Hlavní obsah

V Chříči se v sobotu otevře Muzeum každodennosti

Novinky, Klára Fischleinová

V prvním patře sladovny bývalého pivovaru v Chříči na severu Plzeňska se v sobotu otevře Muzeum každodennosti. Vybudovalo ho místní občanské sdružení Propolis, které chátrající budovu už delší dobu rekonstruuje. Vystavené exponáty návštěvníkům představí každodenní vesnický život našich předků.

Foto: Archiv občanského sdružení Propolis

Budova starého pivovaru v Chříči si stále žádá mnoho oprav.

Článek

Do nového chříčského muzea přispěla svým dílem řada místních obyvatel, i ti z trochu vzdálenějšího okolí. Sdružení Propolis nanosili okolo 400 věcí, díky nimž se návštěvníci zdejšího bývalého pivovaru budou moci od soboty přenést do života na vesnici, a tak trochu i zpátky v čase. Zjistí, čím byli dennodenně obklopeni naši předkové.

Zatímco ke stereotypům dnešní doby patří televize, mobilní telefony a počítače, dříve byla nedílnou součástí života řemesla. Právě k těm se tematicky expozice Muzea každodennosti navrací, konkrétně se věnuje například truhlářství, tesařství nebo ševcovství. Prostor organizátoři věnovali ale i způsobům trávení volného času.

Zažijte víc

Otevření Muzea každodennosti bude spojené s programem Křič Festu. V rámci něj zahrají v podvečer a večer různé hudební kapely, odpoledne návštěvníky čeká i loutkové divadlo či výtvarné a pohybové dílny pro děti. Zábava tedy v chříčském pivovaru začne v sobotu už ve 14:00.

V sobotu v 16:30 přijdou výstavu zhlédnout první návštěvníci. Část expozice bude interaktivní, proto si ji lidé budou moci „osahat“. Zajímavá jistě bude také prohlídka samotné budovy pivovaru, alespoň tedy zpřístupněných částí. Pivovar fungoval už od poloviny 16. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám