Hlavní obsah

Techno trasa spojí tucet technických památek Moravskoslezského kraje

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sfárat do hlubin jednoho z nejstarších černouhelných dolů, projet se parním vlakem na úzkokolejce, zažít pocity vojáka zavřeného v pevnosti anebo na vlastní oči vidět výrobu mouky ve vodním mlýně. To je jen malá část zážitků, které nabídne nový turistický projekt nazvaný Techno trasa, jenž odstartuje na počátku letních prázdnin.

Ukázka historického parního stroje, který vyrábí nejdražší elektřinuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Společný nápad Agentury pro regionální rozvoj a Moravskoslezského kraje navíc nabídne lidem, kteří všechny památky navštíví, nejenom zážitky, ale i zajímavé odměny. „Při návštěvě každého zapojeného objektu bude možné získat razítko do speciálního pasu a podle počtu razítek pak i odměnu,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Vzientek. Pasy budou k dispozici od prvního prázdninového víkendu.

Projekt, který nabídne zážitky pro celé rodiny s dětmi, by se měl v dalších letech rozšiřovat a ke dvanácti již zúčastněným památkám budou přibývat další.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravský Důl Michal ve své nadzemní expozici nabízí ukázku historického parního stroje z počátku minulého století. Na snímku průvodce expozicí Miloslav Rucki.

„Mezi dnešními dvanácti objekty jsou unikátní a velmi známé památky, ale i objekty, které až tak známé nejsou. V každém okrese je minimálně jeden,“ uvedla ředitelka Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková s tím, že objekty byly v první fázi vytipovány nejen z hlediska jejich ochoty do projektu se zapojit, ale také veřejné přístupnosti, průvodcovského servisu i sociálního zázemí pro návštěvníky.

Podle Evy Dvořákové z Národního památkového ústavu v Praze nový projekt pomůže vzbudit zájem veřejnosti o tento druh turistiky. „Technické dědictví je velmi opomíjené a v minulosti se o něm vůbec nemluvilo. Historický zlom přišel až v roce 2000 na konferenci v Ostravě,“ řekla. „Zájem pomůže i objektům, které jsou nevyužívané, chátrají a přitom by si pozornost zasloužily," dodala Dvořáková.

Víkendové akce pro veřejnost

Projekt Techno trasy bude na konci léta umocněn speciální akcí s názvem Fajne leto. Každá z památek postupně připraví v rozpětí šesti víkendů speciální zábavně-naučnou akci pro širokou veřejnost.

Jednotlivé památky si od projektu slibují mnohé. „Nejenom zvýšení návštěvnosti a zviditelnění, ale to, že díky projektu dojde mezi jednotlivými technickými památkami k zahájení spolupráce. Ta byla dosud skoro nulová,“ říká správce Národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích Alexandr Zaspal.

Právě Důl Michal v posledních letech láká stále více lidí na autentické zážitky, a to nejenom na unikátní řetízkové šatny. Nedávno například zprovoznili plně funkční historický parní stroj, který byl vyroben v Ostravě v roce 1893.

Které památky budou součástí Techno trasy

Dolní oblast Vítkovic

Důl Michal

Landek Park Ostrava

Hasičské muzeum v Ostravě

Technické muzeum v Kopřivnici

Vagonářské muzeum ve Studénce

Pěchotní srub v Bohumíně

Vojenské opevnění v Darkovičkách

Vodní mlýn Wesselský v Loučkách u Oder

Úzkokolejná dráha na Osoblažsku

Kosárna v Karlovicích na Bruntálsku

Pivovar Radegast

„Účast v projektu Techno trasy je pro nás závazek, abychom se i v dalších letech snažili návštěvníkům nabídnout vždy něco nového,“ dodal Zaspal.

Reklama

Související články

Na kole kolem hradů Kost a Trosky

Dnes se vypravíme na zhruba 50kilometrový okruh po několika zajímavých místech Českého ráje. Na cestu se vydáme z kempu Peklo, který leží na břehu Komárovského...

Výběr článků

Načítám