Hlavní obsah

Dovolená po italsku aneb Co nabízí sever Itálie

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že co jiný kraj, to jiný mrav. Přesně totéž bychom mohli říci i o Itálii. Její oblasti jsou velmi rozdílné, přesto však tvoří pevný, dobře fungující a vzájemně se doplňující celek. Itálie nabízí nespočet míst, kam se vydat na dovolenou. Ale pro mnohé cestovatele nastává otázka, jaké z těchto oblíbených prázdninových středisek navštívit. Proto jsme pro vás zmapovali některé známé destinace na severu Itálie.

Foto: Shutterstock

Bazilika Santa Maria della Salute, Benátky

Článek

Severní Itálie – moře za rohem

Charakter severní Itálie lze vystihnout těmito slovy – dlouhé písečné pláže, gondoly a vynikající gastronomie. Díky své dostupné vzdálenosti patří mezi nejčastější cíl českých turistů, kteří rádi cestují pozemní dopravou. Nejbližší středisko Bibione je z Prahy vzdáleno 760 kilometrů, cestu urazíte přibližně za osm hodin a zvládnou ji i malé děti. Pro větší pohodlnost, i z hlediska menší hustoty dopravy, doporučujeme zvolit jízdu přes noc. Nejrychlejší trasa vede přes Rakousko a Německo.

Do Itálie můžete cestovat na průkaz totožnosti či na cestovní pas. Nezapomeňte, že je zakázáno dovážet benzín, povolen je pouze 10litrový homologovaný kanystr. Za porušení hrozí vysoké finanční sankce, či dokonce odnětí svobody až na několik měsíců. Cestujete-li s dětmi, je třeba, aby měly svůj vlastní cestovní doklad. Podobně tomu je i u převozu malých zvířat. Ta ve svém pasu musí mít potvrzení o očkování proti vzteklině. Zvíře musí být vakcinované nejméně 20 dní před cestou do Itálie. Oficiální měnou je euro a v turistických střediscích se domluvíte kromě italštiny hlavně německy a částečně anglicky.

Foto: Shutterstock

Benátky

Celoročně oblíbené Benátsko

Severoitalské pobřeží je omýváno převážně Jaderským mořem, v severozápadní části země nalezneme i moře Ligurské. Administrativně Itálii tvoří 20 regionů a 103 provincií. Přímořská letoviska v severovýchodní části země spadají do oblasti Benátska (Veneto). Hranice Veneta je na jihu vymezena řekou Pád, která v této oblasti ústí do Jaderského moře. Tento region díky svému hornatému povrchu v severní části navštěvují zejména milovníci zimních sportů.

V části Dolomit s nejvyšším vrcholem Marmolada a v Karnských Alpách se nacházejí celosvětově známá zimní střediska Arabba Marmolada či Cortina d’Ampezzo. Jižní přímořská oblast, na kterou ze severu navazuje Pádská nížina, však zcela oprávněně patří létu. Východ regionu je znám díky ledovcovému jezeru Lago di Garda, kam míří každoročně aktivně odpočívat tisíce turistů.

Město na kůlech

Benátsko, kdysi součástí Benátské republiky, patří k jednomu z nejnavštěvovanějších italských regionů. Je bohatý na přírodní památky, historii, kulturu i skvělou gastronomii. Největším lákadlem oblasti jsou proslulé Benátky s vodními kanály, vybudované v mělké laguně na dřevěných kůlech. Zajímavostí je to, že dřevo pochází z chorvatských lesů, protože Istrie a Dalmácie byly kdysi součástí Benátské republiky.

Atmosféru a tempo města nejlépe zachytíte při projížďce na jedenáct metrů dlouhé loďce (gondola má pevně dané míry a její výroba trvá až tři roky), již řídí statný gondoliér ve slamáku se stuhou. Do starého města nemohou jezdit žádná auta, u přístavu je proto parkoviště, kde můžete pohodlně zaparkovat i na celý den. Nově je i postavena lanovka, která vás doveze od parkoviště až na okraj historických Benátek, odkud už se můžete vydat přes více než sto malých i větších mostů dál do města.

Atmosféru a tempo města nejlépe zachytíte při projížďce na jedenáct metrů dlouhé loďce (gondola má pevně dané míry a její výroba trvá až tři roky), již řídí statný gondoliér ve slamáku se stuhou. Do starého města nemohou jezdit žádná auta, u přístavu je proto parkoviště, kde můžete pohodlně zaparkovat i na celý den. Nově je i postavena lanovka, která vás doveze od parkoviště až na okraj historických Benátek, odkud už se můžete vydat přes více než sto malých i větších mostů dál do města.

Podle místních všechny uličky vedou na náměstí Svatého Marka, o kterém se často říká, že patří mezi ta nejhezčí na světě. Dominantou tohoto místa je bazilika sv. Marka, kterou byste při návštěvě města rozhodně neměli vynechat. V těsném sousedství se nachází Dóžecí palác, který je mostem Vzdechů spojen s benátským vězením, ze kterého prý nešlo uniknout. Výjimkou byl Casanova, který z něj v 18. století za dosud neznámých okolností utekl. Benátky proslavil i filmový festival, který každoročně probíhá na ostrově Lido, a karnevalový průvod. Typické masky naleznete v obchůdcích se suvenýry na každém rohu.

Dovolená na Benátské riviéře

Benátská riviéra (Costa veneziana) patří k velmi navštěvovaným prázdninovým oblastem Evropy. Zahrnuje letoviska od Bibione až po Rosolinu Mare. Rozkládají se na pobřeží dlouhém 130 kilometrů. Každé má svůj vlastní život, který se i přes relativně malou vzdálenost poněkud liší. Důvodem je staří jednotlivých míst. Některá jsou původní a nabízeí tak možnost nahlédnout do historie města, jiná byla vybudována uměle pouze pro účely turistického ruchu. Společným jmenovatelem je vynikající italská kuchyně, dobré víno a pohostinnost místních obyvatel.

Za rodinnou zábavou do Bibione

Foto: Shutterstock

Maják, Bibione

Uměle vybudovaným je například středisko Bibione, postavené na bažinách v 80. letech. Velmi oblíbené letovisko a nejbližší moře pro Čechy je známým pojmem už od 90. let. Od té doby sem míří velké procento českých turistů, zejména rodin s dětmi. Středisko je rozděleno do čtyř městských částí – Lido dei Pini, Bibione Spiaggia, Pineda a Lido del Sole.

Pobřeží Bibione má širokou osm kilometrů dlouhou pláž, která nabízí mnoho sportovního vyžití a se svým opravdu pozvolným vstupem do moře je vhodná i pro malé děti. Centrum města je plné obchodů, restaurací, barů a různých lákadel pro děti. Velkou turistickou atrakcí je místní lunapark, trhy nebo termální lázně, kam se sjíždějí turisté na ozdravné pobyty z celé Evropy. Prameny mají teplotu přes 50 stupňů a jsou čerpány z půlkilometrové hloubky. Bibione je od Benátek vzdáleno přibližně hodinu a půl cesty (cca 100 km).

Za památkami do Caorle

O něco jižněji a blíže k Benátkám (70 km) leží Caorle, klidnější letovisko, které má již svůj historický původ, dokonce je jedno z nejstarších v Benátsku. Původní město bylo založeno v 1. století n. l. Římany. Středisko se pomyslně dělí na starou část s mnoha památkami a na novou část, ve které jsou vystavěny moderní hotelové komplexy.

Historické centrum (il centro storico) připomíná benátskou kulturu a díky výstavbě na laguně se mu také často přezdívá „malé Benátky“. Podobnost je tu i díky barevným domkům rozestavěným v úzkých uličkách. Dominantou města je dóm, původně katedrála se zvonicí. Asi pět kilometrů od centra Caorle leží moderní část Lido Altanea – centrum turismu, ve kterém jsou vybudovány moderní hotely a villaggia. Z přístavu v Caorle lze vyrazit do Benátek přímo lodí. Cesta trvá dvě hodiny a zpáteční jízdenka stojí 35 eur.

Foto: Shutterstock

Caorle

Za zábavou do Lido di Jesolo

Jesolo, které patří k největším přímořským střediskům Benátska, leží na výběžku Cavallino. I přesto, že jde o původní římskou osadu (původní název Equilium), příliš historických památek zde nenaleznete. Turistický ruch se začal v Jesolu rozvíjet už od 50. let, kdy započala mohutná výstavba hotelů a apartmánů.

V posledních letech dochází ke kompletní revitalizaci a Jesolo se tak stává moderním pulzujícím letoviskem, někdy je nazýváno „italské Miami“. Je rozděleno na několik částí, do kterých lze pohodlně cestovat místní hromadnou dopravou. Turisté využívají dlouhé písečné pláže s pozvolným vstupem do vody a mohou se těšit z dostatku večerní zábavy. Kromě toho je v okolí mnoho aquaparků a kuriozitou je muzeum kriminality, kde se můžete vydat po stopách světově známých zločinců.

Foto: Shutterstock

Lido di Jesolo

Za přírodou do Rosolina Mare

Posledním z populárních severoitalských letovisek je Rosolina Mare, přezdívána jako „italská perla Jadranu“. I přesto, že svou rozlohou patří mezi ta menší střediska, společně s Bibione patří k těm nejčastěji jmenovaným mezi českými turisty. Město bylo vybudováno v 2. polovině 20. století, takže spíše než za památkami sem turisté přijíždějí relaxovat a užívat si středomořského podnebí na březích Jadranu s opět pozvolným vstupem do moře.

Jde o sezónní letovisko, během zimy zde žije pouze pár set obyvatel a z několika desítek barů a obchodů jsou otevřena pouze tři zařízení. Je rozděleno na tři části – Rosolina, Albarella a Rosolina Mare. Do poslední zmiňované je směřován turismus. Albarella je ostrůvek v soukromém vlastnictví s velmi bujnou vegetací. Navštívit jej můžete pouze v případě, že budete ve středisku ubytováni. Leží uprostřed lagun a národního parku Parco Nazionale Delta del Po. Poblíž Rosoliny leží městečko Chioggia, které díky vodnímu kanálu a benátské architektuře taktéž připomíná hlavní město Venety.

Důležitá telefonní čísla:

Důležitá telefonní čísla: karabiníci 112

Důležitá telefonní čísla: karabiníci 112 policie 113

Důležitá telefonní čísla: karabiníci 112 policie 113 hasiči 115

Důležitá telefonní čísla: karabiníci 112 policie 113 hasiči 115 pomoc motoristům – autoklub 116

první pomoc 118

Reklama

Výběr článků

Načítám