nezrekonstruovaných prostor," uvedla vedoucí loketských průvodců Naděžda Koláříková.

Tyto místnosti patří k nejstarším částem hradu. Hradní rotunda vznikla už koncem 12. století, hradní pevnost na ostrohu nad Loktem ve 13. století. Šlechtický rok Šliků, který hrad získal v roce 1434 od císaře Zikmunda, měl v severním paláci obytné místnosti.

Za pomluvy tvrdý trest

Novinkou v expozici útrpného práva je inkviziční křeslo pro čarodějnice nebo maska pro klevetnice, v níž byly ženy zesměšňovány za pomluvy. I původní expozice prošla renovací, odborníci očistili obličeje figurínám, obnovili hybné mechanismy nebo třeba i pavučiny v kobkách.

Foto: Profimedia.cz

Expozice útrpného práva na Lokti

„Komu se nechce stoupat 96 schodů na hradní věž, a přesto si chce užít vyhlídku na město Loket a okolní lesy, může nově využít vyhlídku na jižní baště. Stačí přejít přes nádvoří," řekla Koláříková.

Postupně se objevují popisky v jednotlivých expozicích, kam stále přibývají dovezené či zrestaurované předměty z takzvaných loketských sbírek. Obsahují tisíce předmětů, které se z Lokte rozvezly na desítky míst po celé republice. Od prosince 2013 se na loketský hrad postupně vracejí. Hrad tak rozšířil například expozici cínu, nábytku nebo zbraní.

Na Lokti to žije

Hrad Loket má otevřeno celoročně, v letní sezóně nově od 9:00 do 18:30. Je nejnavštěvovanějším památkovým objektem v Karlovarském kraji, v minulém roce ho navštívilo více než 100 000 lidí.

V létě to na Lokti skutečně žije. Kdo nemá zájem o běžnou prohlídku, může zavítat na některou z kulturních akcí. Tento čtvrtek se na hradě ve večerních hodinách uskuteční Noční dobrodružství v podání Pouličního divadla Viktora Braunreitera. Sobotní podvečer bude patřit dětem. Zhlédnou Pohádku ze staré knihy.

Druhý srpnový víkend se turisté na Lokti přenesou do časů gotiky. Středověké slavnosti purkrabího Půty je zavedou mezi chrabré rytíře, šikovné kejklíře, potrhlé divadelníky a zručné hudebníky. Zájemci si také vyzkoušejí tradiční řemesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám