Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější destinace: Chorvatsko

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně přijíždí do Chorvatska řada turistů, a to zejména v letní sezóně. V České republice patří tato destinace již několik let k nejnavštěvovanějším a na žebříčku jí patří opakovaně první místo. Nejinak tomu bude asi i letos.

Foto: Jan Kutáč

Úvodní fotografie

Článek

Chorvatsko je oblíbené také pro svou dojezdovou vzdálenost, kdy osobním automobilem dorazíte za pár hodin k moři. Cestu si také můžete zkrátit různými zastávkami, jako například návštěvou Vídně či Slovinska nabízejícího krásnou krajinu s vodopády, jezery, ale i malebná městečka s italským nádechem.

Foto: Jan Kutáč

O kolik se letos prodraží cesta?

Pro cestu do Chorvatska, pokud zvolíte vlastní automobil, musíte počítat i s různými poplatky a mýtným. Záleží na tom, jakou cestu zvolíte. Řada tranzitních zemí při cestě do Chorvatska, jako je Slovensko a Rakousko, nabízí 10denní dálniční známky. Nezapomínejte, že v Rakousku jsou zvlášť zpoplatněny i některé  mosty či tunely.

Slovinská dálniční známka rozděluje osobní automobily na dvě kategorie dle váhy a výšky vozidla a nabízí se pouze v týdenní nebo měsíční variantě. Za silnice zaplatíte posléze i v samotném Chorvatsku.

Změny cenové politiky na rok 2017, zejména na letní sezónu, jsou dlouhodobě diskutované, ale v přepočtu se nejedná o dramatický cenový růst. Od dubna 2017 došlo ke zvýšení o 5 % z ceny a v době hlavní turistické sezóny od 1. července do 30. září je připraveno 10% zdražení. Například cesta mezi Záhřebem a Splitem vás v době hlavní sezóny vyjde na cca 724 Kč, což představuje zdražení o 95 Kč. Důvodem je sjednocení poplatků u dvou různých společností, které obhospodařují tyto silnice. Výhodné je, že tyto poplatky můžete hradit nejen v místní měně kunách, ale také například v eurech či platební kartou.

Kolik kde zaplatíte, vám poradí hned několik portálů. A to i nejvýhodnější ceny. Můžete také využít interaktivní mapu chorvatských dálnic, která vám nabízí aktuální kalkulace dle místa vaší cesty. Na zmíněném portále naleznete i úplný ceník mýtného.

Foto: Jan Kutáč

Pokud chcete ušetřit a snadněji cestovat, můžete zvolit variantu zakoupení ENC mýtné krabičky. Podle kategorie vozidla a dle skupiny vybraného tarifu pak máte volně k využití kredity na určitý počet kilometrů. Krabičku si můžete koupit také samostatně a dobíjet minimální částkou 100 kun v závislosti na počtu kilometrů. Obě společnosti starající se o chorvatské silnice pak nabízejí různé slevy při použití těchto zařízení. Záleží však také na tom, jak často cestujete.

Řada cestovních kanceláří nabízí i vlastní autobusovou dopravu, kterou zajišťují moderní klimatizované autobusy, a vy se tak o cestu nemusíte starat. Do Chorvatska můžete cestovat také letecky, ale letenky je zapotřebí mít zakoupené s větším předstihem. V Dubrovníku byl nedávno otevřen nový moderní terminál. Aktuální informace můžete také hledat na portále Chorvatského turistického sdružení, kde je mj. i kalendář různých kulturních akcí.

Foto: Jan Kutáč

Co navštívit?

Chorvatsko nabízí řadu aktivit, ale i atraktivit, jak zde můžete strávit svou dovolenou. Oblíbených lokalit je velké množství, nelze tak úplně vybrat a doporučit. Záleží na každém, co od dovolené očekává. Na každém místě lze nalézt řadu zajímavostí a toho „nej“. Vždy vás tu ale čeká pohostinnost místních obyvatel.

Ale kam se například vydat? Mezi navštěvované patří Plitvická jezera, souostroví Kornati, Pula, Zadar, Umag, Poreč, Baška Voda, Omiš nebo Split. Každé z míst má svá specifika. Například Pula s 65 tisíci obyvateli je největším městem na Istrijském poloostrově a nachází se na samém jeho jižním výběžku. Největší dominantou je zde starořímský amfiteátr, kde se konají zajímavé koncerty a festivaly. V okolí města se nacházejí krásné pláže.

Za návštěvu stojí i chráněná krajinná oblast kolem mysu Kamenjak v blízkosti Premantury. Nebo souostroví Brijuny mezi Pulou a Rovinjí, jedná se o dřívější rezervaci volně žijící zvěře.

Foto: Jan Kutáč

Poreč, dříve římská kolonie, je oblíbené přístavní město, v jehož okolí je množství borových lesů. Navštívit tu můžete Eufraziovu baziliku z 6. století, ta patří i na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Pro děti je zde pak nový aquapark s řadou tobogánů, skluzavek, ale i například bazénem s umělými vlnami, nedaleko se nachází také dinopark. Pláže jsou  oblázkové i štěrkové, ale v jejich blízkosti jsou často i velké travnaté plochy.

Velkou variabilitu nabízejí i pláže. Chorvatsko nabízí městské pláže, ale i ty zcela osamostatněné, které naleznete zejména na ostrově Korčula či na Lastovu.

Surfaře pak zaujme oblast ostrova Brač, kde se nachází jedny z nejkrásnějších pláží. Většina z chorvatských pláží má navíc označení tzv. modré vlajky, tedy ohodnocení z hlediska kvality moře, bezpečnosti a služeb. Dle průzkumu jich 97,96 procenta z 884 testovaných bylo označeno jako vynikající ke koupání. Své místo k odpočinku či aktivnímu vyžití zde tak najde každý.

Foto: Jan Kutáč

Výhodou této destinace je i široká paleta ubytovacích kapacit. Ubytovat se zde můžete nejen v luxusních hotelech a menších penzionech, ale také v  apartmánových domech, karavanech, moderních mobilních domech či v mnoha  kempech.

Zmrzlinový ráj

I v Chorvatsku se můžete nechat zlákat gurmánskými zážitky. Mezi hlavní lákadla patří zejména ryby, ale i mořské plody. Ochutnat můžete i pražené krevety či kalamáry.

K létu patří také zmrzlina, kterou si zde můžete zakoupit téměř kdekoliv. Velké množství stánků a prodejen nabízí pestrou paletu příchutí a variant této oblíbené letní pochoutky. Některé z nich dokonce i s alkoholem. Máte-li rádi tvrdý alkohol, neopomeňte ochutnat místní pálenku, tzv. rakiji. Přes den však pijte spíše nealkoholické nápoje a ve velkém množství.

Foto: Jan Kutáč

Děti bez doprovodu rodičů

Do Chorvatska každoročně cestuje i hodně dětí a nezletilých osob, a to bez doprovodu svých rodičů či zákonných zástupců. Nejenže každý cestující, tedy i děti, musí mít svůj vlastní cestovní doklad, ale je vhodné připojit těmto nezletilým cestujícím písemný souhlas s touto cestou. Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje uvést identifikaci osoby (tj. jméno, příjmení, datum narození, číslo cestovního dokladu), podobně také osoby, se kterou cestuje, destinaci do které cestují a období cesty. Vhodné je tento dokument opatřit ověřeným podpisem. Je vhodné mít list nejen v českém jazyce, ale například v angličtině.

Důležitá telefonní čísla

Policie: 192

Policie: 192 Hasiči: 193

Policie: 192 Hasiči: 193 Rychlá zdravotnická pomoc: 194

Policie: 192 Hasiči: 193 Rychlá zdravotnická pomoc: 194 Poskytování pomoci na silnicích: 1987

Policie: 192 Hasiči: 193 Rychlá zdravotnická pomoc: 194 Poskytování pomoci na silnicích: 1987 Aktuální dopravní informace: 062 777 777

Policie: 192 Hasiči: 193 Rychlá zdravotnická pomoc: 194 Poskytování pomoci na silnicích: 1987 Aktuální dopravní informace: 062 777 777 Chorvatský autoklub (HAK): +385 1 66 11 999; www.hak.hr e-mail: info@hak.hr

Záchranná a pátrací služba (na moři): 9155 (DAN)

Reklama

Výběr článků

Načítám