Hlavní obsah

Rhodos – mořské pláže, historie i krásná příroda

Novinky, Naďa Rybárová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Rhodos, ostrov nádherných dlouhých zlatých pláží i zelených kopců a údolí, je ideální destinací pro ty, kdo chtějí nerušeně odpočívat, pro ty, kteří touží po aktivní dovolené, ale samozřejmě i pro ty, kdo milují historii. Jaká je tedy dovolená na řeckém ostrově ležícím na dohled od tureckých břehů?

Foto: Shutterstock

Lindos

Článek

Rhodos, jeden z turisty nejvíce navštěvovaných řeckých ostrovů, je administrativním centrem Dodekan, pásu ostrovů podél tureckého pobřeží. Z hlavního města je to k tureckému pobřeží jenom dvacet kilometrů, a tak ho budete mít na dohled.

Jméno Dodekanéských ostrovů původně naznačovalo, že ostrovů je dvanáct, ve skutečnosti však souostroví zahrnuje téměř sto ostrovů, devatenáct je obydlených. Ostrovy včetně největšího z nich, Rhodu, postupně náležely k Římské a Byzantské říši, v 16. století byly obsazeny Osmanskou říší, až v roce 1912 připadly po italsko-turecké válce Itálii. Po druhé světové válce spadaly Dodekanéské ostrovy včetně Rhodu pod britskou správu. V roce 1948 se staly součástí Řecka.

Foto: Shutterstock

Termální lázně Kalithea

Kudy na Rhodos?

Od Prahy je Rhodos vzdálen necelých 1900 kilometrů a přímý let trvá přibližně dvě a půl hodiny. Mezinárodní letiště Diagoras leží asi 14 kilometrů severozápadně od hlavního města Rhodu a nese jméno jednoho z nejslavnějších sportovců antiky. Diagorás z Rhodu, který žil v 5. století př. n. l., se proslavil nejen svými vlastními olympijskými vítězstvími, ale i olympijskými vítězstvími svých synů a vnuků.

Na Rhodos se můžete vydat i lodí, která tam denně jezdí z Pirea. Plavba trvá dvanáct hodin a počítejte s tím, že cestou zastavíte na pár dalších ostrovech včetně Kréty.

Foto: CK Čedok

Faliraki

Na Rhodu je toho opravdu hodně k vidění, a abyste to viděli, budete potřebovat auto nebo alespoň skútr. Není problém si je vypůjčit, půjčoven je na ostrově dost. Dodržujte ale předpisy, dávejte si pozor zejména na parkování a zkontrolujte si, že tam, kde stojí spousta jiných aut, se parkovat skutečně smí. Policie totiž někdy místní nechá být a pokutuje jenom auta z půjčovny.

Pokud se vám nechce řídit, můžete jezdit autobusem. To ale jenom když nespěcháte, autobusy zastavují v každé vesničce a u každého hotelu.

Kam na Rhodu za historií?

Hlavní město Rhodos leží na severní špičce ostrova. Jeho stavba začala už v roce 407 před n. l. a brzy se stalo jedním z nejvýznamnějších středomořských obchodních center. O svoji slávu dočasně přišlo, když se dostalo do područí Římské a později Byzantské říše, ale po tom, co v roce 1309 získali ostrov rytíři řádu sv. Jana Jeruzalémského, se město opět dostalo na výsluní. Johanité tam na obranu ostrova vystavěli mocné opevnění a město se opět stalo významným a vzkvétajícím administrativním centrem.

Při návštěvě města si rozhodně nenechte ujít palác Velmistrů, který je dominantou Starého Města. Původně to byla byzantská pevnost z konce sedmého století, na začátku 14. století ji johanité přebudovali na sídlo velmistra řádu. Dnes je tam muzeum.

Velmi půvabná je i Rytířská ulice, jedna z nejlépe zachovalých středověkých ulic v Evropě. V roce 1988 bylo Staré Město připsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Shutterstock

Kolymbia

Na východním pobřeží Rhodu, padesát kilometrů od hlavního města, leží město Lindos, nad kterým se tyčí starověká akropole s chrámem Athény Lindské. Cesta na akropoli je poměrně náročná, nejen proto, že je velmi strmá, ale i proto, že město se pyšní i nejvyššími naměřenými teplotami na ostrově. Pokud se vám nechce pěšky, najměte si všudypřítomné osly, kteří vás k vrcholu vyvezou.

Kam na Rhodu za relaxací a zábavou?

Známé je např. letovisko Faliraki. Leží na severovýchodním pobřeží ostrova a najdete tu vše, co k letní dovolené patří. Po celé délce letoviska se táhne široká, asi pět kilometrů dlouhá, převážně písčitá pláž lemovaná stromy. Pěkný pobyt u moře tu díky pozvolnému vstupu do vody prožijí i rodiny s dětmi, pravda ale je, že Faliraki je především pro ty, kdo vyhledávají zábavu a rušný noční život.

Foto: Shutterstock

Ialysso

Dalším významným rekreačním střediskem na východním pobřeží Rhodu je Kolymbia. Tady najdete dvě pláže, zejména ta jižní je krásně písečná a těší se veliké oblibě. Kolymbia je velice malebné středisko, které harmonicky kombinuje hotely s původní venkovskou zástavbou. Najdete tu nejen supermarkety, obchůdky, bary a restaurace a tenisové kurty, ale dokonce i malou přírodní marinu.

Kalithea je středisko poměrně malé, o to však příjemnější. Jeho hlavní výhodou je klid a pohoda, pláž je sice malá, ale voda je tu klidná a průzračná. Je proto vyhledávaná nejen rodinami s dětmi, ale i potápěči.

Velkým lákadlem střediska jsou i termální lázně Kalithea, ty byly oblíbené už ve starověku. Ve 20. letech minulého století byly přestavěny v orientálním stylu a na přelomu tisíciletí kompletně zrekonstruovány. Otevřeno mají denně za malý poplatek.

Oblíbeným střediskem je i Ialyssos, moderní letovisko na severovýchodní straně ostrova. Najdete tu nejen velké luxusní hotelové komplexy, ale i spoustu rodinných apartmánů. Pláž je oblázková a je zde i vyhlášená škola windsurfingu.

Foto: Shutterstock

Motýlí údolí

Pro milovníky pěší turistiky

Památek jste viděli už dost a polehávání na pláži vás už také neuspokojuje? Je čas vydat se na túru. Zkuste třeba dvouhodinovou trasu z Flérimos na pobřeží, která vede úžasným borovým lesem, vystoupejte na vrchol hory Ataviros, pokud máte jen trochu fyzičku, bude to pro vás nádherná šestihodinová procházka, nebo si projděte Petaloudes neboli údolí Motýlů. Pět kilometrů dlouhé údolí na severu ostrova je v létě domovem tisíců motýlů. V době páření se sem totiž slétávají motýli druhu přástevník kostivalový, poslední dobou ale jejich množství výrazně klesá, neustálý proud návštěvníků, kteří je ruší, je z údolí vyhání.

Důležitá telefonní čísla:

tísňové volání – 112

tísňové volání – 112 první pomoc – 166

tísňové volání – 112 první pomoc – 166 lékařská pohotovost – 1016

tísňové volání – 112 první pomoc – 166 lékařská pohotovost – 1016 policie – 100

tísňové volání – 112 první pomoc – 166 lékařská pohotovost – 1016 policie – 100 turistická policie – 171

tísňové volání – 112 první pomoc – 166 lékařská pohotovost – 1016 policie – 100 turistická policie – 171 hasiči – 199

Honorární konzulát Rhodos +30 224 105 6268

Reklama

Výběr článků

Načítám