Hlavní obsah

Zima bez sněhu láká na hrad Grabštejn více turistů

Na hrad Grabštejn mohou turisté i v zimě, přestože tady sezóna oficiálně trvá od začátku dubna do konce října. Stačí se jen předem objednat. Takto sem během letošní zimy zavítaly už stovky návštěvníků.

Foto: Archiv hradu Grabštejn

Severní strana hradu Grabštejn

Článek

Teplá zima přeje pěším výletům. Příjemná trasa vede také k hradu Grabštejn v Libereckém kraji. Tam od listopadu zamířilo už zhruba 600 turistů, což je v tomto období nejvíce za poslední čtyři roky. Svůj podíl na tom má teplé počasí bez sněhu a námrazy. Hrad sice není přístupný v klasických otevíracích hodinách, po předchozím objednání sem ale turisté mohou.

Ještě před 20 lety byl Grabštejn chátrající ruinou a hrozilo, že se promění ve zříceninu. Postupná záchrana stála okolo 100 miliónů korun. Nová kastelánka nyní plánuje návštěvníkům ukázat také nepřístupné části hradu, které aktuálně slouží například jako depozitář. První změny v prohlídkových trasách by turisté mohli zaznamenat už v dubnu.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Přes zimu je bez nutnosti dopředu se objednat turistům v Libereckém kraji přístupný jen zámek Sychrov nedaleko Turnova. Od listopadu jej navštívilo asi 13 000 turistů. O vánočních prázdninách také nezvykle lákaly mimořádné prohlídky zámku Hrubý Rohozec. Přišlo na ně 665 lidí, v předchozích letech byl zájem poloviční.

Reklama

Výběr článků

Načítám