Hlavní obsah

Moravský kras – údolím Pustého žlebu

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je největším krasovým územím v České republice. Byla vyhlášena v roce 1956 a na ploše 92 kilometrů čtverečních zde najdete unikáty živé i neživé přírody a četné kulturní památky.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Pohled do propasti Macocha z Dolního můstku

Článek

Je sice známá především svými 1100 jeskyněmi, z nichž jen pět je přístupných veřejnosti, propastmi, skalami a řekou Punkvou, ale za návštěvu stojí i zámky, barokní poutní kostely i technické památky. My se vydáme do jedné z nejnavštěvovanějších částí Moravského krasu a tou je údolí Pustého žlebu.

Foto: Jitka Sobotková

Skalní mlýn je východiskem k návštěvě hlubokého krasového údolí Pustého žlebu.

Naše sedm kilometrů dlouhá procházka začíná v osadě Skalní Mlýn. Místo, kde se spojuje Suchý a Pustý žleb, je hlavním východiskem k návštěvě obou krasových kaňonů, jeskyní Punkevních a Kateřinské a propasti Macocha.

Pokud přijedete autem či autobusem, tak zde je konečná. Nejexponovanější části chráněné krajinné oblasti jsou uzavřeny pro veškerou automobilovou dopravu. Parkoviště před hotelem Skalní mlýn i u Kateřinské jeskyně jsou dostatečně velká a jednorázové parkovné pro auta stojí 50 korun.

Na místě bývalého vodního mlýnu, který dal samotě název, dnes stojí hotel Skalní mlýn s informačním střediskem a předprodejem vstupenek do jeskyní i jízdenek na silniční vláčky a lanovou dráhu Macocha. Ústřední informační služba Skalní mlýn má otevřeno po celý rok, přes prázdniny pak od 8 do 16.30 hodin.

Foto: Jitka Sobotková

Ústřední informační služba Skalní mlýn

Vzhůru k propasti!

Chcete-li tuto oblast poznat a nečerpat kromě blahodárné přírodní energie i informace, tak se vydejte po naučné stezce Macocha – stezce Jana Šmardy. Ta vás na čtrnácti zastaveních provede tím nejzajímavějším, co můžete v Pustém žlebu vidět.

Pohodlná procházka vám zabere asi dvě hodiny chůze, bez návštěvy jeskyní Kateřinské a Punkevních. Ale i ty stojí rozhodně za to. V případě Punkevních jeskyní je však dobré přijet buď brzo dopoledne a udělat si rezervaci, nebo se objednat dopředu. Veškeré potřebné informace získáte na www.caves.cz, www.cavemk.cz.

Foto: Jitka Sobotková

Kateřinská jeskyně je unikátní svým Hlavním dómem, největší zpřístupněnou podzemní prostorou v republice. Konají se tu i koncerty.

Zelená naučná stezka Macocha vychází ze Skalního mlýna, odkud pokračuje ke Kateřinské jeskyni a dále po žluté turistické značce, strmě stoupající Křenkovou stezkou s převýšením asi 100 metrů na hranu Suchého žlebu a poté k propasti Macocha. Toto úvodní asi kilometrové stoupání je na celé trase nejnáročnější, ale jediné.

Po cestě budete míjet pomník Františka Křenka, kde jsou i kamenné lavičky a pro odpočinek turistický přístřešek. Na informační tabuli se dozvíte o významných badatelích v oblasti Moravského krasu. Patřil k nim Jindřich Wankel, Jan Šmarda a zejména Karel Absolon se svým týmem.

Foto: Jitka Sobotková

Památník Františka Křenka, turisty a sokola umučeného v roce 1943 v Osvětimi.

Po kilometru příjemné procházky lesní cestou, kdy budete míjet i nepřístupný Korálový závrt, dojdete k propasti Macoše. Respektive nejdřív k velké informační tabuli, nově budovanému Domu přírody Moravského krasu, ale když zahnete doleva, tak se před vámi objeví majestátní chata Macocha. Stojí přímo u Horního můstku propasti Macocha a byla postavena v roce 1895 Klubem českých turistů.

Foto: Jitka Sobotková

Chata Macocha

Letos 30. srpna slaví 120. výročí od svého otevření. Začátkem dvacátého století však vyhořela a vzápětí byla postavena nová. Protože se tehdy Moravskému krasu říkalo Moravské Švýcarsko, tak byla chata vybudována ve švýcarském stylu. K 100. výročí otevření byla v roce 1995 kompletně zrekonstruována a zmodernizována. Její součástí je i restaurace, venkovní terasa, má kapacitu 60 lůžek a půjčit si zde můžete i koloběžky.

Prostranství kolem chaty a Horního můstku je velmi často v obležení turistů. Občerstvení nabízí několik bister, koupit lze i suvenýry, informační stánek prodává vstupenky do jeskyní i na lanovou dráhu.

Foto: Jitka Sobotková

Lanová dráha Macocha

Právě ta zajišťuje návštěvníkům, kteří se nechtějí či nemohou projít po turistické stezce, spojení od Punkevních jeskyní k vyhlídkovým můstkům propasti Macocha. Tato nejkratší a nejstrmější kabinová lanovka v České republice letos slaví 20. výročí uvedení do provozu.

Denně přepraví až patnáct set turistů. Dvě kabiny, z nichž každá pojme až 15 osob, jezdí oběma směry od 8 do 17 hodin a jedna jízda stojí 70 korun. Na trase dlouhé 250 metrů a trvající zhruba dvě minuty překonává lanovka 131,1 metrů při průměrném sklonu 63 procent.

Zpátky k propasti Macocha

Největší turistická atrakce Moravského krasu láká do regionu desítky tisíc návštěvníků ročně. Světoznámá propast Macocha je hluboká 138,5 metru a můžete si ji prohlédnout ze dvou vyhlídkových můstků – Horního a Dolního. Dnem propasti protéká řeka Punkva, vznikající v Amatérské jeskyni, největší jeskyni v České republice.

Foto: Jitka Sobotková

Ten, kdo nepohlédl do propasti Macocha, jako by v Moravském krasu ani nebyl. Pohled z Horního můstku.

Délka všech chodeb přesahuje 20 kilometrů. Propast má název podle skutečné události ze 17. století, kdy macecha svrhla do hlubin nevlastního syna. Chlapec se však zázračně zachránil v korunách stromů. Macechu pak rozhořčení vesničané hodili do propasti.

Foto: Jitka Sobotková

Koňský spád

Další zajímavou vyhlídkou je Koňský spád, na který se dostanete stále po žluté turistické značce mírnou odbočkou před Dolním můstkem. Je odtud zajímavý výhled do Pustého žlebu, ale hlavně je mimo nejexponovanější místa Macochy, a tak opět můžete načerpat klidu přírody. Sto metrů vysoká skalní stěna dostala svůj název podle tragické události z první poloviny 19. století, kdy se do hlubiny žlebu zřítil povoz s koňským spřežením.

Od Macochy pak naučná stezka klesá lesem Salmovou stezkou do Pustého žlebu. Místy velmi výrazným klesáním se dostaneme na asfaltovou cestu v hlubokém krasovém údolí. Než dojdete ke spodní stanici lanovky a k Punkevním jeskyním, vaší pozornosti by neměla uniknout Čertova branka, relikt staré průtokové jeskyně.

Foto: Jitka Sobotková

Čertova branka

Před Punkevními jeskyněmi budete částečně procházet okolo staveniště. Stará provozní budova vzala za své a na jejím místě roste nová včetně moderního přístaviště pro elektrické čluny, které proplouvají vodními dómy po podzemní říčce Punkvě. Rozsáhlá rekonstrukce končí letos na podzim.

Foto: Jitka Sobotková

Vchod do Punkevních jeskyní je pro tuto návštěvnickou sezónu ještě mírně komplikovaný.

A od jeskyní Pustým žlebem zpět zhruba 1,5 kilometru ke Skalnímu mlýnu. Jít můžete pěšky, nebo se svést elektrickým vláčkem, který jezdí každých 20 minut a jedna jízda stojí 70 korun. Využít můžete ale i kombinovaných jízdenek vláček-lanovka. Po cestě budete míjet Štajgrovu jeskyni a volně si plynoucí říčku Punkvu.

Foto: Jitka Sobotková

Říčka Punkva byla v roce 2004 zapsána do seznamu mokřadů mezinárodního významu v rámci Ramsarské úmluvy.

Tento jedinečný kout Moravského krasu můžete navštívit po celý rok. Ať už se vydáte lesem po turistické stezce, či zavítáte jen do jeskyní, je zde co objevovat. Od poloviny července bude zpřístupněno návštěvnické středisko Dům přírody Moravského krasu, které zde v hodnotě bez mála 84 miliónů korun vzniká. Tak co takhle zahájit či ukončit své putování po Moravském krasu právě zde.

A nezapomeňte ochutnat místní specialitu – punkevního pstruha. Rybu s tradicí a rodokmenem, jejíž věhlas sahá až do 18. století. Dnes je oceněna certifikátem Regionální produkt a najdete ji v jídelníčku hotelu Skalní mlýn.

Foto: Jitka Sobotková

Dům přírody Moravského krasu s interaktivními expozicemi s využitím 3D technologií již brzy přivítá své první návštěvníky.

Doporučujeme také pořad Výleťák na Stream.cz. Poslední díl také na téma Punkevní jeskyně a propast Macocha.

Výlet najdete na Mapy.cz. Nebo si můžete jedním kliknutím do mapy naplánovat vlastní.

Údolím Pustého žlebu po naučné stezce Macocha

Trasa:

  • Skalní mlýn
  • Kateřinská jeskyně
  • Křenkova stezka
  • Památník Františka Křenka
  • Korálový závrt
  • Chata Macocha
  • Lanová dráha Macocha
  • Propast Macocha – Horní a Dolní můstek
  • Koňský spád
  • Salmova stezka
  • Čertova branka
  • Punkevní jeskyně
  • Štajgrova jeskyně
  • Říčka Punkva
  • Dům přírody Moravského krasu
  • Skalní mlýn

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám