Hlavní obsah

Šumava otevřela nové vyhlídky. Je z nich jedinečná podívaná

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exkluzivní výhledy na Trojmezí a na krajinu kolem horní Vltavy mají turisté z nově otevřených vyhlídkových míst u Českých Žlebů a na Plešném jezeře. Už od loňska stojí podobná vyhlídka na Černé hoře u Pramenů Vltavy, na jaře přibyla na Zelené hoře nedaleko Srní.

Foto: Archiv Národního parku Šumava

Vyhlídková věž na kamenném moři

Článek

„Mohutná hora Stožec s impozantní Stožeckou skálou rámuje výhled zleva. V údolí Studené Vltavy je po svazích roztroušená malebná obec Stožec. Horizont uzavírá hřeben s nejvyššími horami celé Šumavy od Třístoličníku po Plechý (1378 metrů) a za ním následuje masív Smrčiny. Za průzračné viditelnosti, což bývá právě na podzim, je vidět až 130 kilometrů vzdálené Alpy,“ popsal Právu první z nově otevřených vyhlídek, vedoucí oddělení marketingu Správy Národního parku Šumava (NPŠ) Josef Štemberk.

Zdůraznil, že zajímavý výhled je i z Kamenného moře u Plešného jezera, kde se za širokou Vltavickou brázdou vypínají Želnavské vrchy s dominantním Knížecím stolcem (1236 metrů) a je možné odtud vidět i horní část Lipna, jež začíná u Nové Pece.

Mezi stromy i balvany

Na vyhlídku Kamenná hlava se turisté dostanou po trase Zlaté stezky vedoucí z Českých Žlebů k hranici s Bavorskem (žlutá turistická trasa), asi 1,5 kilometru od Českých Žlebů. Tady mohou všichni pohodlně zaparkovat a před startem se také občerstvit.

Ti, kteří si chtějí dopřát delší trasu, mohou vyrazit ještě směrem na Krásnou Horu nebo přes hranici do Bavorska třeba až k 10 kilometrů vzdálené rozhledně Haidel. Ta nabízí jiné výhledy, samozřejmě i zpět do Čech směrem na východ.

Vyhlídka Kamenné moře se nachází necelý kilometr od Plešného jezera, kam je možné vyrazit z Jeleních Vrchů nebo z Nové Pece. Stojí na pěší zelené turistické trase uprostřed Kamenného moře, které se přechází směrem k rozcestí U buku. Po několika schodech vystoupá turista nad balvany ledovcové morény porostlé borovicí klečí a shora se otevírá výhled na krajinu Vltavické brázdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám