Hlavní obsah

Jedinou šanci navštívit hrad Helfštýn v zimě dostanou turisté v sobotu

Právo, Miloslav Hradil

Brány středověkého hradu Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku se mimořádně otevřou první lednovou sobotu, a to pro účastníky tradičního zimního výstupu na tuto historickou památku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zimní výstup na hrad Helfštýn loni přilákal téměř 2000 turistů.

Článek

„Akce, kterou každoročně spolu s námi pořádá Klub českých turistů, je vlastně jedinou příležitostí, kdy veřejnost může hrad navštívit v zimním čase,“ řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro s tím, že projít si jej právě v tomto období má přitom určité kouzlo. „Bez zeleně je hrad tak trochu jiný, a pokud je sníh, zážitek z prohlídky to jen umocňuje,“ tvrdí kastelán.

Výstup se koná již od roku 1977 vždy první sobotu po Novém roce. Zimní atmosféru této památky si nenechávají každoročně ujít stovky turistů. Například loni jich na hrad i přes nepříznivé deštivé počasí zavítalo 1380.

Hrad bude během letošního, 37. ročníku zimního výstupu otevřen od 8:00 do 15:00. Vstupné je pouze symbolické, činit bude 20 korun. O pět korun zaplatí více ti, kteří budou chtít získat odznak. Děti do šesti let budou mít vstup zdarma.

Pro účastníky výstupu máme připraveny diplomy a také nová razítka.
Jiří Švec, pořadatel akce

Lidé se budou moci při návštěvě památky ohřát také v otevřené hradní restauraci. Na Helfštýn mohou návštěvníci přijet i autem, které mohou nechat na parkovišti pod hradem. Většina jich však přichází první lednovou sobotu pěšky.

Výletní trasu ovlivní kondice

„Jde o hvězdicový výstup a každý si může zvolit trasu podle své kondice. Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydávají pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou nebo z Přerova. Jsou i tací, kteří celou trasu běží,“ sdělil Právu jeden z hlavních pořadatelů akce, Jiří Švec z Přerova.

Turisté budou moci podle něj vystoupat i na Husitskou věž, z níž jsou pěkné výhledy do širokého okolí. „Pro účastníky výstupu máme připraveny diplomy a také nová razítka,“ dodal Švec.

Helfštýn patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě. Tvoří významnou dominantu Moravské brány a k jeho nejvýznamnějším majitelům patřili mimo jiné pánové z Kravař, Vok ze Sovince, Vilém z Pernštejna, Petr Vok z Rožmberka či Bruntálští z Vrbna. Loni zavítalo na hrad zhruba 80 tisíc návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám