Hlavní obsah

Technické památky na Ostravsku i letos nabídnou Fajne léto

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhým rokem nabídnou technické památky na území Moravskoslezského kraje akci nazvanou Fajne léto. Během šesti letních víkendů v srpnu a v první polovině září se návštěvníci dvanácti míst, zařazených do tzv. Techno trasy, mohou těšit nejenom na prohlídky památek, ale také na bohatý kulturní a zábavný program.

Foto: Archiv Hasičského muzea města Ostravy

Na Techno trase je také Hasičské muzeum města Ostravy se svými technickými exponáty

Článek

Každý víkend bude na Techno trasách vyčleněn dvěma objektům - pozůstatkům po těžbě, průmyslové nebo řemeslné činnosti. Druhý ročník akce Fajne léto, která má za cíl popularizaci technických památek, připravila i letos Agentura pro regionální rozvoj ve spolupráci s Moravskoslezským krajem.

„Vloni se návštěvnost objektů v době, kdy se akce konala, pohybovala okolo šesti tisíc lidí. Někteří si dopřáli jen kulturní program a asi 3500 návštěvníků si koupilo i vstupenku do objektů,“ uvedl náměstek hejtmana Ivan Strachoň.

Speciální suvenýry a zaniklá řemesla

Letošní Fajne léto bude mít podobný scénář jako v minulém roce. „Samozřejmostí budou i letos soutěže po celou Techno trasu — sbírání razítek do speciálních pasů, kolo štěstí nebo technokostky, pomocí kterých bude možné složit foto vybraného objektu. Letos si návštěvníci budou moci kupit i speciální suvenýry,“ řekla ředitelka Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková.

Akce Fajne léto začne v sobotu 3. srpna ve Vodním mlýně Wesselsky v Loučkách u Oder. Tato dosud nepříliš známá památka nabízí zachovanou mlýnskou technologii s mlýnskými kameny z řemenců a vodním kolem z dubu. Návštěvníci se mohou v tento den těšit na ukázky zaniklých řemesel, vodnickou kapelu a na své si přijdou i děti, na které čeká promítání pohádek s vodnickou tématikou. O den později bude připraven program v areálu Kosárny v Karlovicích ve Slezsku.

Bude se zpívat i tančit

V dalších týdnech program zamíří do Dolu Michal v Ostravě, pivovaru v Nošovicích, na úzkokolejnou dráhu v Třemešné, do Technického muzea Tatra v Kopřivnici či do Pěchotního srubu MO-S5 u Bohumína. Štafeta bude pokračovat přes Dolní oblast Vítkovice a Landek park v Petřkovicích až k Areálu čs. opevnění v Darkovičkách a skončí v polovině září v Hasičském muzeu města Ostravy a ve Vagonářském muzeu ve Studénce.

„Součástí programů budou jak tradiční řemeslné ukázky, tak třeba ve vojenských objektech ukázky bojové techniky. Hudbu obstarají na jednotlivých objektech například Pepa Streichl, Ivo Jahelka, Maxim Turbulenec, Fleret a další umělci,“ dodala Petra Chovanioková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám