Hlavní obsah

Tipy na víkend: Praha nabídne explozi chutí, Ostrava autogramy slavných

Možná zamračený, možná slunečný první říjnový víkend zve podobně jako ty zářijové na gastronomické akce, stejně jako motivuje ke sportovnímu vyžití. Dobré jídlo a pití ochutnáte například v Praze, na zámku Štědrá či v Plzni. Zasportovat si můžete vyrazit do jižních Čech nebo třeba na Vysočinu.

Foto: Novinky

Ústřice a další lahůdky nejen z hlubin moře ochutnají návštěvníci pražského degustačního festivalu.

Článek
Praha

Food festival na Andělu

O víkendu ochutnáte na Piazza Domino u kina Cinestar ve Stroupežnického ulici speciality v netradičních menu vybraných restaurací. Degustační festival s názvem Jakože, cože?! zasvětí účastníky do chuťových kombinací předních šéfkuchařů. Okoštujete lahůdky se zeleninou, mořskými plody, hmyzí či syrové speciality. Zábavu doplní kuchařské workshopy s šéfkuchaři. Program začne v sobotu v 11:00.

Divadelní festival Mezi ploty

Festival proběhne v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice o víkendu. Užijete hudební i divadelní nabídku mnoha žánrů. V obou dnech začne program od 11:00. Vystoupí osobnosti, jako jsou Michal Horáček, Lenka Filipová, Dan Bárta, Tomáš Klus, Iva Frühlingová či Pavel Šporcl. Vše o akci se dozvíte zde.

Světelná a hudební projekce v Betlémské kapli

V sobotu ožije budova Betlémské kaple díky unikátní multimediální show Betlémská Odysea – Video mapping. Na Betlémském náměstí uvidíte speciální efekty, historické fresky ze života mistra Jana Husa a oratorium skladatele Miroslava Vobořila. Premiéra se koná u příležitosti 600. výročí od upálení Mistra Jana Husa a projekce proběhnou ve 20:30, 21:00 a 21:30. Více se dočtete zde.

Středočeský kraj

Zámecké vinobraní v Domousnicích

Zámek a vinařství Domousnice pořádají v sobotu vinobraní. Zámek u Mladé Boleslavi vás pohostí od 12:00 do 19:00. Uvidíte běžně nepřístupnou část zámku, ve 14:00 a 16:00 si prohlédnete část vinohradu a ochutnáte víno i burčák. Více najdete zde.

Cibulový jarmark v Hořovicích

Jarmark se koná v sobotu nejen na zámku, ale i na náměstí, v ulicích a kulturních zařízeních města. Město zaplní stánky s cibulí a česnekem. Uvidíte výstavu ovoce, zeleniny, hub a včelařských výrobků. Představí se tradiční řemesla. Atmosféru podpoří mažoretky, hudební kapely a lunapark. Více hledejte zde.

Sklářské slavnosti v Poděbradech

Společnost Crystal Bohemia pořádá v sobotu k příležitosti 5. výročí obnovení výroby olovnatého křišťálu Sklářské slavnosti. Konají se v sídle společnosti od 9:00 do 17:00. Připravena bude prohlídka sklárny, kde uvidíte hutní provoz, nové sklady a brusírnu. Zavítat můžete i na sklářský jarmark. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Mozaika grafického designu v Brně

Mozaika se koná od čtvrtka do neděle v rámci festivalu Meet Czech Design a je spojená s 26. Bienále Brno. Dny budou nabité výstavami, workshopy a přednáškami. V Technickém muzeu se představí mladí designéři, užijete si focení Lomo fotoaparáty. Brno protne Designová stezka a uslyšíte koncerty Republic of two a Portless. Do programu nahlédněte zde.

Týden kávy v Brně

Od 1. do 7. října provoní Brno již počtvrté káva. Oslavy seznámí běžné milovníky tohoto moku s příběhem kávy, od pěstování, přes pražení, po způsoby přípravy a konzumace. Program nabídnou zapojené kavárny. Speciální kávový program se odehraje v budově vznikající městské tržnice na Zelném trhu. Těšte se na přednášky, dvoudenní Trh kávy a Soutěž baristů. Kompletní program naleznete zde.

Jihočeský kraj

Konec cyklistické sezóny v Jihočeském kraji

O víkendu proběhne dvoudenní putování podél řeky Volyňky a Otavy s doprovodným programem. Startuje se v sobotu v 10:00 na Kubově Huti. Pojede se přes Vimperk, Volyni až do Strakonic, kde je zajištěno ubytování a večerní zábavný program. Následující den závodníci zamíří do Písku. Podrobnější informace se dozvíte zde.

Pyranha Cup na Hamerském potoce

„Hamerák“ u Jindřichova Hradce patří v rámci Českého vodáckého poháru k nejobtížnějším závodům. Na trati je postaveno šest brankovišť. Start závodu je v 10:30, závod mládeže začne ve Dvorečku v 14:00. Více si přečtěte zde.

Královéhradecký kraj

Podzim v Ratibořicích

Nechte se o víkendu okouzlit rozmanitostí barev zámeckého podzimu. Mezi 9:30 a 16:00 se projdete vyzdobenými interiéry prvního poschodí ratibořického zámku bez průvodce. Navštívíte běžně nepřístupná barokní sklepení s podzimní výzdobou. Po procházce zámkem posedíte v zámecké hale, dáte si nápoj, zákusek, knížecí guláš či zvěřinovou paštiku. Hudbu zajistí Žesťové sdružení Náchod. Více zde.

Slavnosti holovouských malináčů

Obec Holovousy na Jičínsku zve na 12. ročník tradičních slavností. Akce začne na návsi ve 13:00 a potrvá do pozdních nočních hodin. Na pódiu bude připravený kulturní program a po obvodu návsi rozmístěné stánky řemeslníků a pěstitelů ovoce a zeleniny. Ochutnáte jablka malináče, domácí koláče, v zámku navštívíte výstavu ovoce. Proběhne i soutěž. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Motocyklový plochodrážní závod Zlatá přilba

V Pardubicích se v neděli na ploché dráze ve Svítkově pojede 66. ročník tradičního závodu. Naši nejlepší jezdci se pokusí vyrovnat světové elitě od 12:00. Dále se pojede v pátek v 17:00 Zlatá Stuha juniorů a v sobotu ve 14:00 Finále Mistrovství světa jezdců do 21 let. Veškeré informace o akci se dozvíte zde.

Světový den architektury

Litomyšl se k oslavě dne architektury připojí akcí ArchiMyšl. V pátek se těšte na vernisáž výstavy Josefa Pleskota a promítání. V sobotu je připravena komentovaná prohlídka, přednáška, vernisáž, projížďka po stavbách moderní architektury, pivo s architekty a šansonový večírek. V neděli se bude slavit 15. výročí od zápisu na seznam UNESCO. Program uzavře beseda za účasti Olbrama Zoubka. Více zde.

Karlovarský kraj

Literární festival Goethův podzim

Festival začne v Mariánských Lázních v pátek a potrvá do soboty 11. října. Těšte se na Václava Postráneckého, Jana Kačera, Naďu Konvalinkovou, Terezu Kostkovou nebo Nelu Boudovou. Každý den bude připraveno odpoledne s autorským čtením a setkáním se spisovateli, podvečer s básněmi v pohybu a večer v Městském divadle, Casinu nebo Městském muzeu. Program naleznete zde.

Medovinobraní na zámku Štědrá

Historické slavnosti věnované medovině proběhnou v sobotu mezi Žluticemi a Toužimí. Odpoledne od 12:00 do 18:00 bude zasvěcené lahodnému staročeskému nápoji. O zábavu se postarají historičtí šermíři, tanečnice, hadí mág, hudební skupina, vikingští válečníci či dobová kovárna. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Slavnost jablka na zámku Sychrov

Multigenerační a multižánrová slavnost se uskuteční v sobotu v areálu novogotického zámku. Akce bude zaměřena na zdravý životní styl ve spojení s jablečnými produkty. Představeny budou odrůdy Šampion, Rubín či Bohemia. Mezi 8:30 a 23:00 proběhnou soutěže a vystoupení. Uslyšíte The Apples či Mňága a Žďorp.

Vratislavické vinobraní

V atriu Kulturního centra Vratislavice nad Nisou u Liberce v sobotu okoštujete víno. Degustace moravských vín od dvou malovinařů připraví Víno Rychnov mezi 13:00 a 18:00. Odpoledne zpříjemní tři kapely a ohňová tanečnice. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Podzimní etapa Flory Olomouc

Výstaviště Flora Olomouc bude od čtvrtka do neděle hostit poslední, podzimní etapu zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Celonárodní výstavu ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků doplní festival gastronomie a nápojů Olima a Podzimní zahradnické trhy. Brány se otevřou vždy v 9:00. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Největší soutěžní filmový festival sportovních, dobrodružných, adrenalinových a cestopisných filmů putuje po celé zemi do 6. prosince. Zahajovací ceremoniál proběhne v pátek v Domě kultury města Ostravy, protože právě Ostrava byla pro rok 2014 vyhlášena Evropským městem sportu. Až do 15. října budete moci chodit na filmy do Kina Art. Program si prohlédněte zde.

Autogramy známých osobností

Sběratel a cestovatel Jiří Hanibal vystavuje přes stovku autogramů známých osobností v Muzeu hraček Ostrava. Uvidíte podpisy českých herců, zpěváků, hudebníků, spisovatelů i malířů. Přes 4000 podpisů Hanibal nasbíral během 50 let. Výstava je otevřena do 1. listopadu v sobotu od 9:00 do 13:00.

Plzeňský kraj

Pilsner Fest v Plzni

Plzeňský pivovar nabídne v sobotu od 10:00 muziku, pivo a festivalové prohlídky. Ty vás zavedou do ležáckých sklepů na ochutnávky nefiltrovaného a nepasterizovaného piva z dubových sudů. Vystoupí David Koller, Anna K, Tata Bojs a J.A.R. Více zde.

Medový jarmark

Na jarmarku na plzeňské Koterovské návsi se sejdou včelaři. Návštěvníkům nabídnou domácí med, medovinu, medové pečivo a další produkty. Od 10:00 proběhnou hudební vystoupení, divadlo, kuchařské show i přednášky. Více zde.

Ústecký kraj

Jablečný den na zámku Krásný Dvůr

Podzimní slavnost úrody přinese v sobotu na Lounsko jablečný jarmark, kulturní program, vystoupení s koněm, jízdu na koních a dětské soutěže. Od 10:00 proběhne také soutěž štrúdlů a jablečných specialit. Více se dočtete zde.

Josefínské slavnosti v Terezíně

Oslavy založení města přinesou v pátek a v sobotu vojenský pochod a přehlídky, ukázky vojenského výcviku a staročeský jarmark. Hlavními body programu budou sobotní bitvy. Mezi 15:00 a 16:00 se odehraje bitva o most a od 19:00 do 19:30 proběhne noční dobývání pevnosti. Den zakončí ohňostroj. Více najdete zde.

Vysočina

Havlíčkobrodské farmářské trhy Koudelův talíř

Poslední farmářský trh proběhne na Havlíčkově náměstí v sobotu od 8:00 do 12:00. Vybírat si budete z masa, uzenin, pečiva, mléka, kozích a ovčích produktů, ryb, ovoce a zeleniny, hub, džemů, bylinek, medu, vína a květin. Chybět nebudou stánky s občerstvením. Vystoupí hudební skupina At Time. Bližší informace naleznete zde.

Jeníkova špacírka v Okrouhlici

Rodinná vycházka, turistický pochod a cyklovyjížďka krajem malíře a básníka Jana Zrzavého proběhne v sobotu na Havlíčkobrodsku. Start je v 9:00 před jeho rodným domem. Uvidíte místa spojená s umělcovými obrazy a lesní hřbitov, kde byli pohřbeni vojáci z napoleonských válek. Trasy končí kolem poledne u sokolovny, kde vás čeká občerstvení, hudba a představení. Veškeré informace se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích

Po celý víkend se těšte v Resortu Valachy na ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně. Program v místní části Léskové na Vsetínsku přinese soutěž frgálů a klobás, farmářský trh, kuchařské show, galavečeře s uznávanými šéfkuchaři či frgálovou manufakturu. Gastro tour na 3,5 kilometrech chystá 14 gastro zastávek s atraktivní nabídkou. Program si prohlédněte zde.

Divadelní festival v Rožnově pod Radhoštěm

Divadlo DiGoknu zve na festival Bacha! Festival Divadla. Bavit bude od čtvrtka do soboty ve Společenském domě. Ve čtvrtek uvidíte představení Frida, v pátek Tuláka po hvězdách a v sobotu komedii Československý krůžek. Více se dočtete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám