Hlavní obsah

Za klidem a špetkou zdraví na Costa Cálidu

Novinky, Mgr. Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Není na prvních stranách katalogů cestovních kanceláří, ale pokud ho navštívíte, žasnete údivem, proč tomu tak je. Pro některé nabízí utajené španělské pobřeží kolikrát více než vyhlášená prázdninová letoviska Evropy. Možná je to ale dobře, zdejší klid je totiž nedocenitelný.

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Costa de Mazarrín

Článek

Do Murcijského regionu na jihovýchodě Španělska mezi Alicante a Almérií se můžete vypravit letecky. Z Prahy se za necelé tři hodiny přímého letu ocitnete na letišti San Javier, které leží nedaleko metropole regionu Murcie.

Costa Calida zahrnuje 250 kilometrů středozemního pobřeží, a když k tomu připočteme ještě Mar Menor s přízviskem největší přírodní bazén Evropy, nabízí se vskutku zajímavé možnosti plážového vyžití.

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Valle de Ricote

Dvě moře na dosah

Mar Menor neboli Menší moře je pobřežní laguna v severní části Costa Cálidy, která je od Středozemního moře oddělená 22 kilometry širokým pásmem země zvaným La Manga. Díky klidné hladině a malé hloubce je o 4 stupně teplejší než sousední Středozemní moře.

Laguna se vyznačuje vysokou salinitou (jednou z nejvyšších v Evropě) a koncentrací minerálů, koupání v jejích vodách přináší blahodárné účinky na zdraví. V oblasti Charcas de las Salinas se nachází i vysoce léčivá bahna.

Sám název Costa Cálida (Teplé pobřeží) napovídá, jaké zde panuje počasí. Celoroční průměrné teploty díky zdejšímu mikroklimatu neklesnou pod 20 stupňů, letní dny jsou takřka všechny slunečné a zaprší zde spíše až na podzim.

Foto: CK Fischer

Pláž de La Manga, Cartagena

Díky příjemným teplotám i mimo prázdninové měsíce je ideálním místem k lázeňskému odpočinku pod širým nebem i k poznávání historických pamětihodností, kterými je region Murcia přímo posetý. A své o tom může vyprávět hlavně stejnojmenná metropole.

Město věčného jara

Murcia je přehlídkou nejrůznějších památek, muzeí i kulturního dění. Díky dvěma univerzitám proudí ulicemi hloučky studentů, kteří po večerech posedávají u místních barokních skvostů.

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Santuario de Caravaca

Tím nejznámějším je katedrála Santa María nebo kostel Santo Domingo. Za návštěvu stojí i Královské kasino s mnoha sály a salónky z konce 19. století na obchodní třídě Traperia.

Metropole ožívá hlavně na jaře, kdy se zde slaví významné události – Velikonoce a svátky jara. Jarní oslavy jsou doprovázeny bohatými průvody účastníků ve vesnických krojích s povozy.

Jedním ze svátků je i Pohřeb sardinky (Entierro de la Sardina), který se koná na závěr jara. Z povozů se mezi diváky vyhazují stovky hraček a nad ránem se zapaluje obří papírová sardinka.

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Údolí Valle de Ricote

Přístav kultur

Cartagena měla hned po svém vzniku ambice stát se kartaginským střediskem moci v Hispánii. Zanedlouho však byla dobyta Římany a historie se pak vyvíjela jiným směrem.

Pozůstatky římského vpádu jsou díky tomu znatelné na každém kroku. Vidět můžete symbol města, římské divadlo s přilehlou moderní budovou muzea na úpatí vrcholku Concepción, kde stojí i stejnojmenný římský hrad.

Ve městě se také nachází významný přístav. Po celá staletí byl křižovatkou mnoha námořních cest, což vtisklo Cartageně její rozmanitou tvář.

Další místo, které by nemělo uniknout vaší pozornosti během návštěvy provincie Murcia, je i tajemné poutní město Caravaca de la Cruz. Každoročně sem proudí tisíce poutníků, kteří uctívají místní pravý kříž (tzv. „vera cruz“), na kterém byl dle legend ukřižován Ježíš Kristus.

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Náměstí del Ayuntamiento v Cartageně

Zpět na pláž

V letních měsících je cestovní ruch směřován zejména na pobřeží Cálida, které nabízí bílé písečné pláže, zátoky s rozeklanými útesy a láká na vynikající možnosti milovníky vodních sportů.

Ideálními podmínkami pro jachting nebo windsurfing se vyznačuje oblast Mazarrón s široce otevřeným zálivem, kde jsou často k vidění i kytovci.

Pozoruhodností je mys Cabo de Palos s podmořskou rezervací s ostrůvky Islas Hormigas. Během potápění zde objevíte opravdu bohatou faunu a flóru.

A pokud vyhledáváte kvalitní hotelové zázemí s pětihvězdičkovými resorty a golfovými hřišti, vybírejte v oblasti Mar Menor, kde se nacházejí i oblíbená spa centra.

Chcete-li si z pláže udělat výlet do přírody, v pohoří Sierra Minera mezi La Mangou a Cartagenou leží pozoruhodný tematický park, který připomíná zdejší bohatou hornickou minulost. Provincie nabízí i mnoho přírodních rezervací.

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Pláž Percheles

Region ryb a vynikajících sýrů

Za zmínku stojí i zdejší vynikající gastronomie vycházející ze středomořské kuchyně, doplněná ale o tradiční murcijské pokrmy. Mezi ně patří například zarangollo – míchaná vajíčka s cuketou a cibulí, michirones – dušené fazolky s kostí od šunky, bobkovým listem a chorizem nebo fazolová omeleta tortilla de habas.

Z dezertů patří mezi nejvyhlášenější v těstíčku obalený a osmažený list citrónovníku (tocino de cielo) nebo fíky se směsí z kdoulí. Z této oblasti také pocházejí sýry nejvyšší kvality a vynikající vína, jejichž pověst překročila hranice regionu (zejména značky Jumilla a Bullas).

Foto: Instituto de Turismo de la Región de Murcia

Floraciín en Cieza

Reklama

Výběr článků

Načítám