Hlavní obsah

Po proudu Otavy od Sušice po Rabí

Novinky, Petr Hejna

Sušice, zvaná též brána Šumavy (stejně jako Prachatice, Vimperk nebo Klatovy - záleží, odkud návštěvník k tomuto pohoří míří), je malebné město na horním toku kdysi zlatonosné Otavy, na jehož rozvoji se dále v minulosti podílela i blízkost Zlaté stezky.

Foto: Petr Hejna

Renesančně přestavěný a zdobený Rozacínovský dům

Článek

Centrum Sušice je městskou památkovou zónou, pro jejíž půvab a barvy se rozhodně vyplatí zastavit se zde na krátkou procházku.

Foto: Petr Hejna

Sušická pstruhová líheň

Na pravém břehu Otavy, pod prvním jezem, je k vidění dnes již nefunkční budova zemské pstruhové líhně, nepřehlédnutelná růžová fasáda pak patří baroknímu kapucínskému klášteru s kostelem sv. Felixe, pár kroků nad ním se nachází hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie s dochovanými gotickými prvky.

Foto: Petr Hejna

Barokní kapucínský klášter s kostelem sv. Felixe

Hned na dohled vlevo za mostem pro automobilovou dopravu se po pravé straně ulice Příkopy tyčí věž gotického chrámu sv. Václava, jen pár metrů dál nalevo je možno skrze zamřížovaný vchod dobře nahlédnout do prostor starého židovského hřbitova z roku 1626, jehož zadní stěnu tvoří dochovaná část druhého okruhu městského opevnění z dob vlády Vladislava Jagellonského, kterou tvoří kamenná zeď s baštou.

Foto: Petr Hejna

Část druhého okruhu městského opevnění z dob vlády Vladislava Jagellonského tvoří kamenná zeď s baštou.

Na náměstí zraku neunikne renesančně přestavěný a zdobený Rozacínovský dům, stejně jako bělostný, rovněž goticko-renesanční Voprchovský dům, kde sídlí Muzeum Šumavy.

Kašna na náměstí pochází z roku 1783, u budovy městského úřadu, kde turista nalezne i infocentrum, je v úrovni dlažby zapuštěný kámen neštěstí. Ten není prý kolemjdoucím radno překročit a váže se k události z roku 1672, kdy se zde nešťastnou náhodou po pádu z koně a postřelením zabil rytíř, předtím v opilosti střílející na obraz světice v kapli zámku Volšovy.

Foto: Petr Hejna

Goticko-renesanční Voprchovský dům, sídlo Muzea Šumavy

Zhruba v polovině mezi druhým a třetím jezem pak vpravo po zelené turistické trase krátké stoupání zavede k raně baroknímu areálu kaple Anděla Strážce, odkud se rozprostírá výhled na protilehlé vrchy s rozhlednou Svatobor i město s dnes na okraji chátrajícím, kdysi zcela zásadní průmyslovým kolosem, sirkárnou Solo Sušice.

Foto: Petr Hejna

Výhled od barokního areálu na město a vrch Svatobor

O další tři jezy dále na levém břehu vodáky očekává kemp, odkud je jen zhruba 100 metrů k vlakovému i autobusovému nádraží. U písčité pláže Otava nabízí i dráhu pro vodní slalom.

Další kempy, opět oba na levém břehu, najdeme až u obce Dobršín a následně pak u vsi Čepice – zde kousek před tábořištěm zaujme druhý, starší z mostů a za ním domek vystavěný působivě na kousku skaliska, vyčnívajícího z vody.

Foto: Petr Hejna

U otavské pláže

Cesta od Sušice k Rabí poskytuje ze silnice a zejména z vody pěkné pohledy na přírodní park Buděticko a navazující přírodní rezervaci Čepičná s charakteristickým porostem na vápencovém podloží.

Kemp pod Rabím v Žichovicích sice stále nabízejí různé vyhledavače, ale pravdou je, že od roku 2012 je definitivně zrušen, nicméně lze odskočit si do zdejší stinné zahrady na okouknutí objektu místního upraveného renesančního zámku, který však je zevnitř veřejnosti nepřístupný – kromě obyvatel, pro něž plní funkci bytových jednotek.

Foto: Petr Hejna

Renesanční zámek v Žichovicích

Nejrozsáhlejší hradní zříceninu u nás s dvěma prohlídkovými okruhy, Rabí, asi není nutné dlouze představovat, stejně jako připomínat Žižkův osudný okamžik pozbytí zraku při obléhání.

Foto: Petr Hejna

Hrad Rabí

Ne však každý ví, že pod hradem je volně přístupný židovský hřbitov a na nevysokém hřebeni lze dohledat (cesta není značena) torzo bývalé kaple Všech svatých, místo ideální pro méně obvyklý pohled ke hradu.

Foto: Petr Hejna

Židovský hřbitov pod hradem Rabí

Doporučujeme také pořad Výleťák na Stream.cz. Poslední díl na téma Elektrokola na Šumavě.

Vodní trasu najdete na Mapy.cz. Nebo si můžete naplánovat vlastní.

Po proudu Otavy od Sušice po Rabí

Trasa:

  • Sušice (procházka městem)
  • Areál kaple Anděla Strážce
  • Obce Dobršín a Čepice
  • Přírodní park Buděticko
  • Přírodní rezervace Čepičná
  • Obec Žichovice
  • Hrad Rabí

Reklama

Výběr článků

Načítám