Hlavní obsah

Největší vrtulníková přehlídka střední Evropy začala na letišti v Hradci Králové

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba sto kusů letecké techniky, převážně vrtulníků, si mohou v pátek a v sobotu prohlédnout návštěvníci 11. ročníku Helicoptershow na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové. Mezi vystavenými vrtulníky nechybí nejmodernější stroje, včetně amerického Bell 429 nebo evropské premiéry lehkého dvoumístného vrtulníku Guimbal Cabri G2. Největší evropský výrobce vrtulníků Eurocopter Deutschland tu představuje Eurocopter EC 120.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulník Eurocopter EC 120

Článek

Už první den dopoledne vyrazilo na Helicoptershow přes pět tisíc návštěvníků. K prohlédnutí jim byly nabídnuty rozmanité typy vírníků a vrtulníků, od malých Robinsonů až po armádní stroje. Letečtí záchranáři prezentovali nejen stroje, které aktuálně užívají při zásazích, ale jako připomínka „minulosti“ tu jsou vystaveny i vrtulníky Mi 8, na kterých létali počátkem 90. let. Jednou z novinek letošního ročníku je páteční školení členů integrovaného záchranného systému zásahu při leteckých haváriích.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Z leteckého muzea ve Kbelích byl zapůjčen také vrtulník Mi 24, který se účastnil bojů v Afghánistánu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kromě vrtulníků byla součástí statických ukázek i prohlídka podzvukového letadla SU 25.

„Málokdo ví, jaká jsou zařízení v letadlech. Školení by mělo přispět ke zvýšení bezpečnosti lidí zasahujících u leteckých havárií nebo při nouzovém přistávání,“ přiblížil důvody pořádání semináře Tomáš Suchánek ze společnosti DSA, která je hlavním organizátorem Helicoptershow.

„S tím, jak roste celosvětově zájem o létání, roste i zájem odborníků z řad hasičů, kteří chtějí vědět, jak v takových situacích postupovat,“ vysvětluje Suchánek, podle něhož by záchranáři měli například znát užívané záchranné systémy a odpojovače baterií, které by měli umět aktivovat a deaktivovat.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zástupci hasičů prakticky předvedli návštěvníkům svou záchranářskou techniku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vírníky firmy AutoGyro

Zatímco páteční program je z větší části postaven na statických ukázkách a odborném programu, v sobotu se uskuteční vlastní letecký den. V minimálně 33 leteckých ukázkách se představí přes 60 strojů. V rámci výcviku přiletí i armádní letci se stíhačkami Jas Grippen.

„Připravena je také poměrně unikátní záležitost, a to skupina devíti vrtulníků. Jinak lze říci, že se ve vzduchu představí všechny typy vrtulníků i letounů, provozované v České republice,“ uvedl Tomáš Zdechovský, mediální zástupce pořadatelů.

"Začátek letových ukázek je ve 12 hodin. V Hradci také vystoupí s vírníkem legendární německý instruktor Thomas Kiggen nebo český stíhací letoun L29 Delfín,“ prozradil další z pořadatelů Jozef Daňo ze společnosti Gemini PORT.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrtulníky Robinson

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pohodlí některých vystavených strojů si mohli návštěvníci Helicoptershow osobně vyzkoušet.

Již v sobotu dopoledne se při práci představí všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasiči i zdravotníci. Například v rámci simulované hromadné nehody bude v akci na letištní ploše před zraky diváků minimálně pět záchranářských vrtulníků a několik hasičských jednotek, policie a členové Červeného kříže. Během programu také vrtulník MI 8 provede ukázku hašení, když na letiště svrhne 2,5 tuny vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám