Hlavní obsah

Na atraktivní zážitky lákají turisty Dačice i Rožmberk

Právo, Vladimír Vácha

Hrady a zámky nabídnou návštěvníkům v letošní turistické sezóně spoustu nové atraktivní podívané a zážitků. Počínaje novými expozicemi, zajímavými výstavami a příjemným posezením v nové dačické zámecké kavárně konče. Nejinak tomu je například také u Rožmberku a Dačic.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Rožmberk

Článek

„Loni si během letní turistické sezóny prohlédlo jihočeské hrady a zámky přes milión turistů a další dva využívají možností zúčastnit se především kulturních akcí, které probíhají buď přímo v jejich areálech, nebo v těsném sousedství,“ konstatoval v úterý ředitel českobudějovické Územní památkové správy Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Dodal, že budou mimo jiné pokračovat práce na záchraně věže Jakobínka, která byla dlouhodobě na seznamu nejohroženějších památek v ČR. Památkový ústav ji získal do vlastnictví a začal už loni s její opravou za spolupráce s veřejností a počítá, že z ní vznikne rozhledna.

„Chceme ji opravovat didaktickým způsobem za využití středověkých stavebních technologií, což se už děje přípravou dřevěného lešení, na nějž se kácely stromy v rožmberském lese. Na vrcholu lešení bude replika středověkého jeřábu a počítáme, že se na ukázky toho, jak se kdysi věže stavěly, přijedou podívat děti ze základních škol,“ popsal postup prací Pavelec.

Prohlédnout si katovnu, posedět v kavárně

Turisté, kteří v létě do Rožmberka zavítají, se mohou už nyní těšit na nově upravenou katovnu, která by měla být v podstatě muzeem útrpného práva. „Už poslední březnový týden si budou moci zájemci projít obě naše prohlídkové trasy. Pro zmíněnou katovnu jsme nechali zhotovit nové nástroje a celý výklad bychom rádi směřovali k trestním deliktům, které se na rožmberském panství v jižních Čechách v té době odehrály,“ popsala stručně novinku kastelánka Andrea Čekanová.

Pro návštěvníky bude katovna o to atraktivnější, neboť na rozdíl od zmíněných dvou prohlídkových tras, budou mít možnost si některé z exponátů osahat. A to včetně přesné repliky jednoho z popravčích mečů.

Změn se dočká i prohlídková trasa na zámku v Dačicích. Letos uplynulo sto let od úmrtí jednoho z posledních majitelů zámku politika cestovatele Friedricha Egberta Dalberga.

Foto: Profimedia.cz

Dačický zámek

„Nejen jemu věnujeme celosezónní výstavu Výlety bez manželek aneb Friedrich Dalberg a šlechtičtí cestovatelé moderní doby. Lákavou novinkou se zřejmě už od června stane zámecká kavárna, kde bude možné si pochutnat i na dezertech připravovaných podle dalberských receptur,“ zve turisty dačický kastelán Jan Mikeš.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám