Hlavní obsah

Island: země obrovských kontrastů

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Toužíte po zemi s nedotčenou krajinou, přírodními jezery a s doposud aktivními sopkami? Navštivte Island, ostrov, kterému se přezdívá země ohně a ledu a kde se nacházejí oba největší ledovce v Evropě. A to vše v těsné blízkosti polárního kruhu v Atlantiku.

Foto: Josef Holec

Úvodní fotografie

Článek

Island je někdy také připodobňován k zemi světla a tmy, a to s ohledem na vysoké kontrasty, kdy dlouhé letní dny s téměř 24hodinovým svitem slunečních paprsků střídají krátké zimní dny. Tato oblast patří geologicky mezi nejmladší v Evropě, vznikla erupcí před 18 milióny lety.

Foto: Josef Holec

Jak na Island

Island leží asi 800 km od Skotska či 970 km od Norska. Dostat se sem můžete trajektem nebo využít rychlejší letecké spojení. V letní sezóně naleznete i přímá spojení z Prahy. Jedna cesta vám pak zabere přibližně 4 hodiny. Mimo toto období vás ale čeká alespoň jeden přestup.

Ceny letenek jsou poměrně vysoké. Pokud preferujete příjezd vlastním automobilem, dostanete se na Island trajektem, a to nejčastěji z Dánska. Cesta trvá téměř dva dny. Lístky si ale zakupujte s velkým časovým předstihem.

Pokud si na místě chcete pronajmout automobil, zvažte, kam se chcete podívat. Nezapomeňte, že terén na Islandu není vhodný všude jen pro obyčejné osobní automobily a mnohdy pro cesty do přírody využijete spíše džípy.

Na Islandu se nachází okružní silnice zvaná Ring road, která vás zavede okolo celého ostrova a měří na 1332 km. Jen s ohledem na počasí mohou být její úseky někdy uzavřené, a to zejména na severu ostrova. Navíc horské silnice jsou úzké a jejich okraje nemusí být vždy zpevněné. Je třeba řídit opatrně.

Důležité je zde i dodržovat povolené rychlosti, v obci se jedná o 50km/h, mimo obec pak v závislosti na terénu. Na štěrkových cestách ve venkovských oblastech je nakázána osmdesátka, po asfaltu můžete jet devadesát. Pokud budete přejíždět mosty, dbejte doporučení a značek. Některé z nich jsou konstruovány pouze pro projetí jednoho automobilu.

Foto: Josef Holec

Ačkoli se jedná o mnohdy drsnou krajinu, ve které se místní musí spoléhat na soběstačné zdroje, je zde významný kulturní život. Základním kamenem islandské kultury je především místní, islandský jazyk. Silné literární tradici se na Islandu daří dodnes. V přepočtu na obyvatele lze říct, že místní autoři patří k nejvíce produktivním z celého světa.

Island má také prosperující hudební scénu, úspěšný filmový průmysl či oblíbený design. Navíc zde neexistuje téměř žádná kriminalita, nemusíte se zde tak strachovat. Také lékařská péče je zde na vynikající úrovni.

Foto: Josef Holec

Země fascinující přírody

Vulkanický ostrov nabízí řadu černých sopečných pouští, nádherné vodopády, ledovce, gejzíry, fjordy a mnoho dalšího. V každém ročním období má však své kouzlo. Geograficky se dělí do několika oblastí, z nichž každá se od sebe něčím liší. Na východním pobřeží se nachází největší lesnatá část, zemědělská půda a řada malých fjordů. Díky tmu se jedná o oblast malých přirozených přístavů, a tedy i tradičních rybářských vesnic.

Naproti tomu západní část ostrova je nejvíce odlišná geologicky oproti zbytku země. Naleznete zde majestátné vodopády, sopky a volně žijící zvěř, a to zejména v národním parku Snaefellsjökull, který zasahuje až do moře.

Na velké túry se můžete vydat kolem Akranes a Hvalfjörður s horou Akrafjall, případně na nejvyšší vodopád na Islandu Glymur, který je méně než hodinu jízdy od Reykjavíku.

Jižní Island patří mezi turisticky nejnavštěvovanější oblast, bohatou na historii a kulturu. Nacházejí se zde vodopád Skógafoss, ledovcové laguny Jokulsarlon, ledovec Vatnajökull, a několik dalších přírodních divů. Naleznete zde i několik muzeí s tradiční kulturou a islandskými zvyky.

Foto: Josef Holec

Na poloostrově Reykjanes se nachází menší letiště Keflavík a jen pár minut jízdy od něj úchvatná Blue Lagoon. Je vhodná se zejména pro rekreační aktivity, a to v její členité krajině nabízející krátery, jeskyně, majáky, geotermální vody, ale také řadu restaurací, festivalů, apod. Právě na tomto poloostrově je nejvíce viditelná křižovatka v zemské kůře mezi evropskými a americkými tektonickými deskami.

Hlavní městem je Reykjavík, kam směřuje většina první kroků všech turistů, a to s ohledem na mezinárodní letiště. Ve městě žije více jak 120 tisíc obyvatel, z celkových 332 tisíc obyvatel, a představuje tak největší zasídlenou oblast, prozkoumat ho můžete nejlépe pěšky nebo na kole.

Oproti jiným hlavním městům jsou zde velmi vzácné mrakodrapy, o to více ještě dopravní zácpy. Přesto se jedná o živé město. V létě mezi nejoblíbenější aktivity patří piknik před parlamentem.

Downtown Reykjavík je bohaté na kulturní scénu, kterou povzbuzují i nejrůznější kavárny a bary. Na stěnách naleznete nejrůznější malby, ale umění můžete spatřit i v Národní galerii či v řadě menších. Město je zapsané na seznamu světového dědictví pro svou literaturu. Město je přirozenou branou Islandu a lze z něj plánovat řadu výletů do hor a do okolí.

Foto: Josef Holec

Počkejte pět minut

Každoročně se také rozšiřuje nabídka ubytování, a to od luxusních zařízení po kapacity, které nejsou finančně náročné. Mezi velmi oblíbené patří ubytování na farmě, kde vám místní nabídnou například i projížďku na koni, rybaření, plachtění apod.

Orientovat se zde obecně můžete dle oficiální klasifikace Vakinn, která se zaměřuje na kvalitu a na životní ochranu. Nejvíce obsazené jsou kapacity v červenci a v srpnu, kdy jsou teploty nejvyšší. Dosahují v průměru 12 stupňů.

Podnebí na Islandu je ovlivněno Golfským proudem, léta nejsou tak horká a zimy jsou poměrně mírné. Často se uvádí, že pokud se vám počasí nelíbí, stačí počkat pět minut a je jiné.

Chcete-li objevovat zejména místní přírodu a absolvovat horské túry, neopomeňte si přibalit kvalitní nepromokavou obuv a oblečení, které je odolné i proti větru. Pokud zde chcete kempovat, nezapomeňte na teplý spacák. Island je totiž trampským rájem. Navíc turistické stezky jsou zde velmi rozmanité.

Mnohé informace vám nabídnou i turistická informační centra. Vždy se ale nahlaste, než se někam vydáte. Ztratit se na Islandu je velmi snadné. Využijte proto i aplikaci islandské tísňové linky 112, která vás dokáže v případě potřeby lokalizovat. Neváhejte v případě nesnází tuto linku využít.

Foto: Josef Holec

Na cestu na Island potřebujete platný cestovní doklad, ať už občanský průkaz, nebo cestovní pas. Doporučuje se, aby tento doklad byl platný alespoň tři měsíce i po vašem plánovaném návratu. Země je totiž součástí Schengenu od roku 2001.

Národním jazykem je islandština, ale dohovoříte se zde anglicky. Jedná se o druhý vyučovací jazyk a většina obyvatel ho ovládá. Ačkoliv Island dlouhodobě patří mezi nejdražší destinace v rámci Evropské unie, neměla by vám jeho nedotčená a unikátní krajina uniknout.

Důležitá telefonní čísla:

Pohotovostní telefon: 112 (policie, požárníci, lékařská pomoc)

Pohotovostní telefon: 112 (policie, požárníci, lékařská pomoc) První pomoc: +354-525-1000

Pohotovostní telefon: 112 (policie, požárníci, lékařská pomoc) První pomoc: +354-525-1000 Informace o telefonních číslech: 1818

Dopravní informace: 1777 nebo http://www.vegagerdin.is

Reklama

Výběr článků

Načítám