Hlavní obsah

Ochutnejte nápoj králů, objevte Champagne-Ardenne

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Francie je proslulá svou gastronomií, k níž bezesporu patří i skvělá vína, ale také šampaňské. Navštivte kolébku nápoje králů v regionu Champagne-Ardenne ve Francii. Okouzlí vás i zdejší krajina a kultura.

Foto: pxhere.com

Úvodní fotografie

Článek

Region Champagne – Ardenne s 1,3 miliónu obyvatel se nachází na severovýchodě Francie, a to z části u hranic s Belgií. Nejlépe se sem dostanete rychlovlakem TGV z Paříže. Cesta trvá necelých devadesát minut, přímo z pařížského letiště je pak čas dojezdu třetinový.

Zaujme vás nejen svým vínem či šampaňským, na ploše vinic o několika hektarech, ale také rozmanitým terénem nabízejícím nedotčenou přírodu.

Foto: pxhere.com

Kolébka šampaňského

Tvrdí se, že každé dvě vteřiny na světě se otevře láhev šampaňského a průměrná spotřeba je tři miliardy lahví ročně. Kde jinde proto ochutnat šampaňské než v jeho kolébce v údolí řeky Marna u měst Epernay a Reims. Poznejte proto pravý originál s bohatou historií při řízené degustaci.

Největším městem v oblasti je Reims neboli Remeš, sídlo korunovace francouzských králů. Kromě šumivého nápoje je vyhlášené pro svou historii, za návštěvu stojí katedrála Notre-Dame de Reims, která od června do září mění své barvy v nočních hodinách, dále pak palác Tau a bývalý klášter St. Remi (bazilika).

V Reims najdete hned několik vinařských domů. Mezi nejznámější značky, které zde sídlí, patří například Pommery. Zvláštností je, že nedaleko odtud se nachází i destilérie Guillon na výrobu whisky. A překvapivě i místní slad, určený pro její výrobu, je odsud exportován např. do Skotska.

Foto: pxhere.com

Hlavním centrem šampaňského je ale město Epernay, které je proslulé Avenue de Champagne, často nazývanou jako Champs Elysées Champagne. Nachází se zde velké množství vinařských domů, které mají až několik kilometrů dlouhé tunely, kde můžete obdivovat nejrůznější lahve šampaňského.

Na hlavní třídě spatříte domy nejznámějších značek, jako jsou Moët & Chandon, Pol Roger, Perrier-Jouet, Mercier aj. Často se říká, že se jedná o nejdražší ulici na světě, a to v návaznosti na sklepní prostory s milióny lahví tohoto nápoje.

V okolí se můžete vydat i na několik turistických stezek vedoucích kolem vinic. Hlavní stezka má více než 700 km a po cestě je více než 80 nejvýznamnějších zastávek.

Během výletů máte jedinečnou příležitost poznat pravou chuť tohoto regionu u místních rodinných vinařů, kteří dědí vinice po staletí, a prohlédnout si tradiční vesnice, kláštery, zámky, hrady a mnoho dalšího.

Na kole

Region nabízí ideální terén pro cyklistiku, a to pro všechny skupiny sportovců. Pokud preferujte rekreační projížďku na kole, nabídne vám několik cest v okolí vodních kanálů, jež křižují téměř celou oblast.

Každý rok se v kraji otevírají nové cyklistické trasy, již nyní vám nabízí více než 450 kilometrů cest, kde se nepotkáte s automobilem. Pro cyklisty je pak uzpůsobena i okolní infrastruktura. K orientaci zde napomáhá i známka La Champagne nebo Les Ardennes à Vélo.

Foto: pxhere.com

Dech historie

Vydat se můžete i po stopách válečné historie, jelikož region sehrál svým umístěním důležitou roli i v období světových válek. V 1. světové válce představovala oblast první linie. Mezi známá místa patří bitva na Marně, dále pak v Artois, Verdunu, Somme aj.

Historií vás okouzlí město Troyes, které bylo založeno již v 1. st. n. l. a stalo se důležitou křižovatkou obchodních cest. Bohužel požár zničil celé město a nyní můžeme obdivovat hrázděné domy s vitrážemi z 16. století.

V centru je plno obchodů, často spojených s textilem, jehož výroba město proslavila. Za historií se můžete podívat i ve městě Sedan, ve kterém se nachází nejvýše položený hrad v Evropě.

Milovníci umění nevynechají na svých cestách město Essoyes, které je známe tím, že zde žil Auguste Renoir. V Muzeu Du côté des Renoir se můžete seznámit i s ostatními významnými členy této rodiny.

Foto: pxhere.com

Kouzlo jezer

Skvělou příležitostí pro trávení volného času nabízí velké množství jezer, které lákají k plachtění, rybaření, ale i k projížďce na vodních lyžích nebo k plavání. Například jezero Lac du Der, vybudované v roce 1974 pro regulaci vody řeky Marny, patří se svou plochou 4800 ha k největším umělým jezerům v Evropě.

Z tohoto důvodu zmizely z mapy tři vesnice. Mezi další známá jezera patří Lacs des Ardennes, Forêt d’Orient nebo Pays de Langres.

Reklama

Výběr článků

Načítám