Hlavní obsah

Výhody pro seniory v mimosezóně

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Název projektu EU „55+“ se díky výhodným cenám stal zaklínadlem, který táhne mnohé. V tomto článku projekt popíšeme, vysvětlíme, jak je to doopravdy a poradíme, co využít a na co si případně dávat pozor.

Foto: archiv ACK ČR

Kypr na jaře jásá zelení a žlutou

Článek

Proč výhody

Původní projekt EU měl za cíl přispět k vytížení mimosezóny a k zaměstnanosti v přesně určených chudších oblastech (nejprve Španělska, pak i Kypru a Itálie) tím, že EU dotuje částkou 150 eur/osoba pobyt seniorům z vybraných členských zemí (vč. ČR), tedy skupině obyvatel, která má dost času a méně peněz. Vzhledem k oblibě takto dotovaných zájezdů se některé další země rozhodly dotovat seniorské mimosezónní pobyty z vlastní kasy – a brzy je následovali i samotní hoteliéři napříč spektrem zemí a míst. Programy cestování seniorů tak můžete najít nejen za hranicemi, ale i v České republice.

Pro koho

Slogan 55+ napovídá, že slevové programy jsou určeny pro osoby od 55 let výše. Mladší nemusí zoufat: stačí mít za spolucestovatele (resp. spolunocležníka) osobu 55+ –  a sleva se na ně vztahuje taky. Samozřejměne na libovolný počet, ale jedna ku jedné. Se seniorem tak může jet stejně dobře dospělý, který se o něj případně doopravdy stará, jako třeba vnouče, o které se pro změnu stará zdatný senior/seniorka. Náplň pobytu a možnosti v místě ovšem mohou, ale nemusí být pro ta vnoučata zrovna to pravé ořechové. Doporučujeme ověřit si konkrétní parametry příslušného hotelu.

Foto: archiv ACK ČR

Šumava - Bučina

Jak to funguje…

Původní programy dotované EU byly zásadně mimosezónní pobyty s leteckou dopravou, mají zpravidla v ceně zahrnutou polopenzi s nápoji (některé i plnou penzi) a obsahují nabídku programu, resp. fakultativních výletů v místě pobytu, průvodce a zajištěnou možnost zdravotní péče. Jeden polodenní výlet je zahrnut v ceně, ale pozor, většinou je zařazen cestou na/z letiště. Výhodou je někdy i poměrně malý příplatek za ubytování v jednolůžkovém pokoji. Ubytování je zpravidla ve čtyř- a  tříhvězdičkových hotelech v rekreačních (přímořských) oblastech. Jsou to hotely, které mají otevřeno celoročně – a pochopitelně hledají obsazení i u jiných skupin než senioři. Takže se tam můžete setkat s nějakou kongresovou nebo firemní akcí nebo třeba soustředěním sportovců. Kvalita tak bývá zaručena, nerušený noční klid ne vždy.

…a na co si dát pozor

Cestovní  kanceláře si zvykly stejnou osvědčenou značkou 55+ označovat i programy z jiných zdrojů než Europe Senior Tourism (obvykle to nemáte šanci rozluštit). Co z toho vyplývá? Nižší cena může (nemusí) znamenat normální mimosezónní slevu a „seniorský“ program nemusí být seniorům nijak přizpůsoben, což se může týkat náročnosti programu, resp. výletů, charakteru místa pobytu i konkrétních parametrů ubytovací kapacity. Je tedy potřeba prověřit si, nakolik hotel odpovídá vašim požadavkům a možnostem (umístění, schody atp.).

Foto: archiv ACK ČR

Sicílie

Například tato fotografie ukazuje pohled na areál hotelu (kam směřují i zájezdy 55+) u moře: k tomu ale  musíte zdolat přes 200 schodů. Na vzdálenou písčitou pláž vozí klienty zdarma minibus každou půlhodinu, ovšem kapacita hotelu jde do stovek, zatímco minibus pojme 16 klientů. Ostatní se mohou koupat v několika bazénech. Anebo jezdit za krásami země a památkami, kterých je tam požehnaně.

Nečekejte, že stravování je „šito na míru“ starším klientům – obvykle je stejné jako u stejné třídy hotelů v dotyčné zemi.

Pokud se v zemi pobytu nedomluvíte, ověřte si, zda delegát cestovní kanceláře bude ve vámi vybraném hotelu přítomen každý den. U některých CK, resp. pobytů tomu tak je, u jiných nikoli. Ještě spíše to platí pro dostupnost lékařské péče.

Seniorské programy jsou prodávány i do zemí mimo EU (Albánie, Maroko) – doporučujeme důkladně se informovat o podmínkách. Mimochodem, u jednoho takto inzerovaného zájezdu do Maroka jsme neobjevili ani tu seniorskou slevu – nabízená cena byla pro všechny stejná, takže pozor na klamání spotřebitele, zkoumejte vždy obsah – ne nálepky.

Kdo dřív přijde…

Seniorské slevy jsou poskytovány v obdobích menší návštěvnosti cílových míst. Chcete-li si užít termínů těsně před či po sezóně, kdy se povětrnostní podmínky obvykle blíží těm atraktivním, rezervujte si zájezd co nejdříve. Míst je omezený počet a rychle se vyprodají. Tyto pobyty bývají sice cenově odlišeny od těch v hluboké mimosezóně, ale rozdíl bývá jen cca 1000 Kč. Hluboká mimosezóna ovšem nemusí být nevýhodou, pokud chcete pobyt využít k výletům s prohlížením měst a památek a pokud vám nevadí, že se dříve setmí. V hotelu většinou bývá vyhřívaný bazén nebo vířivka či wellness, takže i plavky využijete (opět – ověřte u konkrétního ubytování).

Úplně opačně je to na Kanárských ostrovech, kdy seniorské slevy platí naopak v létě!

Foto: archiv ACK ČR

Mimosezóna je naopak velkou výhodou pro výlety do měst a za památkami, protože vás nesužuje letní vedro a nadto je tam víc klidu. Užít si seniorský zájezd jako poznávací se tedy vyplatí. Musíte samozřejmě počítat s částkou na výlety, protože ty nejsou v ceně, ale přijde to levněji než klasický poznávací zájezd. Sice nestihnete vidět tolik míst – ale zato si je lépe prohlédnete a více užijete, což my starší dovedeme ocenit.

Seniorské pobyty v ČR

V České republice stát sice nedotuje přímo seniorské pobyty, ale seniorské slevy najdete u nejednoho provozovatele. Kromě toho vznikl s podporou ministerstva pro místní rozvoj projekt a portál Cestování seniorů, který zahrnuje zájezdy speciálně určené pro seniory, a sice různého zaměření: s kulturní či přiměřenou sportovní tematikou, zájezdy vhodné k seznámení se s vrstevníky a nechybí ani nabídka pobytů tam, kde se můžete ubytovat i se svými domácími mazlíčky. Seniorské zájezdy do zahraničí jsou tam ostatně také, stejně jako upozornění na slevy jízdného ČD.

Foto: archiv ACK ČR

Šumava

Před koupí zájezdu

Především se nezapomeňte informovat (a pokud možno přesvědčit např. i na domovské stránce hotelu), že jste si opravdu vybrali to, co vám bude vyhovovat. Zmýlená se, bohužel, musí zaplatit.

Přesvědčte se, že zájezd organizuje cestovní kancelář, která je pojištěna pro případ úpadku. Pokud kupujete prostřednictvím cestovní agentury, přečtěte si důkladně podmínky organizující cestovní kanceláře, a to zejména platební podmínky. Pokud cenu zájezdu uhradíte jinak, než je v těch podmínkách, je to jen na vaše riziko.

Pokud cestujete do zahraničí, není od věci uzavřít cestovní pojištění, a to vč. pojištění storna zájezdu.

A pak už nechte starosti doma a užijte si to.

Reklama

Výběr článků

Načítám