Hlavní obsah

Cestování do Řecka. Několik tipů i pro všechny, kdo si myslí, že je již znají

Novinky, Ing. Stanislav Zíma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každým rokem sem zamíří mnoho turistů, aby tu strávili svou dovolenou, užili si slunce, nádherných pláží, průzračného moře, výborného jídla či si prohlédli starověká města.

Foto: Shutterstock

Řecko

Článek

V dobách antického Řecka byl každý ostrov samostatným státem. Až za vlády Alexandra Velikého byly připojeny k jeho mocné říši, v jejíchž tradicích pak pokračovali Římané. Mimo proslulá letoviska a návštěvy proslulých památek tu však můžete najít i klidná místa, kde nepotkáte žádné davy. Možností, jak si užít svůj pobyt, je mnoho.

Pas, vízum a celní předpisy

Pro občany ČR platí při turistických cestách do Řecka stejná pravidla jako ve všech zemích EU, tedy bezvízový styk. Cestovat do Řecka můžete s platným cestovním pasem či občanským průkazem, který je vybaven strojově čitelnou zónou a který nemá oddělenou vyznačenou část (odstřižený roh). Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu na území Řecka. Děti mohou cestovat pouze s vlastním cestovním dokladem.

Řidiči mohou používat platný národní řidičský průkaz, mezinárodní řidičský průkaz není potřeba. Vyžadovány jsou technický průkaz a zelená karta – jako doklad o pojištění vozidla.

Pokud cestujete se zvířaty, musí mít cestovní pas obsahující záznamy o očipování nebo tetování a o provedených očkováních – povinně proti vzteklině (bližší informace o cestování se zvířaty do zahraničí naleznete v Poradně z 12. 11. 2014 a na webu Státní veterinární správy ČR).

Zdravotní péče a hygiena

Majitelé Evropského průkazu zdravotního pojištění mají v akutních případech právo na nezbytné lékařské ošetření ve všech zdravotnických zařízeních sítě PEDY (dříve označované jako EOPYY) za stejných podmínek jako řečtí občané. Musíte proto počítat se spoluúčastí ve výši 25 %. Poplatky za lékařské ošetření a léky se mimo státní zdravotní zařízení většinou platí v hotovosti. Do nezbytného ošetření se nezahrnuje převoz do ČR v případě úrazu apod., a proto doporučujeme uzavřít cestovní pojištění. V případě zdravotních problémů či onemocnění pak kontaktujte asistenční službu své cestovní pojišťovny.

Na řeckých ostrovech často teče z kohoutku odsolovaná mořská voda. Je sice v zásadě nezávadná, klidně si s ní můžete čistit zuby, ale na pití vám může vadit – a mnohdy nebude chutnat ani k přípravě kávy. Proto je doporučeno pití vody balené. V Řecku ale zpravidla nekoupíte minerální vodu s bublinkami, nýbrž jen obyčejnou stolní vodu. Ceny vody se liší. Pokud ji chcete kupovat levněji, zvolte supermarket.

Foto: Shutterstock

Občerstvení v taverně

Používejte opalovací krémy s vysokým UV faktorem. Slunce je zde velmi zrádné, neboť zde stále vane svěží vítr.

V Řecku najdete celou řadu úžasných pláží, které opravdu vypadají tak krásně jako ty na plakátech. Je tu i mnoho malebných zátok a přírodních unikátů. Ale někde se může stát, že narazíte na pláž s kombinací písku a oblázků, kde mohou být i ježci. Potom je dobré s sebou mít i boty do vody. Ty oceníte i v zátokách lemovaných krásnými skalisky.

V celém Řecku je takový odpadní systém, že ve většině objektů nelze vhazovat toaletní papír do záchodové mísy. Bývá to uvedeno i na nálepce či plakátu přímo na WC. Zákaz je třeba ve vlastním zájmu dodržovat, jinak dojde k ucpání toalety.

Nákupy a ceny

Řecko, jako každá turisty navštěvovaná země, nabízí velké množství rozmanitých suvenýrů. Vyhlášené jsou například řecké zlaté a stříbrné šperky. Zajímavou památkou mohou být i vlněná deka, kožená peněženka nebo bavlněný šátek, resp. pareo. Ve většině obchodů koupíte růženec (koboloi) či nahrávky řecké hudby. Velmi oblíbeným suvenýrem je i řecký alkohol a výborný panenský olivový olej.

Vyvážet starožitnosti je trestné. Vyhněte se lákavým nabídkám pokoutných prodejců a nakupujte kopie z muzejních prodejen. Zakázán je i vývoz chráněných rostlin, zvířat a přírodnin.

Ceny bývají nižší na pevnině, kde žije místní obyvatelstvo, na ostrovech jsou vyšší. Není to pouze kvůli turistickému ruchu, ale i proto, že na ostrovy se většina zboží, mnohdy i maso a některá zelenina a ovoce, dováží.

Ověřte si, že vaší platební kartou můžete platit v zahraničí. Pozor také na denní i týdenní limity výběru. Vyměňte si dostatečné množství korun za eura – počítejte s tím, že ne vždy budete moci zaplatit kartou. Ve městech a turistických centrech najdete tzv. periptera. Jsou to kiosky, kde si můžete zakoupit nejen noviny a časopisy, ale i nápoje, občerstvení, drogerii a mnoho dalších produktů. Jejich otevírací doba se řídí hlavně poptávkou a ceny tu jsou jen nepatrně vyšší než v supermarketech.

Foto: Shutterstock

Athény, Akropole

Doprava

Athény. Žije zde na čtyři milióny obyvatel, a tak je síť MHD linek a stanic velmi hustá, avšak bohužel i málo přehledná. V centru města je nejjednodušší a také nejrychlejší se pohybovat pěšky. Jestliže se budete potřebovat dostat na okraj Athén, na letiště či do přístavu Pireus, zvolte metro.

Během dovolené v Řecku můžete navštívit i více destinací. Každý ostrov je jiný – jeden nabízí třeba odpočinek na krásných plážích, další zas třeba túru do hor s nádhernými výhledy na ostrov nebo návštěvu památek. Mezi ostrovy můžete cestovat velkými trajekty nebo rychlejšími katamarány (high speed lodě). Většinou jsou katamarány 2x rychlejší, avšak i 2x dražší. Doporučuje se zakoupit jízdenky 1–2 dny dopředu v informačních nebo turistických stáncích, avšak počítejte s tím, že počasí i jízdní řády se do posledních hodin mohou měnit. Velké trajekty plují i za horších povětrnostních podmínek. Při plánování přejezdů vám může pomoci i některý z vyhledávačů – www.openseas.gr, www.danae.gr nebo www.gtp.gr. Sázkou na jistotu je pak fakultativní výlet, objednaný u delegáta CK. Jeho součástí bývá i zajímavý program s výkladem průvodce, který dodá navštíveným místům ten správný rozměr.

Foto: Shutterstock

Ostrov Evia

Objevte místa, kde jste ještě nebyli

Attika. Zde si užijí především milovníci památek. Právě v této oblasti najdete vše na jednom místě. Je to kompromis mezi relaxací na pláži v záři slunce a návštěvou historických památek, sahajících až k počátkům moderní civilizace. Olympie a Sparta, Akropole i Dionýsovo divadlo, ruiny Apollónova chrámu či antická Agora, přístav Pireus, mytické Théby i slavné město Marathón s Poseidonovým chrámem na mysu Sounion i bojištěm. Neopakovatelná kombinace moře, slunce, bazénů i nekonečných zahrad – to je středisko Kinetta. Přímořské městečko Agioi Theodoroi zase nabízí blízké lázně Loutraki a relax u moře.

Čisté a teplé moře, hřející slunko, bílé pláže, temně zelené lesy, ale i místa plná historie. Hned po Krétě druhý největší ostrov Evia je od pevniny oddělen úžinou, přes niž vedou mosty a jezdí trajekty. Hlavním městem ostrova je Chalkida, moderní místo ještě zcela nezaplněné turisty. S řeckou tradicí se seznámíte v muzeu řeckého folklóru, dávnou historii vám přiblíží archeologické muzeum či vykopávky s ruinami amfiteátru a pozůstatky římského osídlení. Za pozornost rovněž stojí návštěva klášterů Oisose Davida, Galataki a Hrsoyalantou.

Foto: Shutterstock

Ostrov Leros

Kdo hledá zatím Čechy málo objevený ostrov, ať zamíří na Leros, malý, klidný ostrov nedaleko Kosu, navštěvovaný především řeckými turisty. Pro své členité pobřeží s mnoha klidnými zátokami se stal ideálním útočištěm pro jachtaře. Pobřeží oplývá bezpočtem malých a ukrytých pláží, lákajících k opalování, koupání, potápění a šnorchlování. Pokud nezvolíte některou z nejčastěji navštěvovaných, může se stát, že se budete koupat sami. Je to ideální místo pro pěší turistiku, avšak můžete si zde vypůjčit i kolo, auto či loď. Hlavní pamětihodností je hrad křižáckých rytířů tyčící se nad městem Platanos. Ústředním městem ostrova je Agia Marina, které je i významným přístavem. Leží na svahu kopce, zdobí je bílé domky, neoklasické budovy a úzké uličky. V překrásné zátoce se rozkládá půvabné městečko Alinda. Jeho úzké a malebné uličky, plné bělomodrých domků, taveren i barů, jsou protkány ibiškem a šplhají od pobřeží vzhůru do kopce. Na městečko se naskýtá výhled z hradu Bellenis, v němž sídlí folklórní a historické muzeum.

Okouzlující pláže – to je hlavní lákadlo ostrova Lefkada. Lefkos znamená bílý – a taková je i barva hornin na ostrově a rovněž i pláží. Kontrastují s tyrkysovým mořem a sytě zelenou vegetací. S pevninou je ostrov spojen hrází, která umožňuje snadnou přepravu z letiště v blízké Preveze. Z Lefkady se podnikají jednodenní okružní plavby k nedalekému soukromému Onassisovu ostrovu Skorpios.

Foto: Shutterstock

Vodní sporty

A ještě pár drobností

Elektrické napětí v síti je 220 V. Zásuvky bývají ale často jednoduché (dva kolíky) a na tříkolíkové přístroje budete potřebovat adaptér, který lze koupit v každém místním obchodě.

Internet a internetové kavárny najdete v každém městečku a jsou dost viditelně označeny. Internet zde stojí pár eur a nikde byste neměli narazit na problém jej najít.

Určitě vyzkoušejte řecké taverny. Mimo klasického vína ochutnejte i retsinu, víno s borovou pryskyřicí. Silnější alkohol reprezentuje ouzo – likér destilovaný z vína a ochucený bylinkami, zejména anýzem. Dalšími jsou Metaxa, řecká káva z džezvy a frappé. A řecká kuchyně patří k nejlepším a nejzdravějším na světě.

Důležité adresy a telefonní čísla

Vyslanectví ČR v Řecku: Georgiou Seferi 6, Palaio Psychico, 154 52 Athény; Tel.: +30 210 671 37 55, Email: athens@embassy.mzv.cz; tísňové volání tel.: 112; první pomoc tel.: 166; lékařská pomoc tel.: 1016; policie tel.: 100; pomoc v případě automobilové nehody tel.: 10 400.

Reklama

Výběr článků

Načítám