Hlavní obsah

Tipy na víkend: Brnem prosviští sportovní automobily, historické vozy ukáže Telč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé víkendové akce s pietou připomenou další výročí konce druhé světové války, jiné se zaměří ryze na zábavu. Do druhé kategorie spadá například Mezinárodní sraz sportovních aut v Brně. Motorové veterány si pak automobiloví nadšenci budou moci prohlédnout v Telči. Na své si přijdou i dámy - třeba na výstavách zaměřených na svatební šaty nebo květiny.

Foto: archiv Automotodrom Brno

Stovky sportovních automobilů si zájemci o víkendu prohlédnou v Brně na Masarykově okruhu.

Článek
Praha

Den otevřených dveří na Pražském hradě

V sobotu se od 9:00 do 16:30 otevřou reprezentační prostory Pražského hradu. Uvidíte běžně nepřístupné sály, salónky a ceremoniální místnosti. Vstup na prohlídku bude umožněn Matyášovou branou z I. nebo II. nádvoří. Více se dočtete zde.

Festival divadla a hudby Vyšehraní

Multižánrový festival Vyšehraní se koná již 11. rokem. Až do 22. června zpříjemní návštěvu Vyšehradu zajímavý program. V sobotu začne v 18:00 Staropražský bál s kapelou Hašlerka, v neděli bude od 17:00 připraveno autorské čtení poezie od Mirka Kováříka a Radka Bláhy. Kompletní program si prohlédněte zde.

Představení Shen Yun v Praze

Newyorský soubor Shen Yun Performing Arts zavítá už pošesté do ČR. V sobotu představí nejkrásnější příběhy z čínské kultury ve Státní opeře. Čínský tanec a hudbu si užijete ve 14:00 a v 19:00. Veškeré informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Oslavy osvobození v Milovicích

Tradiční oslavy osvobození roku 1945 propuknou v sobotu v Milovicích na Nymbursku. Od 10:00 si prohlédnete dobový tábor s historickou technikou a vojáky. Oficiální ceremoniál začne ve 13:30 pochodem k památníku. Poté budou připraveny ukázky bojů během květnového povstání. Více hledejte zde.

Výstava na zámku Konopiště

Výstava Spojeni v životě i ve smrti bude na zámku Konopiště otevřena až do 31. října. Připravena je k stému výročí úmrtí arcivévody Františka Ferdinanda d‘Este a jeho manželky. Nejen rodinné fotografie uvidíte o víkendu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00. Více čtěte zde.

Hrnčířské trhy v Berouně

Přehlídka hrnčířů a řemeslníků proběhne o víkendu v Berouně. Jarní hrnčířské a řemeslné trhy nabídnou na Husově náměstí nejen tradiční berounskou keramiku, ale i staročeské speciality, pivo a víno. Přijďte v sobotu od 8:00 do 18:00 a v neděli od 9:00 do 17:00. Více zde.

Jihomoravský kraj

Brněnská přehlídka sporťáků

Dokonalou podívanou bude pro pány víkendový Mezinárodní sraz sportovních aut na brněnském Masarykově okruhu. Stovky sportovních vozů si tady prohlédnou nejen staticky, ale také při svižné jízdě. Akce bude probíhat v obou víkendových dnech. Bližší informace o události naleznete zde.

Světelné umělecké instalace

Jedním z měst, kam zavítá velkolepý projekt Czech the light, bude Brno. Tato akce je inspirovaná konceptem festivalů světla. V sobotu uvidíte Malování světlem v ulicích Brna. Za dva týdny pak budete obdivovat světelné instalace. Více se dozvíte zde.

Mikulovské vinné trhy

Na sobotu je v areálu hotelu Zámeček připravena prestižní degustace špičkových vín z celé Moravy. Akce od 10:00 do 21:00 nabídne také bohatý kulturní program. Připraveno bude Mistrovství ČR v natažení vína koštýřem na čas, přehlídka kotlíkových polévek, přípitek z vinné kašny, stánky a hudba. Program ukončí ohňostroj. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Pochod Švejkova padesátka

Vydejte se po stopách dobrého vojáka Švejka. Turistický pochod startuje v sobotu z Písku z Palackého sadů a ze Strakonic od plaveckého stadionu. V obou městech se průběžně vychází od 8:00 do 10:00. Vybrat si můžete z pěti pěších tras, jedné vodácké a jedné cyklotrasy. Uvidíte Josefa Švejka, paní Müllerovou a velocipedisty v dobovém oblečení. Více čtěte zde.

Rallye Český Krumlov

Motoristická Rallye se pyšní tradicí již od roku 1971. Slavnostní start i vyhlášení vítězů v bezprostřední blízkosti centra města jsou vždy vděčnou podívanou. První etapa začíná v pátek v 15:57 na Výstavišti v Českých Budějovicích, druhá startuje v sobotu v 7:30. Cílovým místem je pak Jelení zahrada v Českém Krumlově v 17:15. Zároveň můžete v sobotu přijít na náměstí Svornosti, kde se odehrají Oslavy osvobození města americkými vojsky. Více informací hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Speciální prohlídky zámku Ratibořice

Květiny z časů, kdy Evropa (ještě) tančila valčík - to je název pro speciální výzdobu zámku. Díky květinovým aranžmá a vzácným fotografiím si v salónech v přízemí zámku připomenete časy, které před sto lety ukončila 1. světová válka. O víkendu přijďte také od 9:30 do 16:30 ochutnat kávu, Sacherův dort a linecké koláčky. Více zde.

Pardubický kraj

Otevření sezóny v Lázních Bohdaneč

Tématem 117. ročníku otevření lázeňské sezóny bude Z pohádky do pohádky. Děti od 14:00 zabaví soutěže i stánky s tvorbou, dospělí ocení nově opravený pavilón Gočár nebo koncert Yo Yo Bandu. Pestrý program potrvá do 18:00, večerní zábava se přesune do Lázeňské kavárny od 19:00 do 23:00. Více čtěte zde.

Litomyšlské svatební dny

Svatební dny potrvají od čtvrtka do neděle vždy od 10:00. Snoubenci uvidí v zámeckých sálech svatební šaty, doplňky, květiny, dekorace nebo výzdobu tabule. V sobotu budou probíhat módní přehlídky, ukázková svatba nebo kulturní vystoupení. Ve velkém kongresovém sále uvidíte vazby svatebních kytic a dekorací. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Food Festival Karlovy Vary

V sobotu se sejdou vyznavači kvalitní gastronomie před karlovarským hotelem Thermal. Šestý ročník gastronomického festivalu přinese delikatesy z rukou šéfkuchařů špičkových restaurantů a barů. Užijte si festival chutí od 11:30 do 16:00. Bližší informace najdete zde.

Jarní porcelánové slavnosti

Tradiční slavnosti se konají už 19. rokem před karlovarským Grandhotelem Pupp. Od pátku do neděle proběhnou trhy, které doplní zábavný program včetně koncertů a občerstvení. V hotelu pak uvidíte také výstavu prostřených stolů. Více se čtěte zde.

Liberecký kraj

Zpřístupnění věže zámku Lemberk

Zámek Lemberk zpřístupní mimořádně od čtvrtka do neděle středověkou věž. Věž se v Jablonném v Podještědí otevírá pouze několikrát do roka. Přijít můžete v uvedené dny vždy od 9:00 do 16:00. Další informace hledejte zde.

Olomoucký kraj

Svatební den na Šternberku

Hrad Šternberk bude o víkendu hostit 5. ročník svatebního veletrhu. Letos akci doplní výstava historických svatebních šatů. V prostorách hradu uvidíte svatební stolování a menu, svatební dorty a cukroví, svatební kytice a šaty. Na Horním náměstí se svatebně naladíte v oba dny od 10:00 do 17:00. Bližší informace se dozvíte zde.

Drahanské Sýrobraní

Drahany na Prostějovsku zažijí v sobotu Sýrobraní. Muzeum Drahanské vrchoviny vás nechá nahlédnout do výroby sýrů, uvidíte sýrový minifestival, stříhání ovcí ručními nůžkami, zpracování vlny, předení na kolovratu nebo folklorní vystoupení. Program bude připravený od 9:00 do 19:00. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Bojová umění v Ostravě

Největší přehlídka bojových umění s názvem Odkaz starých mistrů - BUDO na hradě proběhne v sobotu v prostorách Slezskoostravského hradu. Od 13:00 do 23:00 uvidíte 20 stylů světových bojových umění, od šermířských škol po evropské i asijské styly. Veškeré informace o akci naleznete zde.

Plzeňský kraj

Slavnosti svobody v Plzni

Slavnosti svobody připomínají konec 2. světové války a osvobození Plzně americkou armádou. Každý den uvidíte dobový kemp Plzeň 1945. Bohatý program, včetně mnoha koncertů, bude připravený od pátku do neděle na mnoha místech v Plzni. Více zde.

Ústecký kraj

Výstava fotografií v Loretě Rumburk

Výstava fotografií Lužických hor od Josefa Zosera bude v Loretě Rumburk k vidění do 21. května. Čtyři desítky fotografií rodáka z Jiřetína pod Jedlovou uvidíte v ambitu barokní sakrální památky. Proměnu krajiny Lužických hor můžete obdivovat v sobotu od 10:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Zahájení sezóny 2014 v Lázních Mšené

Příchod nové lázeňské sezóny přivítají v sobotu Lázně Mšené. Od 15:00 nastoupí mažoretky, budou připraveny sportovní hry, pohádka a hudební doprovod. Vyzkoušíte masáže či líčení ve venkovním stanu, ochutnáte teplou lázeňskou oplatku. Večerní program skončí ve 23:00. Kompletní harmonogram akce si prohlédněte zde.

Vysočina

Veteránská revue v Telči

O víkendu ožije Telč 5. ročníkem výstavy historických automobilů, motocyklů, velocipedů a dobového oblečení. Na náměstí Zachariáše z Hradce uvidíte také představení historické hasičské či letecké techniky, koncerty a soutěže. V pátek začne program v 16:00, v sobotu se budete bavit celý den a v neděli projedou historická vozidla trasu Telč – Sádek – Třebíč. Jedná se o úvodní akci Czech Hero Ride, která letos nabídne devět závodů historických automobilů. Více zde.

Zlínský kraj

Jarní Floria v Kroměříži

Už 38. ročník tradiční pěstitelské výstavy Floria se koná v areálu nového výstaviště v Kroměříži. Unikátní aranžmá tvořená tisíci tulipány a narcisy uvidíte v ulici K Výstavišti. Zahrádkáři, chataři a milovníci květin si přijdou na své denně od 9:00 do 17:00. Další informace se dočtete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám