Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do kostýmů na Šternberk, za panenkami do Hlinska

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Prázdniny nekompromisně uřízly první týden ze své druhé poloviny, ale letní radovánky se ani zdaleka ke konci neblíží. Blížící se víkend zve třeba do krňovického skanzenu na ukázky řemesel nebo na kočárkyádu v areálu hradu Starý Jičín.

Foto: Archiv hradu Křivoklát

Na Křivoklátě ukáží o víkendu svoji šikovnost řezbáři.

Článek
Praha

Svatovavřinecká petřínská pouť

V neděli si můžete na Petříně užít pouť na oslavu sv. Vavřince plnou hudby i divadla. Program zahájí ve 13:00 průvod mířící od lanovky. Děti potěší pohádka Kocour v botách od 13:30 v podání divadla Studna, dospělí si užijí středověkou hudbu v podání skupiny Euphorica a od 18:30 písničkáře Jana Buriana. Více informací zde.

Historický dětský svět

Kvůli velkému zájmu návštěvníků byly výstavy cyklu Monarchie prodlouženy až do této neděle. Mezi nimi také expozice Dětský svět za císaře pána v Nové budově Národního muzea, kde si malí návštěvníci mohou leccos vyzkoušet na vlastní kůži - třeba klečení na hrachu. Podívají se také, jak vypadala před desítkami let školní třída nebo dětské hračky. Více se o expozici dozvíte zde.

Středočeský kraj

Křivořezání na Křivoklátě

Od pondělí až do soboty můžete na hradě Křivoklát navštívit 18. ročník oblíbeného křivořezání. Na dolním nádvoří bude předvádět své umění několik desítek řezbářů. Při jejich práci, jejímž letošním tématem jsou Staré pověsti české, je můžete vidět vždy od 10:00. Na sobotní program bude navíc vypraven parní vlak z Prahy tažený lokomotivou Šlechtična. Odjezd z Prahy-Braníka je v 9:12 hodin. Další informace hledejte zde.

Kuchařské posvícení v Kladně

V sobotu proběhne v Kladně v areálu zámku od 10:00 do 19:00 oslava svátku sv. Vavřince, který je patronem všech kuchařů a cukrářů. Součástí doprovodného programu budou soutěže a další zábavné akce. Svou kuchařskou show předvede šéfkuchař Roman Paulus. Více zde.

Jihomoravský kraj

Kašpárek na Buchlově

Kašpárek navštíví v neděli hrad Buchlov. Přesně od 10:00 si zde děti užijí pohádku Kašpárek a Kalupinka. Po pohádce si můžete na hradě projít nový prázdninový okruh s názvem „S pastelkami po hradu Buchlov“. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Mirotické setkání loutek a hudby

Svátek loutek a hudby se uskuteční v pátek a v sobotu v Miroticích, program bude po oba dny zahájen ve 13:00. Kromě loutkových představení vás čekají výtvarné a loutkářské dílny, malování na obličej, soutěže, jízda na koních a mnoho dalšího. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Hospodaření na vsi

V Podorlickém skanzenu v Krňovicích uvidíte v obou víkendových dnech od 10:00 do 17:00 ukázky řemesel, historické zemědělské techniky a práci s dobovým nářadím. K ochutnání tady bude čerstvě upečený domácí chléb. Další údaje o akci najdete zde.

Pravěké odívání ve Všestarech

Léto v pravěku si užijete v archeoparku Všestary u Hradce Králové, kde se tento víkend dozvíte spoustu zajímavostí o látkách a odívání v dobách pravěku. Otevřeno je od 9:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Historická bitva v Mladějově

Bitva Mladějov – Blosdorf 1915 je poučnou vzpomínkovou akcí na padlé vojáky v 1. světové válce. V bitvě proti sobě nastoupí rakouská a ruská armáda. V Mladějově vás po celou sobotu čeká bohatý doprovodný program s dobovou hudbou. Samotná bojová ukázka začíná v 15:30. Více se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Divadlo na Lokti

V sobotu všechny ratolesti jistě uvítají výlet na hrad Loket, kde se odehraje maňáskové divadelní představení O zlobivém čertíkovi. Začne na nádvoří hradu v 17:00. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Slaměné slavnosti ve Šťastné zemi

Již tradiční Slavnosti slámy budou v Radvánovicích u Turnova zahájeny v sobotu a potrvají až do konce srpna. Tématem letošních slavností je Cesta do světa fantazie. Děti si užijí spoustu zábavy ve slaměném bludišti nebo ve slaměném hradu. Denně od 11:00 do 17:00 se bude program točit kolem slaměných her. Bližší informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Nové safari v zoo

Olomoucká zoo otevřela na konci července první část nového safari pod názvem Eurasie. Na projížďce vláčkem uvidíte zubry, losy, muflony, kamzíky a další zvířata. Kompletní safari by mělo být dokončeno do roku 2017. Otevírací doba zoo je aktuálně 9:00 až 18:00. Více se o safari dočtete zde.

Víkend v kostýmech na Šternberku

Kostýmované prohlídky hradu Šternberk si můžete užít v sobotu od 16:00 do 20:00 a v neděli od 10:00 do 18:00. V rámci prohlídek budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si dobové kostýmy a vyfotit se v nich. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Kočárkyáda na hradě Starý Jičín

Setkání kočárků z podhradí a okolí proběhne na nádvoří hradu Starý Jičín v neděli od 14:00. Každý kočárek si odveze malý dárek. Pro děti je připraven skákací hrad a střelnice, pro rodiče netradiční pivo. Těšit se můžete i na soutěž v pojídání knedlíků. Bližší informace čtěte zde.

Plzeňský kraj

Český Honza na Rabí

Na nádvoří hradu Rabí se v neděli od 15:00 můžete těšit na loutkové představení Český Honza. Přijďte Honzovi držet palce, aby si vybral tu správnou nevěstu. V případě nepříznivého počasí se program neruší, jen se přesune do hradní konírny. Vše o akci zde.

Ústecký kraj

Bitva Budyně nad Ohří

V sobotu se na hradě Budyně nad Ohří uskuteční napínavá bitva. Areál hradu bude otevřen od 10:00 do 18:00, samotná bitva začíná v 15:00. Součástí programu bude také dobové tržiště, živá hudba, souboje a mnoho další zábavy. Další informace o události čtěte zde.

Vysočina

Příběh panenky v Hlinsku

Máte rádi panenky ze dřeva? V sobotu budou v Hlinsku panenky v hlavní roli. Naučíte se malovat dřevěné hračky, poradí vám řemeslník Zdeněk Bukáček. Program doplní vyprávění o včelách a jejich životě na včelí stezce. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Nové bludiště v Kroměříži

Nové zrcadlové bludiště můžete nyní navštívit na Velkém náměstí v Kroměříži. Přístupné je od úterý do neděle od 10:00 do 19:00. Vstupné je 50 korun. Další informace zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám